Presonus FireStudio - problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Tasiorowski

Re: Presonus FireStudio - problem

Post autor: Tasiorowski » środa 05 gru 2007, 23:53

Też pracowałem na takim chipsecie z poprzednimi produktami Presonus'a i nie było żadnych problemów na płaszczyźnie tejże domeny. Czekam właśnie na świeżego Firestudio Project (niepotrzebne mi są ADATy) i mam nadzieję, że ten interfejs nie 'pogryzie się ' z chipsetem VIA... Jak tylko przypomnę sobie okres poszukiwań odpowiedniego kontrolera FW, to ciarki przebiegają mi po plecach... Nie wiem dlaczego, ale firma NEC w tej dziedzinie króluje dosyć niepodzielnie w tym zakątku Wszechświata... ...

Ja jak kupiłem swoje FIRESTUDIO, a z tego co wiem to chyba najbardziej kłopotliwy interfejs presonusa, to jeszcze nieświadom niczego po prostu kupiłem w sklepie na pałę pierwszą lepszą kartę firewire i wszystko śmiga. Jak czytam problemy ludzi z forum PRESONUSA, to normalnie mnie ciary przechodzą, bo zmieniają wizerunek tej firmy w moich oczach, a mam pełno jej gratów. PRESONUS chodzi bezproblemowo w moim PC, a ta karta FIREWIRE jest chyba na VIA, ale nie dam głowy, sprawdzę rano :). W laptopie zaś mam TEXAS INSTRUMENTS wbudowane i też śmiga aż miło.
JAK KTOŚ PLANUJE ZAKUP SPRZĘTU POD PRESONUSA TO POLECAM LAPTOP HP nx7300 Ma dobre parametry i jest dość tani, w zasadzie w tej cenie to chyba najlepszy wybór i z tego co wiem, to wszystkie mają kontrolery firewire TEXAS INSTRUMENTS. Pozdrawiam
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
ghospore

Post autor: ghospore » czwartek 06 gru 2007, 11:43

...Witam,
moja radośc była nieco przedwczesna. Okazało się bowiem, że karta PCMIA w laptopie meldowała się jako NEC ( nie rekomendowany przez Presonusa ), chociaż sklep mnie zapewniał mnie, że to TI .
Ja co prawda mam Firepoda, ale spróbuj na karcie FW z chipem Via. Powinny być dostępne, Presonus rekomenduje je jako bezkonfliktowe. U mnie hula bez najmniejszego zająknięcia, ale na Firepodzie.
Pozdrawiam - Leff...
Witam,

Chciałbym dorzucić moją historię na podobny temat. Od kilku tygodni męczyłem się z FirePodem, po wielu operacjach z Windowsem i samym Presonusem dałem za wygraną - może to wadliwy egzemplarz, a może nie dogaduje się z moim laptopem (chipset Intela 945). Od dwóch dni testuje Alesisa IO 26 i nie mam żadnych problemów. Duża ulga.

pozdrawiam
ghospore
pozdrawiam

Awatar użytkownika
ghospore

Post autor: ghospore » czwartek 06 gru 2007, 12:19

...ja rozpoczalem licytacię na ebay presonusa firepoda ,ma chodzić pod macbookiem tez się zastanawiam jak bedzie chodzić ...
No więc właśnie - to jest ta niepewność, która pojawia się przy zakupach interfajsów przez internet (mój Presonus przyjechał zapaczkowany z Niemiec). Na szczęście są sklepy - i tu ukłon z podziękowaniem w stronę Roch'n'Roll w Poznaniu - które umozliwiają przetestowanie sprzętu przed zakupem.

życze powodzenia
ghospore
pozdrawiam

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 06 gru 2007, 13:44

heh, wczesniej mialem EMU zero problemow, inni tysiace postow o problemahc z EMU

teraz mam firestudio, zero problemow, inny moze nie tysiace , ale tez maja problemy.

czasami sie zastanawiam ,czy to ja mam farta, czy to moze niewiedza o czyms innych uzytkownikow.
pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » czwartek 06 gru 2007, 14:32

...heh, wczesniej mialem EMU zero problemow, inni tysiace postow o problemahc z EMU

teraz mam firestudio, zero problemow, inny moze nie tysiace , ale tez maja problemy.

czasami sie zastanawiam ,czy to ja mam farta, czy to moze niewiedza o czyms innych uzytkownikow.
pozdrawiam...
Ja tak samo. I wyszło na to, że moje problemy z routingiem spowodowane był moją niewiedzą. Swoją drogą Devil, wiesz może jak korzystać z tych wyjść SEND/RETURN ? Bo nie ma ich w mikserze karty.
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
ghospore

Post autor: ghospore » czwartek 06 gru 2007, 16:01

...heh, wczesniej mialem EMU zero problemow, inni tysiace postow o problemahc z EMU

pozdrawiam...
Słuszna uwaga. Pewnie mój Presonus też jest pewnie "zdrowy" tylko czegoś o nim nie wiem, albo o swoim komputerze. Im profesjonalniejszy sprzęt tym takich problemów powinno być jednak mniej, niezależnie od sytuacji. Idąc dalej tym tropem możnaby dojść do wniosku, że im profesjonalniejszy sprzęt tym łatwiejszy w obsłudze i wymagający mniejszej wiedzy o czysto technicznych szczegółach związanych z kompatybilnością.

pozdrawiam
ghospore
pozdrawiam

ODPOWIEDZ