2 x UAD-1 lub UAD-2 Quad

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Liftlitr

Re: 2 x UAD-1 lub UAD-2 Quad

Post autor: Liftlitr » czwartek 04 wrz 2008, 13:52

A jak wypadają wtyczki z pakietu Universal Audio w porównaniu do PSP, WAVES czy innych konkurencyjnych.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 04 wrz 2008, 14:12

dziwne pytanie
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Liftlitr

Post autor: Liftlitr » czwartek 04 wrz 2008, 14:41

Mam na myśli jakość przetwarzanego sygnału. Czy wtyczki z UAD-1 lub UAD-2 wypadają lepiej w testach od wtyczek oferowanych przez firmę PSP luz Waves.
Jak rozumiem, różnica jest przede wszystkim w cenie – w przypadku oferty Universal Audio trzeba niestety posiadać kartę UAD. Z tego co wiem uniemożliwia to podjęcia pracy z tymi wtyczkami pod laptopem.

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » czwartek 04 wrz 2008, 14:56

...Mam na myśli jakość przetwarzanego sygnału. Czy wtyczki z UAD-1 lub UAD-2 wypadają lepiej w testach od wtyczek oferowanych przez firmę PSP luz Waves.
Jak rozumiem, różnica jest przede wszystkim w cenie – w przypadku oferty Universal Audio trzeba niestety posiadać kartę UAD. Z tego co wiem uniemożliwia to podjęcia pracy z tymi wtyczkami pod laptopem.
...
Uad1 występował w wersji laptopowej Xpander a z tego co wiem to 2 też ma być...

Pozdrawiam
[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 04 wrz 2008, 15:42

...Mam na myśli jakość przetwarzanego sygnału.

jesli chodzi o parametry techniczne, to to ta sama najwyzsza wtyczkowa polka. ale szczerze powiem, ze nadal tego typu pytanie brzmi dla mnie kosmicznie. tak samo jak "jak wypadaja gitary gibsona w porownaniu z konkurencyjnymi firmami typu fender czy ibanez, jesli chodzi o jakosc wytwarzanego dzwieku"

korzystanie z google nie boli ;)

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Liftlitr

Post autor: Liftlitr » czwartek 04 wrz 2008, 16:12

Doskonale zdaje sobie sprawę, że w dużej mierze zależy to do operatora który siedzi za sterami, jednak jak by tak porównać ceny wtyczek producentów górno półkowych to jednak jest różnica, a skoro piszesz, że UAD są równie dobre jak inne z tej półki to po co przepłacać inwestując w dodatkową kartę skoro ma ona służyć tylko do obsługi wtyczek tej firmy, nie lepiej zainwestować po prostu w mocny selekcjonowany procesor... co będzie miało więcej korzyści.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » czwartek 04 wrz 2008, 16:15

...Doskonale zdaje sobie sprawę, że w dużej mierze zależy to do operatora który siedzi za sterami, jednak jak by tak porównać ceny wtyczek producentów górno półkowych to jednak jest różnica, a skoro piszesz, że UAD są równie dobre jak inne z tej półki to po co przepłacać inwestując w dodatkową kartę skoro ma ona służyć tylko do obsługi wtyczek tej firmy, nie lepiej zainwestować po prostu w mocny selekcjonowany procesor... co będzie miało więcej korzyści....
Akurat UAD wychodzi duzo taniej niz Waves,wiec lepiej kupic UAD niz Waves i mocny procesor.
[addsig]

Awatar użytkownika
Liftlitr

Post autor: Liftlitr » czwartek 04 wrz 2008, 16:21

Tak nawiasem, zauważyłem, że od pewnego postu z przed padu dni w którym to jeden z postujących na tym forum przypomniał o „Andi Vax Miting” posypały się posty odnośnie UAD

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 04 wrz 2008, 19:35

skoro piszesz, że UAD są równie dobre jak inne z tej półki to po co przepłacać inwestując w dodatkową kartę

chyba sie nie zrozumielismy - napisalem, ze z TECHNICZNEGO punktu widzenia to jest ta sama polka, co do specyfiki brzmienia to juz o wyborze decyduja indywidualne gusta przeciez.
ja tam kupilem UAD bo wg mnie to jedne z najlepszych emulacji brzmienia sprzetowych odpowiednikow (i nie tylko wg mnie oczywiscie)
ale np nie porownywalem osobiscie pulteca UADowego i wavesowego, wiec sie nie wypowiadam.

a to, co napisal steve, to szczera prawda - porownaj dobrze ceny lepiej
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Liftlitr

Post autor: Liftlitr » czwartek 04 wrz 2008, 20:00

No i właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.
Co do cen faktycznie porównywanie UAD z Waves nie jest udane.

ODPOWIEDZ