Audio na USB

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
maslak_s

Re: Audio na USB

Post autor: maslak_s » sobota 15 mar 2008, 18:25

ESI DuaFire

no wiec chyba skuszee sie wlasnie na ten interface

sa tu na forum jacys użytkownicy tegooo sprzetuu, jak sie sprawuje, byly jakies z nimi prooblemyy, albo wrecz przeciwnie, zaskoczyl kogos pozytywnie?!
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » sobota 15 mar 2008, 18:28

...ESI DuaFire

sa tu na forum jacys użytkownicy tegooo sprzetuu, jak sie sprawuje, byly jakies z nimi prooblemyy, albo wrecz przeciwnie, zaskoczyl kogos pozytywnie?! ...

i ten sprzet mozna uzywac bez komputeraaa, jak np. preamp?!
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » niedziela 16 mar 2008, 16:19

......ESI DuaFire

sa tu na forum jacys użytkownicy tegooo sprzetuu, jak sie sprawuje, byly jakies z nimi prooblemyy, albo wrecz przeciwnie, zaskoczyl kogos pozytywnie?! ...

i ten sprzet mozna uzywac bez komputeraaa, jak np. preamp?!
...

to jak ma ktos jakies ciekawe infoo?!
www.klub.agaton.pl

gapo

Post autor: gapo » poniedziałek 17 mar 2008, 19:56

Witam.
W podobnym temacie do Szanownych Państwa :)

Dylemat przed jakim stoje to na nagranie na planie 3 mikroportów i tyczki (mono). Chciałbym to od razu wgrywać wieleścieżkowo na laptopa. Jak do tej pory nie miałem problemu żeby takowy mikser znaleźć. Problem polega jednak na tym, że chciałbym "zapiąć" kompresor/limiter, bo aktorzy mają hmm "rózny temperametr", a dubli im się nie chce robić ;) Więc, jak już znajdę mikser, który poda mi phantoma i wielosladowo wyśle na lapka, to nie ma insertów. A jak już ma to cena około 3 tyś, mnie trochę przeraża :(

Macie jakieś pomysły, jak to rozwiązać, co zakupić?
Dziekuje z góry

Paweł

Awatar użytkownika
semczukuba

Post autor: semczukuba » poniedziałek 17 mar 2008, 22:19

Dylemat przed jakim stoje to na nagranie na planie 3 mikroportów i tyczki (mono). Chciałbym to od razu wgrywać wieleścieżkowo na laptopa. Jak do tej pory nie miałem problemu żeby takowy mikser znaleźć. Problem polega jednak na tym, że chciałbym "zapiąć" kompresor/limiter, bo aktorzy mają hmm "rózny temperametr", a dubli im się nie chce robić ;) Więc, jak już znajdę mikser, który poda mi phantoma i wielosladowo wyśle na lapka, to nie ma insertów. A jak już ma to cena około 3 tyś, mnie trochę przeraża :(

Może m-audio Fast Track Ultra?

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » poniedziałek 17 mar 2008, 23:24

Runda pierwszaa... ;]

M-Audio Fast Track Pro

vs

ESI DuaFire

czekam na wasze typy z jakims krotki uzasadnieniem...

oraz takie dodatkowe pytanie... jak sie maja preampy w tych interfacech do preampow w compact 4, ktore lepsze?! czy moze przy tej cenie nie zauważę zbytniej roznicy?!
www.klub.agaton.pl

gapo

Post autor: gapo » wtorek 18 mar 2008, 00:47

...Dylemat przed jakim stoje to na nagranie na planie 3 mikroportów i tyczki (mono). Chciałbym to od razu wgrywać wieleścieżkowo na laptopa. Jak do tej pory nie miałem problemu żeby takowy mikser znaleźć. Problem polega jednak na tym, że chciałbym "zapiąć" kompresor/limiter, bo aktorzy mają hmm "rózny temperametr", a dubli im się nie chce robić ;) Więc, jak już znajdę mikser, który poda mi phantoma i wielosladowo wyśle na lapka, to nie ma insertów. A jak już ma to cena około 3 tyś, mnie trochę przeraża :(

Może m-audio Fast Track Ultra?...
I wszystko, jak na warunki planu, ok, ale 2 analog insert :( Chyba, że dsp m-audio działa 4x, jak dsp w TC konnekt 24? Bo nie mogę doczytać ? :(

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 18 mar 2008, 03:05

Żadne przejścia nie pogorszą jakości dźwięku, a kable rca -trs czy rca - xlr nie są znowu takie drogie... Rca jak najbardziej jest używana w profesjonalnych instalachach...

Nie chce mi się tamtego szukać ... :D

Ale sprawa wygląda następująco:

USB: Przede wszystkim 400mb/s jest maksymalną prędkością z jaką port mógłby pracować, ale w praktyce jest to 32mb/s

Interfejs dzieli sygnał na pakiety i wysyła pakiet za pakietem do naszego komputera.

FireWire: powszechne są fw800, czyli ponad dwukrotnie szybsze od USB 2.0

Interfejs wysyła sygnał ciągle, bez buforowania i dzielenia na pakiety, dzięki czemu mamy możliwość uzyskania mniejszej latencji niż w przypadku USB.

W praktyce : Firewire jest szybszy i lepszy, mamy możliwość osiągnięcia mniejszej latencji, ale przy interfejsach typu 2 in/ 2 out może nie być zauważalnej różnicy... Druga sprawa że wiele kontrolerów fw w tanich płytach głównych nie należy do najbardziej stabilnych...

Zapomnieliście jeszcze o jednym (jeśli tak koniecznie nie chcecie Pro Tools'a co jak dla mnie jest błędem...) fajnym interfejsie - TC Konnekt śliczna rzecz która fajnie brzmi i ma ogromne możliwości :)
...
usb 2.0 to max 480 megabit - w praktyce ponizej 400 megabit
fw to 400 megabit w praktyce prawie tyle jest - czesto wiecej jak usb 2.0

przelicznik na megabajty to podzial przez 8 tych danych

transfery najlepiej sprawdzic jakims programem na dysku w kieszenie z usb 2.0 i FW - odrazu widac ze FW stabilne jak skala w transferze no ale to strumien nie pakiety

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » wtorek 18 mar 2008, 13:31

...Runda pierwszaa... ;]

M-Audio Fast Track Pro

vs

ESI DuaFire

czekam na wasze typy z jakims krotki uzasadnieniem...

oraz takie dodatkowe pytanie... jak sie maja preampy w tych interfacech do preampow w compact 4, ktore lepsze?! czy moze przy tej cenie nie zauważę zbytniej roznicy?!...
a odniesie sie ktos do tegoo?!
www.klub.agaton.pl

ODPOWIEDZ