Klawiatura sterująca - wiele VSTi na scenie i szybkie przełączanie kanałów?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia

Re: Klawiatura sterująca - wiele VSTi na scenie i szybkie przełączanie kanałów?

Post autor: Zbynia » piątek 18 lis 2011, 08:27

Pytanie które zadał Djozd jest bardzo proste ale najlepszych odpowiedzi udzielą albo ludzie korzystający z takiej funkcji albo instrukcja klawiatury.To że w każdej praktycznie da się zmienić kanał to nie problem - kwestia jak w pytaniu - jak to zrobić najszybciej najprościej bez grzebania w menu.

Niestety w większości wypadków będzie trzeba ściągać instrukcje i doczytywać o tych kwestiach.

W padach MPD 18 mam tak że przytrzymuję tylko przycisk MIDI CHANNEL i wciskam odpowiedni pad z numerem kanału midi

Niestety klawiatury MPK już takiej wygody nie mają nie mówiąc o średnio przejrzystej instrukcji

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 18 lis 2011, 08:52

...
W padach MPD 18 mam tak że przytrzymuję tylko przycisk MIDI CHANNEL i wciskam odpowiedni pad z numerem kanału midi

Niestety klawiatury MPK już takiej wygody nie mają nie mówiąc o średnio przejrzystej instrukcji...

Dzięki Zbynia, dokładnie wiesz o co mi chodzi. Przykład z MPK pokazuje że nie zawsze takie kwestie okazują się oczywiste tylko z tego powodu że mamy doczynienia z nowoczesnym sprzętem.  

Właśnie  zaczynam studiowanie manual'a do Novation ReMOTE SL, zobaczymy co tam piszą. Tutoriale wideo nie dokońca wyjaśniają wszystko. 

Doomy

Post autor: Doomy » piątek 18 lis 2011, 10:16

"Dodam od siebie że klawiatury Novation np. Xstation - oraz wersja masterkeyboard miały możliwość blokowania pitchbandera, zwalniajac sprężynkę pod instrumentem.

Rozumiem że Novation SL61 MK2 nie ma takiej samej możliwości ? "

Tylko po co mieliby stosować takie archaiczne rozwiązanie  rodem z lat 80 ubiegłego wieku w urządzeniu do grania na żywo w 21 wieku. Obok jest touchpad, w którym możesz na każdej osi ustawić jeden z parametrów na spring/hold lub spring center lub spring down. Więc po co się bawić w odłączanie i podłączanie sprężynek :( (koszmar), kręcisz enkoderem i boom oto pokawiają się inne ustwienia całego keyboardu (mówisz masz, czysta magia).

Dobra a tak an poważnie, mam starszy kontroler novation Remote LE 25 jest to najprostszy i najtańszy kontroler novation chyba, kupiłem go przez przypadek za 600 zł jakieś 6 lat temu i nie takie cuda robi jakich ty wymagasz od swego sprzętu. Na twoim miejscu w ogóle bym się nie przejmował funkcjonalnością SL61 MK II (to światowa czołówka, ma wszystko o czym mógłbyś zamarzyć i jeszcze więcej) i nie czytał instrukcji od deski do deski (na to będziesz miał czas jak kupisz urządzenie :)). Zadarłbym kiecę i wyruszył do sklepu wybadać sprzęt organoleptycznie czy Ci pasują przyciski potencjometry (ergonomia pod względem twoich potrzeb) jak leży klawiaturam jak się na niej gra jak aftertouch działa i takie tam mechaniczne sprawy itp itd.

Zrobisz jak zechcesz oczywiście ale życzę Ci powodzenia cokolwiek postanowisz

Doomy

Post autor: Doomy » piątek 18 lis 2011, 10:47

Przejrzałem tę instrukcję tak na szybko (SL61 MK II) i jedyna rzecz jakiej bym się obawiał i zwrócił szczególną uwagę przy naocznym sprawdzeniu to sposób działania potencjometru typu enkoder, który przełącza templates manual strona 7 potncjometr oznaczony numerem 15. Mianowicie ma on 2 tryby działania. Podstawowy jako speed dial i w pozycji wciśniete zmienia templates. Jeżeli trzeba go przytrzymać żeby był wciśniety (nie ma dwóch oddzielnych pozycji góra dół) to trochę lipa mogą się zdarzać błędy przy grze na żywo a zależy Ci przecież na precyzji, szybkości i bezbłędności działania przełączania banków/ scen/ustawień. Na tym bym się skoncentrował na twoim miejscu przy oglądaniu tego konkretnego modelu.

ODPOWIEDZ