Piec gitarowy do studia
- AllShotgun
Re: Piec gitarowy do studia
O i uwarzaj na tanie paki z tanimi głośnikami od celestiona seventy w zwyż, bo będziesz miał niełą siare.
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
- AllShotgun
o tu masz test z TELE...
http://pl.youtube.com/watch?v=6US_7EhU38A&feature=related
http://pl.youtube.com/watch?v=6US_7EhU38A&feature=related
Cześc jestem gitarzystą już 13 lat i studentem dzienikarstwa. Bardzo lubie home-recording, mam E-mu 0404...
- Tasiorowski
Poza tym do nagrywania wystarczy malutka lampka. Kiedys legendą był 15w. fender junior i jeszcze starszy kilku watowy champ. Nowy Champ jest fajny, ale chyba nie ma regulacji i ma malutki głośniczek- ale może daje radę, nie wiem nie próbowałem, ale spokojnie rozważyłbym takie coś.
Do popu, jak nie potrzeba ściany dzwięku może być fajny.
W studiu często jest dość ciasno i niewygodnie grać głośno....
Jestem szczęśliwym posiadaczem nowego CHAMPIONA wyglada to tak - ma tylko jedno pokrętło VOLUME, robi się to tak, że odkręcasz je na maksa a barwę regulujesz pokrętłem głośności na gitarze. PRzechodzisz tym samym od czyściutkiego CLEANA do typowo bluesowo-countrowego cruncha. Głośnik - mały 8', 5 W ale - głośnik jest wpięty w końcówkę mocy za pomocą zwykłego JACKA !! WIęc możesz wypiąc ten kabel i zwykłym kablem JACK -JACK podpiąć jakąkolwiek inną paczkę. Dobre, gdy potrzebujesz "tłustszego " brzmienia. Jeżeli zaś chodzi o samo brzmienie, to jak już wcześniej określiłem - PULP FICTION. Osobiście bardzo polecam ten piecyk, choć jak na gabaryty, moc i ilość pokręteł, nie jest tani. Przyda się przy nagrywaniu każdego gatunku muzy poza ekstremalnymi odmianami metalu. Pozdrawiam
[addsig]
Do popu, jak nie potrzeba ściany dzwięku może być fajny.
W studiu często jest dość ciasno i niewygodnie grać głośno....
Jestem szczęśliwym posiadaczem nowego CHAMPIONA wyglada to tak - ma tylko jedno pokrętło VOLUME, robi się to tak, że odkręcasz je na maksa a barwę regulujesz pokrętłem głośności na gitarze. PRzechodzisz tym samym od czyściutkiego CLEANA do typowo bluesowo-countrowego cruncha. Głośnik - mały 8', 5 W ale - głośnik jest wpięty w końcówkę mocy za pomocą zwykłego JACKA !! WIęc możesz wypiąc ten kabel i zwykłym kablem JACK -JACK podpiąć jakąkolwiek inną paczkę. Dobre, gdy potrzebujesz "tłustszego " brzmienia. Jeżeli zaś chodzi o samo brzmienie, to jak już wcześniej określiłem - PULP FICTION. Osobiście bardzo polecam ten piecyk, choć jak na gabaryty, moc i ilość pokręteł, nie jest tani. Przyda się przy nagrywaniu każdego gatunku muzy poza ekstremalnymi odmianami metalu. Pozdrawiam
[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
...Nie ma wzmacniacza który zadowoliłby wszystkich ;]
................................................................
>> zgadza się , także zdaje sobię z tego sprawę, każdy sprzęt gada inaczej, tak samo jest z człowiekiem...
Nie wiem o jakiej mesie tu mowa, ale to jej modele słyną z nowoczesnego soundu ;)
>> wszystko zależy od gatunku, od oczekiwań, gorzej więc jak sie jest w punkcie takim jak ja, że sie wie, że Mesa brzmi w Cięższych gatunkach > od Rock, Hard Rock, Rock progresywny do, Niu Metal, pewnie i więcej... ! Mesa dla mnie do dziś siła ale wszędzie się mi nie sprawdza.
>> Jeszcze raz powiem ze Vox na pewno zaskoczy i się sprawdzi, ale to ty musisz się określić jaki zakresie brzmienie cię interesuje, bo samo POP to mimo wszystko bardzo szeroki zakres ;)
>> tródno o brzmieniu rozmawiać, jest inaczej gdy się to usłyszy, sprawdzi " w akcji " wtedy sie wie co pasuje. Wiem, że dance , pop, rock to tylko gatunki, dodam więc, że szukam uniwersalnego soundu.A może takiego nie ma :/ Może zle myśle ? W każdym bądz razie chce inne kliny i przestery jak mesa, myslę jednak , że harater Vox pozwoli mi nadal zostać rokowy jak dzieki mesie, i do tego " współcześnie " popowy...
Chyba ze interesują Cię tylko nowe produkty.... to większy problem.
>> W sumie to racja, bo do tej pory się nastawiałem na nowy sprzęt kupiony w PL ze względu na Vat i gwarancję. Ale nie powiem, że na tym pozostanę.
>> zgadza się , także zdaje sobię z tego sprawę, każdy sprzęt gada inaczej, tak samo jest z człowiekiem...
Nie wiem o jakiej mesie tu mowa, ale to jej modele słyną z nowoczesnego soundu ;)
>> wszystko zależy od gatunku, od oczekiwań, gorzej więc jak sie jest w punkcie takim jak ja, że sie wie, że Mesa brzmi w Cięższych gatunkach > od Rock, Hard Rock, Rock progresywny do, Niu Metal, pewnie i więcej... ! Mesa dla mnie do dziś siła ale wszędzie się mi nie sprawdza.
>> Jeszcze raz powiem ze Vox na pewno zaskoczy i się sprawdzi, ale to ty musisz się określić jaki zakresie brzmienie cię interesuje, bo samo POP to mimo wszystko bardzo szeroki zakres ;)
>> tródno o brzmieniu rozmawiać, jest inaczej gdy się to usłyszy, sprawdzi " w akcji " wtedy sie wie co pasuje. Wiem, że dance , pop, rock to tylko gatunki, dodam więc, że szukam uniwersalnego soundu.A może takiego nie ma :/ Może zle myśle ? W każdym bądz razie chce inne kliny i przestery jak mesa, myslę jednak , że harater Vox pozwoli mi nadal zostać rokowy jak dzieki mesie, i do tego " współcześnie " popowy...
Chyba ze interesują Cię tylko nowe produkty.... to większy problem.
>> W sumie to racja, bo do tej pory się nastawiałem na nowy sprzęt kupiony w PL ze względu na Vat i gwarancję. Ale nie powiem, że na tym pozostanę.
...Nie rozumiem problemu z ilością głośników. Jakie to ma znaczenie?
............................................................
>> na moje rozumowanie ma, ale moge się mylić dlatego chciałem kolegów opinie wysłuchać. Po 1. 1 głosnik jest ciężej poprawnie nagrać, bo mniej miejsca na majki, chodzi o ujęcia, do tego nie moge nagrać w stereo ( oczywiście pozostaje mi zdublować ) czasem na takim piecu z chęcią chciałbym uzyskać dół i ścianę, tyle, że inną jak mesy.
......................................................
Ja bym ściągał z Anglii głowę Vox AC30HH (seria Heritage-około 650 ......
>> zorjentuję się
może to być to.
Marshalla bym do popu nie brał
.......................................................
>> zgadza się. Marshala juz 2x nagrywałem, combo i samą głowę plus kolumne mesy 2x12 chyba, dla mnie zbyt nosowe, środkowe brzmienie, aczkolwiek harakterystyczne . Wiem, że ludzie kochają i cenia te firmę bo pewnie w wielu sytuacjach daje rade!. Do mojej muzy mi jakoś nie podeszło...
............................................................
>> na moje rozumowanie ma, ale moge się mylić dlatego chciałem kolegów opinie wysłuchać. Po 1. 1 głosnik jest ciężej poprawnie nagrać, bo mniej miejsca na majki, chodzi o ujęcia, do tego nie moge nagrać w stereo ( oczywiście pozostaje mi zdublować ) czasem na takim piecu z chęcią chciałbym uzyskać dół i ścianę, tyle, że inną jak mesy.
Ja bym ściągał z Anglii głowę Vox AC30HH (seria Heritage-około 650 ......
>> zorjentuję się

Marshalla bym do popu nie brał
.......................................................
>> zgadza się. Marshala juz 2x nagrywałem, combo i samą głowę plus kolumne mesy 2x12 chyba, dla mnie zbyt nosowe, środkowe brzmienie, aczkolwiek harakterystyczne . Wiem, że ludzie kochają i cenia te firmę bo pewnie w wielu sytuacjach daje rade!. Do mojej muzy mi jakoś nie podeszło...
...o tu masz test z TELE...
http://pl.youtube.com/watch?v=6US_7EhU38A&feature=related...
...............................................................
>> ta Rivera i Tele brzmi cudnie, soczek, mięsko, ale tak jak myśałem, bardziej akustyczne zagrywki, troszkę blusa, rocka i faktycznie ideał ! No i mamy odpowiedz, każdy piec inny, najlepiej mieć 2-3 min! tak samo gitarki i można szaleć eh... ja niestety jestem artystą ocierającym się o różne gatunki. Mój kolega znów kocha brzmienie tylko Dream theater, Systemów i wie co tak daje radę ! Mesa i SM57 między innymi.... dla mnie to za mało
aczkolwoek bardzo doceniam ten sound!
http://pl.youtube.com/watch?v=6US_7EhU38A&feature=related...
...............................................................
>> ta Rivera i Tele brzmi cudnie, soczek, mięsko, ale tak jak myśałem, bardziej akustyczne zagrywki, troszkę blusa, rocka i faktycznie ideał ! No i mamy odpowiedz, każdy piec inny, najlepiej mieć 2-3 min! tak samo gitarki i można szaleć eh... ja niestety jestem artystą ocierającym się o różne gatunki. Mój kolega znów kocha brzmienie tylko Dream theater, Systemów i wie co tak daje radę ! Mesa i SM57 między innymi.... dla mnie to za mało

Jestem szczęśliwym posiadaczem nowego CHAMPIONA wyglada to tak .....
.....................................................
do cięższych gatunków mam mese

- AllShotgun
do cięższych gatunków mam mese
..............................
Jaka masz mese że chcesz voxa kupic ? hahaha no nie

..............................
Jaka masz mese że chcesz voxa kupic ? hahaha no nie
nie wiem jaki to dokładnie model mesy, ale to paka z 4 głosnikami, do tego jest preamp lamopowy i końcówka tranzystorowa, fajnie to gada, ale tak jak mówię, w cięższych gatunkach jest cudownie bo poteżnie, grubo. Wtedy też używamy Gibsona kolegi, bo współgra to popropstu idealnie! Apropo Mesy, nie jest mója, tylko mojego kumpla ( 2 gitarzysty) który też uczestniczy w produkcji mojej płyty. Powody moich poszukiwań to to, że nie zawsze mam tą mese w studiu to raz, wtedy robota stoi, pozatym ta Mesa wraz z casemi to wielka i ciężka szafa, na dodatek kolega ma 2 zespół więc często musi byc przemieszczana. Pozatym ja szukam czegoś innego od mesy, dla siebie z innym nieco przesterem , clinem, bardziej uniwersalnym, takim na topie w ogólnie pojętej współczesnej muzyce pop.. Nie produkuję obecnie tylko Rocka, mam zaczętych więcej projektów, w których nagrywam głównie sam.
- AllShotgun
Kup se tego woxa albo mashalla, nbagranie na cyfre wymusza na nas dzienw decyzje odnośnie zakupów np piecóew, musisz miec mese żeby brzmiało przyzwoiciue