Behringer BCA2000

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
macandroll

Re: Behringer BCA2000

Post autor: macandroll » piątek 12 paź 2007, 00:55

...Behringer BCA2000 za żadne skarby nie chce pracować jako przetwornik C/A z sp-dif IN do analogowego TRS OUT. Jako karta dźwiękowa działa OK ... tylko czemu nie potrafi pracować jako prosty C/A [SPDIF/ANALOG_OUT] ?...
Sorry ale nie zrozumiałem.
Weź opisz krok po kroku co chcesz zrobić, albo sprawdź odwrotnie. Tzn. Podłącz sygnał analogowy do Behringera i przez jego spidif out podłącz do urządzenia które ma spidif in. Zobacz na nim czy jest sygnał.

Z tego co rozumiem (może źle) to chcesz podłączyć urządzenie z wyjściem spidif out (a jakie?) do behringera przez spidif in i na wyjściu analogowym B. chcesz mieć sygnał, który gdzieś tam podajesz tak?
A może tamte urządzenie ma wyjście optyczne, a nie elektryczne?
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
pe-em

Post autor: pe-em » piątek 12 paź 2007, 10:26

...Behringer BCA2000 za żadne skarby nie chce pracować jako przetwornik C/A z sp-dif IN do analogowego TRS OUT. Jako karta dźwiękowa działa OK ... tylko czemu nie potrafi pracować jako prosty C/A [SPDIF/ANALOG_OUT] ?...
BCA 2000 NIE BĘDZIE pracować jako samodzielny przetwornik C/A, ponieważ potrzebuje do tego komputera i sterowników (no i oprogramowania audio oczywiście). Wystarczy prześledzić schemat blokowy na wierzchu urządzenia, żeby stwierdzić, że blok wejściowy i wyjściowy są rozdzielone blokiem USB. Bez komputera można w BCA jedynie przesłać sygnał z wejścia analogowego na wyjścia odsłuchowe i słuchawkowe.

Dodam jeszcze, że to urządzenie "nie lubi się" z pewnymi interfejsami USB w komputerach. Mój nie chciał prawidłowo pracować z kilkoma laptopami, jak również z płytą główną Asusa A7N8X i po wielu daremnych bojach poszedł wreszcie w odstawkę. Dla hecy spróbowałem go kilka dni temu odpalić na świeżo postawionym Dualcore z płytą Intela DG33FB - i okazało się, że śmiga aż miło! Używam go teraz w roli sterownika odsłuchów + wzmacniacza słuchakowego i sprawdza się bardzo dobrze.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 12 paź 2007, 14:10

No cóż EMD wprowadziłeś mnie w błąd urwisku :( A specjalnie pytałem przed zakupem ...

pe-em - dzięki za sprostowanie ... a znasz może jakąś alternatywę która byłaby samodzielnym przetwornikiem z regulacją głośności na wyjściu w podobnie niskiej cenie ?

macandroll - źródłem jest wyjście karty SP-dif - działa na 100% bo edirol MA-20D grają

EMD

Post autor: EMD » piątek 12 paź 2007, 21:27

...No cóż EMD wprowadziłeś mnie w błąd urwisku :(
Wypuściłem się jak młodzian...
Na usprawiedliwienie (co Tobie nie pomoże) napiszę, że mi działało, ale jak się okazało bezpośrednio (preamp był podłączony do miksera monitorów). W e-mailu podeślę Ci jak się to stało.
W ramach. choćby symbolicznej rekompensaty deklaruję postawienie dużego piwa ...

Awatar użytkownika
pe-em

Post autor: pe-em » sobota 13 paź 2007, 11:26

pe-em - dzięki za sprostowanie ... a znasz może jakąś alternatywę która byłaby samodzielnym przetwornikiem z regulacją głośności na wyjściu w podobnie niskiej cenie ?

Co za leniwe towarzystwo - poszukać w necie się nie chce!

pierwszy ruch (15 sekund):

http://novamusic.pl/

drugi ruch (20 sekund):

http://www.behringer.com/SRC2496/

I to ostatnie to chyba jest najtańsza opcja trochę lepszej klasy.

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 13 paź 2007, 13:01

... pe-em - dzięki za sprostowanie ... a znasz może jakąś alternatywę która byłaby samodzielnym przetwornikiem z regulacją głośności na wyjściu w podobnie niskiej cenie ?

Co za leniwe towarzystwo - poszukać w necie się nie chce!

pierwszy ruch (15 sekund):

http://novamusic.pl/

drugi ruch (20 sekund):

http://www.behringer.com/SRC2496/index.cfm?lang=eng

I to ostatnie to chyba jest najtańsza opcja trochę lepszej klasy....

Towarzyszu - ten Behringer ULTRAMATCH PRO SRC2496 nie ma regulacji natężenia na wyjściu zbalansowanym - już o niego pytałem i gain służy do regulacji natężenia na wejściu analogowym.

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 13 paź 2007, 13:03

A w novamusic też nie widzę nic w cenie 450-500 PLN ... ani nawet 600 PLN

Awatar użytkownika
pe-em

Post autor: pe-em » sobota 13 paź 2007, 15:06

Towarzyszu - ten Behringer ULTRAMATCH PRO SRC2496 nie ma regulacji natężenia na wyjściu zbalansowanym - już o niego pytałem i gain służy do regulacji natężenia na wejściu analogowym....
Towarzyszu:
1. Gain, jak sama nazwa wskazuje, służy do regulacji WZMOCNIENIA a nie NATĘŻENIA.
2. BALANSOWAĆ to można na linie, a wejścia i wyjścia mogą być co najwyżej SYMETRYCZNE.
3. Przetworniki C/A mogą mieć na wyjściu analogowym co najwyżej przełącznik +4 dBu/-10 dBV, raczej nie spotyka się rozwiązań z płynną regulacją poziomu wyjściowego (pomijając droższe konstrukcje z trymerami do kalibracji tegoż poziomu).
4. A więc raczej nie masz żadnej innej opcji do wyboru.

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 13 paź 2007, 16:31

...Towarzyszu - ten Behringer ULTRAMATCH PRO SRC2496 nie ma regulacji natężenia na wyjściu zbalansowanym - już o niego pytałem i gain służy do regulacji natężenia na wejściu analogowym....
Towarzyszu:
1. Gain, jak sama nazwa wskazuje, służy do regulacji WZMOCNIENIA a nie NATĘŻENIA.
2. BALANSOWAĆ to można na linie, a wejścia i wyjścia mogą być co najwyżej SYMETRYCZNE.
3. Przetworniki C/A mogą mieć na wyjściu analogowym co najwyżej przełącznik +4 dBu/-10 dBV, raczej nie spotyka się rozwiązań z płynną regulacją poziomu wyjściowego (pomijając droższe konstrukcje z trymerami do kalibracji tegoż poziomu).
4. A więc raczej nie masz żadnej innej opcji do wyboru....
1. Gain - czy wzmocnienie czy natężenie jeden kit byle się regulowało poziom głośności

2. No symetryczne, symetryczne

3. No taki urok obecnego rynku - nie ma tego co najprostsze i najpotrzebniejsze

4. No ... wiem niestety

Awatar użytkownika
pe-em

Post autor: pe-em » niedziela 14 paź 2007, 09:50

3. No taki urok obecnego rynku - nie ma tego co najprostsze i najpotrzebniejsze

4. No ... wiem niestety...
Gwoli uściślenia - jest opcja stosunkowo taniego przetwornika C/A z regulacją na wyjściu: można kupić z odzysku używany magnetofon DAT (często za niewielkie pieniądze) i używać go w charakterze takiego przetwornika (większość tych urządzeń ma regulowany poziom wyjściowy). Wprawdzie DAT to standard 16 bitowy, a niektóre konsumenckie modele pracują tylko na 48 kHz, ale w wielu sytuacjach takie rozwiązanie jest wystarczające.

ODPOWIEDZ