Koncerty - karta zewnętrzna USB czy FireWire?
- macandroll
Re: Koncerty - karta zewnętrzna USB czy FireWire?
Pracuję na macach i potwierdzam, wszystko gra.
Ale mam też PC i też wszystko gra.
Co do przejściówek pcmcia na express card to u mnie działa (emu1616) na PC. Na maka nigdy nie było sterów i z tego co pisze firma raczej nie będzie. Szkoda, bo to bardzo fajna karta semi profesjonalna, a tak musze mieć dwie.
Co do maków w studiach, to raczej kwestia przyzwyczajeń. Kiedyś naprawdę maki miały przewagę w stabilności, dzisiaj to porównywalny parametr. Po drugie niektórzy pracują na makach ze względu na oprogramowanie- LOGIC jest tylko na mac.os.
Prawda jest taka, że jednak w tej samej cenie dostaniemy PC o lepszych parametrach, dlatego teraz często spotyka się w stuiach obydwie platformy.
Ja tam wole mac.osx od innych systemów, ale tak samo najbardziej lubię kolor czarny i uważam że jest fajnieszy niż różowy :)
Co do kart, to kiedyś mówiło się, że firewire jest lepszy, ale ostatnio słyszy się, że jest tyle kłopotów z chipsetami, że aż strach. Aby kupić to najlepiej wcześniej sprawdzić.
USB zrobiło sobie złą opinię w czasach gdy było 1.1
Wtedy karty na tym złączu to była nowość, często miały niedopracowane strerowniki, a przepustowość tamtego łącza to były 4mono i powrót stereo.
W czasach usb 2.0 najważniejsza jest stabilność sterowników, bo jeśli chodzi o przepustowość łącza, to nie jest problemem.
Ale mam też PC i też wszystko gra.
Co do przejściówek pcmcia na express card to u mnie działa (emu1616) na PC. Na maka nigdy nie było sterów i z tego co pisze firma raczej nie będzie. Szkoda, bo to bardzo fajna karta semi profesjonalna, a tak musze mieć dwie.
Co do maków w studiach, to raczej kwestia przyzwyczajeń. Kiedyś naprawdę maki miały przewagę w stabilności, dzisiaj to porównywalny parametr. Po drugie niektórzy pracują na makach ze względu na oprogramowanie- LOGIC jest tylko na mac.os.
Prawda jest taka, że jednak w tej samej cenie dostaniemy PC o lepszych parametrach, dlatego teraz często spotyka się w stuiach obydwie platformy.
Ja tam wole mac.osx od innych systemów, ale tak samo najbardziej lubię kolor czarny i uważam że jest fajnieszy niż różowy :)
Co do kart, to kiedyś mówiło się, że firewire jest lepszy, ale ostatnio słyszy się, że jest tyle kłopotów z chipsetami, że aż strach. Aby kupić to najlepiej wcześniej sprawdzić.
USB zrobiło sobie złą opinię w czasach gdy było 1.1
Wtedy karty na tym złączu to była nowość, często miały niedopracowane strerowniki, a przepustowość tamtego łącza to były 4mono i powrót stereo.
W czasach usb 2.0 najważniejsza jest stabilność sterowników, bo jeśli chodzi o przepustowość łącza, to nie jest problemem.
Muzyk, gitarzysta
No patrz..
Cenna wiadomosc dla mnie, bo tak sie sklada ze ja tez mam 1616m i niestety jedyne srodowisko w jakim mialem okazje przetestowac przejsciowke pcimcia->expresscard to vista..
Ze wzgledu na model kompa nie udal sie downgrade do xp..
Ze wzgledu na brak powodzenia ograniczylem wybor nowego kompa do takiego z pcimcia..
Jak sie domyslam na Xp dzialaloby jak nalezy, choc nawet fakt ze Tobie dziala nie znaczy ze mnie by dzialalo..
Cenna wiadomosc dla mnie, bo tak sie sklada ze ja tez mam 1616m i niestety jedyne srodowisko w jakim mialem okazje przetestowac przejsciowke pcimcia->expresscard to vista..
Ze wzgledu na brak powodzenia ograniczylem wybor nowego kompa do takiego z pcimcia..
Jak sie domyslam na Xp dzialaloby jak nalezy, choc nawet fakt ze Tobie dziala nie znaczy ze mnie by dzialalo..
Domorosły muzyk, realizator, inżynier dźwięku :)
- macandroll
...No patrz..
...
Tak, mi poszło na XP, komputer dell inspiron 1720, a przejściówka firmy manhattan (podobno na tych przejściówkach działa wszystko i te warto kupować, a nie tańsze).
Ale są też przypadki, że ludziom nie działało na innych kompach- wyczytałem w necie.
Emu oficjalnie nie prowadziło żadnych testów i nie byli skorzy do pomocy, a co dziwne wcale nie zamierzają wypuścić emu na express card.
Szkoda tej karty, bo teraz nie ma odpowiednika w ofercie emu.
...
Tak, mi poszło na XP, komputer dell inspiron 1720, a przejściówka firmy manhattan (podobno na tych przejściówkach działa wszystko i te warto kupować, a nie tańsze).
Ale są też przypadki, że ludziom nie działało na innych kompach- wyczytałem w necie.
Emu oficjalnie nie prowadziło żadnych testów i nie byli skorzy do pomocy, a co dziwne wcale nie zamierzają wypuścić emu na express card.
Szkoda tej karty, bo teraz nie ma odpowiednika w ofercie emu.
Muzyk, gitarzysta
Wyglada na to ze karta wyszla takjakby przypadiem, no i sie udala w zasadzie..
Szkoda tylko, bo o tyle o ile na PCI przeznaczonym do PC-ow nie ma problemu to powinni byli przewidziec ze PCIMCIA sie w koncu skonczy zewzgledu na miniaturyzacje.. a tu lipa.
Nowsze kompy juz dawno wyszly z pcimci a przejsciowki to klopot..
Poza tym ze dodatkowe Co pomiedzy to jak to przeciez wyglada.. absurd jakis=zero praktycznosci, a luz o mobilnosci nie wspomne.
Jedyne co mozna w ten sposob zrobic to latwo uszkodzic i kompa i karte...
Ja musialem zmienic kompa bo stary wymiekl i sie skonczl.. nowy zakup to Lenovo ThinkPad T500.. z XP-kiem do downgrading..
Poki co w fazie budowy gdzies w Bankok-u..
Zobaczymy jak to bedzie smigac..
Szkoda tylko, bo o tyle o ile na PCI przeznaczonym do PC-ow nie ma problemu to powinni byli przewidziec ze PCIMCIA sie w koncu skonczy zewzgledu na miniaturyzacje.. a tu lipa.
Nowsze kompy juz dawno wyszly z pcimci a przejsciowki to klopot..
Poza tym ze dodatkowe Co pomiedzy to jak to przeciez wyglada.. absurd jakis=zero praktycznosci, a luz o mobilnosci nie wspomne.
Jedyne co mozna w ten sposob zrobic to latwo uszkodzic i kompa i karte...
Ja musialem zmienic kompa bo stary wymiekl i sie skonczl.. nowy zakup to Lenovo ThinkPad T500.. z XP-kiem do downgrading..
Poki co w fazie budowy gdzies w Bankok-u..
Zobaczymy jak to bedzie smigac..
Domorosły muzyk, realizator, inżynier dźwięku :)
Tak więc sumując: ciężko z dobrą receptą:) ale z tego co się dowiedziałem, z pośród wielu propozycji rynkowych wśród kart Novation Nio 2/4 to dobry wybór jeśli chodzi o stabilność. Co do PC czy MAC - trzeba umiejętnie kupić i dobrze ustawić i właściwie efekt będzie podobny. Jesli się mylę co do tych dwóch tematów - proszę o poprawki bo w najbliższych dniach muszę sfinalizować zakupy;)
Kompozytor, aranżer, pianista.
Przeglądam i przeglądam... I choć nabieram zaufania do Nio 2/4 mam jeszcze pytanie: znalazłem coś takiego jak ESI GigaPort HD który ma tylko same wyjścia i może to by wystarczyło. Czy ktoś może coś powiedzieć na temat stabilności tego urządzenia?
Halooo czy ktoś może cosik powiedzieć na temat karty ESI GigaPort HD? Warto? Nie robi niespodzianek?
...Tak więc sumując: ciężko z dobrą receptą:) ale z tego co się dowiedziałem, z pośród wielu propozycji rynkowych wśród kart Novation Nio 2/4 to dobry wybór jeśli chodzi o stabilność. Co do PC czy MAC - trzeba umiejętnie kupić i dobrze ustawić i właściwie efekt będzie podobny. Jesli się mylę co do tych dwóch tematów - proszę o poprawki bo w najbliższych dniach muszę sfinalizować zakupy;)...
No to zastopuj w poszukiwaniach kup Novation Nio
No to zastopuj w poszukiwaniach kup Novation Nio
No to zastopuj w poszukiwaniach kup Novation Nio ...
Ok dzięki za konkretną sugestię :) tak zrobię.
Ok dzięki za konkretną sugestię :) tak zrobię.
Dodam tylko (choć może już ktoś napisał, a nie chce mi się czytać całego wątku), że mity o tym, jak fatalne jest USB odchodzą powoli do lamusa. Jak okazuje się, Firewire sprawia znacznie więcej problemów, jeżeli chodzi o kompatybilność, implementację w różnych systemach operacyjnych. Paru producentów sprzętu zaczęło mieć dosyć problemów z FW, w tym tych związanych z transmisją i niekompatybilnością. Na MM2009 posiedziałem sobie trochę "na zapleczu" z Matthiasem Carstensem i ten co nieco pożalił się ile ich "umęczyły" problemy z FW. I po części wynikiem tych kłopotów jak i zdecydowanie większej popularności USB jest nowy interfejs - wszystkie "wnętrzności" z Fireface 400, ale złącze USB 2.0. I Matthias twierdzi, że jest znacznie mniej problemów, a na ile znam produkty RME to chyba można mu ufać. A wystarczy spojrzeć na specyfikację Fireface 400, żeby przekonać się, ile USB spokojnie może unieść...
Jacek
Jacek