Przesiadka na Mac-a

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Przesiadka na Mac-a

Post autor: Miłaszewski » wtorek 16 paź 2007, 13:19

......dojdzie jeszcze karta muzyczna i kilka innych sprzętów...
Mam Tone Port UX 2 + Alesis M1 520 Active. To byłby optymalny, mały , mobilny zestaw.
Czy lepiej jednak Mac Booka, choćby najtańszego? ...
najtanszy macbook nie ma nagrywarki dvd
[addsig]

Awatar użytkownika
perdurabo

Post autor: perdurabo » wtorek 16 paź 2007, 13:40

wszystko fajnie jest z macami, ale sa pewne ograniczenia, przedewszystkim Audio Units ( AU ) , jeżeli masz juz jakieś drogie pluginy z którymi nei chcesz sie rozstawac to sprawdź lepiej czy beda chodziły pod osx ,
pozatym jest ta sprawa że windows juz kazdy zna, lepiej czy gorzej, ale ogarnia co zrobic jak zacznie brzeczeć :)
w macu bedzie spokoj, bo wszystko ustawia sie w jednym miejscu i jest cacy, ale jak juz cos zacznei byc nie tak, to naprawde trzeba dobrze znac system zeby to ogarnac, slowem jak sie cos zaczyna chrzanic to znaczy ze to naprade powazna sprawa, i nie zawsze pomaga zalozenie nowego konta uzytkownika,

wszyscy zgdnie twierdza ze mac ani programy w macu sie nie zawieszaja, to prawda , one po prostu sie wyłączaja, pyk ! i juz, i jedyne co mozna zrobić to włączyć program od nowa i zaczać prace od momentu ostatniego save'a.

jeśli kupisz maca z intelem, ( najfajniej zeby obslugiwal 64 bit ) to mozesz postawic pod czyms w rodzaju emulatora ( nazwy nie pamietam ... ) windowsa: viste albo xp, i przyznam ze to naprawde dziala z niezla predkoscia i jest bardzo stabilne, czy stabilniejsze niz pc nie wiem, az tyle na tym nie pracowalem zeby taka opinie wydac, ale jest naprawde ok, wiec na swoim nowym macu, mozesz postawic wszystkie programy ze starego pc i tez bedzie smigac :)
..:: nie samym basem człowiek żyje ::..

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » wtorek 16 paź 2007, 14:26

Mac system requirements:
G4 800MHz or better (G4 1.5 or better recommended)
OS X 10.4 or better
512MB RAM minimum (1GB or more recommended)
1GB free HD space minimum (10GB or more recommended for recording)
Drive speed 5400rpm minimum (7200rpm or faster recommended)
CD-ROM drive
Internet connection for online features ------------------------------------------ takie są wymagania dla twojego interfejsu a więc więcej ramu no i dobrze by było wymienić dysk
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » wtorek 16 paź 2007, 14:54

Ja mam macbook pro 2.4 , logic 7.2 , fireface 800 i jestem zadowolony ale dysk wymieniłem na 7200
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 16 paź 2007, 15:19

dysk USB to slaby pomysl, sa odczuwalnie wolniejsze niz Firewire

Do pracy uzywam 2.5" IOmega Firewire 80GB 5400RPM i nie mam zadnych klopotow z odtwarzaniem wielosciezkowych sesji. Dodatkowo takie dyski nie potrzebuja zasilacza. Zasadniczo musisz wiedziec czego potrzebujesz. Moje sesje w porywach przekraczaja 40 sciezek odtwarzanych jednoczesnie, a srednio zazwyczaj gra okolo 20-25. Sa jednak ludzie, ktorym potrzebne jest np. 100 sciezek na raz, wtedy dysk 5400rpm moze byc zbyt wolny. W kazdym do 60 jenodczesnych strumieni 24/44 taki dysk jak ja mam powinien ci wystarczyc.
[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 16 paź 2007, 15:24

firewire ma rownomierny transfer w kazdym momencie

usb tragicznie zwalnia przy malych pliczkach jak i przy konczeniu zgrywania jednego pliku a rozpoczynaniu nastepnego.....
predkoscia zadko dochodzi do transferu przez firewire mimo ze teoretycznie jest szybsze

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » wtorek 16 paź 2007, 15:36

Jeżeli zainwestujesz w logica 8 to przesiadka na maca jest nizbędna

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 16 paź 2007, 17:39

Ocywiście opcja z zewnętrznym dyskiem na FW jest lepsza, przyznaję.
Docelowo chciałbym również zamienić mojego TonePorta na RME FW 400 - widzę, że nie jest prawdą, iż to interfejsy sprawniej działające pod Win XP..?
Jeszcze jedno pytanie - czy Logic Express 8 posiada funkcję freeze - taką jak w Cubase SX? I czy to tak samo działa w Logic?
...
tak, funkcja freeze dziala tak samo jak w Cubase
interface'y zazwyczaj dzialaja tak samo pod WinXP i OSX - nadal oferuja te sama liczbe we/wy. i pobieraja chyba tyle samo pradu
[addsig]

ODPOWIEDZ