Korg Monotron - 2 nowe modele!

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Korg Monotron - 2 nowe modele!

Post autor: AkselPL » niedziela 27 lis 2011, 09:06

...
...
Fajną wstęge miał k2500/2600

Co do zastosowania tych maleństw to osoby które są na nie, myślą jak ja mam na tym pracować nagrać konkretny motyw, nie tracąc czasu. Stąd wydaje mi się że jest to tym osobą nie przydatne ( w tym i mnie). Osoby które mają czas na zabawę i karmienie swoich samplerów takimi dźwiękami będą zachwycone.
...

Otóż to. Praktycznie nie dysponuję czasem na takie zabawy, także wolałbym implementację fabryczną MIDI. Niemniej mam nadzieję, że następca Monotribe'a będzie jeszcze bardziej ogarnięty. Może nawet wbiją układy z Monotron delayMoney mouth...

Teraz trzeba czekać na następce Radiasa bo w ofercie Korga brakuje porządnego syntezatora.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 27 lis 2011, 12:34

Teraz trzeba czekać na następce Radiasa bo w ofercie Korga brakuje porządnego syntezatora.
...

O to właśnie mi chodzi:).

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » poniedziałek 28 lis 2011, 08:19

Na miejscu Korga bym się zbytnio nie rozdrabniał tylko wypalił z grubej armaty i reaktywował MS-20 w nowym opakowaniu z MIDI i pamięcią barw, jakimś sekwencerkiem - oczywiście realnego analoga - dość virtualnych emulacji ! Radiasów, Virusów, Blofeldów czy Elektronów jest na pęczki. Jestem pewny, że gdyby kosztował on jakieś 2000 - 3000$ to byłby hit. Moog czy DSI jakoś wychodzą na swoje, więc argument że analog się nie opłaca do mnie nie trafia.
A Korg ze swoją siecią dystrybucji i globalną wilekością sprzedaży mógłby zejść z ceny w stosunku do wyżej wymienionych......ech
[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 28 lis 2011, 11:25

...Na miejscu Korga bym się zbytnio nie rozdrabniał tylko wypalił z grubej armaty i reaktywował MS-20 w nowym opakowaniu z MIDI i pamięcią barw, jakimś sekwencerkiem - oczywiście realnego analoga - dość virtualnych emulacji ! Radiasów, Virusów, Blofeldów czy Elektronów jest na pęczki. Jestem pewny, że gdyby kosztował on jakieś 2000 - 3000$ to byłby hit. Moog czy DSI jakoś wychodzą na swoje, więc argument że analog się nie opłaca do mnie nie trafia.
A Korg ze swoją siecią dystrybucji i globalną wilekością sprzedaży mógłby zejść z ceny w stosunku do wyżej wymienionych......ech ...

Oczywiście, pomysł z analogiem jak najbardziej słuszny. Jednak co do virtual analogów to muszę się nie zgodzić. Cyfra daje takie możliwości, że praktycznie każdy syntezator może być inny, a co za tym idzie inaczej brzmieć. Trzeba też dodać, że wiele brzmień na jednym analogu jest nieosiągalnych w porównaniu do va, bo nie są tak skomplikowane w modulacji jak cyfry i nie mają takiej różnorodności dostępnych modułów.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » poniedziałek 28 lis 2011, 14:45

Oczywiście, pomysł z analogiem jak najbardziej słuszny. Jednak co do virtual analogów to muszę się nie zgodzić. Cyfra daje takie możliwości, że praktycznie każdy syntezator może być inny, a co za tym idzie inaczej brzmieć. Trzeba też dodać, że wiele brzmień na jednym analogu jest nieosiągalnych w porównaniu do va, bo nie są tak skomplikowane w modulacji jak cyfry i nie mają takiej różnorodności dostępnych modułów....

Ależ ja w żadnym przypadku nie prawiłem o przewadze analogów nad cyfrą. Przeczytaj mój post jeszcze raz - uważnie. Gdzie tam jest, że coś jest lepsze czy gorsze? Uwielbiam i jedne i drugie, a napisałem tylko, że współczesnych analogów jest mało. Oczywiście, że cyfra daje większe możliwości...ba! Są pewne typy brzmień, które nie są możliwe do uzyskania w analogu a nawet bym powiedział, że lubię sposób prezentacji pewnych zakresów częstotliwości pasma w instrumentach cyfrowych, a pewne w analogowych. Zawsze się w duchu zaśmiewałem z dyskusji pod tytułem:"lepsza cyfra czy analog".....do pewnych zadań lepsze to a do drugich tamto. Jak w życiu...:)
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

ODPOWIEDZ