Roland Fantom G - nowy workstation

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Re: Roland Fantom G - nowy workstation

Post autor: TheF » czwartek 17 sty 2008, 18:07

No tak, racja - Estrada i Studio.
Jedno czasopismo a tak naprawdę dwie różne rzeczy

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » wtorek 22 sty 2008, 14:57

A TUTAJ pierwsza cena sklepowa Fantoma G6 w USA

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » wtorek 22 sty 2008, 18:10

Hmm, myślę że cena jest podana na zasadzie mniej więcej.
Z wypowiedzi przedstawicieli Rolanda wynika, że nie chcą się wbijać z ceną w segment Oasysa, raczej będzie pułap cenowy Korga M3 (a może nawet mniej ).
Narazie Roland G jest w fazie końcowego prototypu, ma niedokończone oprogramowanie, sporo barw czeka na implementację w instrumencie.
Kwiecień - to przybliżony termin wprowadzenia instrumentu na rynek.
Zapowiada się kawał dobrego hardwaru z najlepszym obecnie oprogramowaniem na pokładzie i sterowaniem myszką. Myslę, że w przypadku tak skonstruowanego oprogramowania obsługa myszką jest strzałem w 10. Ekran dotykowy tutaj mija się z celem - za dużo opcji na ekranie, za małe pola do klikania. Wszystko wygląda na przemyślane i dopieszczone.
Jedna rzecz, przy takiej ilości audiotracków instrument aż prosi się o HDD albo chociaż większy ram. Odpowiedź Rolanda jest definitywna - chcąc zachować target price - nie ma i nie będzie. O ile w przypadku streamingu danych z HDD można zrozumieć, bo implementacja soft i hard jest dosyć skomplikowana i pewnie kosztowna o tyle nie dołożenie kości pamięci w standardzie nie rozumiem.
Do kwietnia zostało jeszcze trochę czasu, może Roland przemyśli i doda więcej Ramu na pokład. Cała reszta przecież jest na piątkę.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 22 sty 2008, 18:41

Ja myślę, że jest stanowczo za wcześnie by obiektywnie cokolwiek przesądzać. Masz rację - nowy Fantom zapowiada się dobrze, ale tak naprawdę, to diabeł tkwi w szczegółach. Czy będzie wyposażony w "najlepsze obecnie oprogramowanie" - to się dopiero okaże.

Pewne jest natomiast jedno - jest to propozycja nie dla mnie (nawet jeżeli sprawdzą się co do joty wszystkie zapowiedzi). Roland poszedł z nowym Fantomem mocno do przodu - to prawda. Poszedł jednak w kierunku, który mi niestety nie odpowiada. W moim prywatnym rankingu, uwzględniającym moje potrzeby, dość wyraźnie przegrywa z M3...

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » wtorek 22 sty 2008, 18:54

Może i racja Panie_Jabu - trochę się rozpędziłem z tym najlepsze.
Na pewno najbardziej zaawansowane pod względem "nowoczesności".
No bo przecież, inaczej wygląda najlepsze dla kogoś grającego na żywo, inaczej dla kogoś w studiu. Nie zapominajmy również o tym, że oprogramowanie zawieszające się również potrafi mocno zdenerwować i uprzykszyć życie. Czas pokaże jak będzie z Rolandem Fantomem G.
Jedno jest pewne - jeśli cena będzie atrakcyjna znajdzie wielu nabywców I jeszcze jedno , to konkurencja napędza walkę o klienta a więc i niższe ceny. Jeden genialny instrument na rynku to najgorsze co może przytrafić się nabywcy. Bo to oznacza monopol, a monopol to ceny z księżyca.
Pozatym z instrumentami to jak z kobietami jest. Gdyby wszystkie były idealne i piękne ... ekhm ... no życie w każdym razie ma to do siebie, że lubi różnorodność. Ile ludzi, tyle gustów.

piotrel_muzyk
Kontakt:

Post autor: piotrel_muzyk » wtorek 22 sty 2008, 20:24

Panowie ... jestem pelen podziwu dla pomysłów rolanda ... niestety myszka to nie jest nowosc mam ja od dawna w komputerze, tak samo jak ilosc trakców audio/midi. Watpie zeby ktos kto twozy na seq programowym sie przesiadł na tego w Fantomie-G.

Moim zdaniem roland fantom G poza wiecej (wiecej procesorów. wiekszy wyswietlacz, wiecej tracków seq) nie pokazał nic nowego .. kompletnie nic nowego. Wiadomo sercem instrumentu jest brzmienie ... a jezeli bedzie podobne do tego co roland pokazywał do tej pory to M3 pozostanie dla mnie nadal Nr. ONE wsród work-station (nie liczac oasysa).

Wiadomo nie liczy sie ilosc .. ale jakosc a tego rolandowi brakuje. Co komu po 24 sladach audio i samplerku jak nadal uzywaja kosci DIMM dla których załadowanie 100MB = sie z czekaniem i czekaniem i czekaniem .....

Ktos chciał porównac nowego Fantoma do OASYSA ... przepraszam ale podpiana myszka nie uczyni z tego fantoma "dżi" topowej stacji roboczej.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 22 sty 2008, 21:00

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:57 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » wtorek 22 sty 2008, 21:10

To ja na początku wysnułem bardzo śmiałą tezę o tym, że dla Roland będzię G tym czym Oasys dla Korga. Zresztą to były przypuszczenie przedpremierowe w jednym z ostatnich moich wątków się z tego wycofałem. Nie ma porównania. Natomiast obsługa myszką jest wygodna.
Kolejna zmiana to organizacja danych na nośniku.W F G ma postać projektów.
A co do kości DIMM i czekania. Te słynne oczekiwania w Fantomach X nie brały się ze słabej przepustowości DIMM PC133, bez jaj 1GB/s to nie jest mało.
Było kiepsko z transferem z PC-CARD (generalnie wolne operacji I/O),
w nowym F G zamiast przestarzałego nośnika pamięci będzie po prostu USB2.0 na pendrive. Ograniczenie do 8gb ale może się zmienić. Jest nowy filesystem, wczytywanie projektów jest szybkie o czym zapewnia Jim Stout na forum Roland Clan Forums.
Zapewnia również o 24bit/96 przetwornikach cyt. "It sounds NOTHING like the Fantom X" dlatego sądzę, że jednak brzmienie będzie inne.

O tym wszystkim mam nadzieję przekonanymy się w okolicach kwietnia/maja.

Natomiast wszyscy Ci, którzy liczą na Korga M3 lub Motifa XS w nowym Rolandzie - niech kupią sobie Korga M3 lub Motifa XS po prostu. Roland pozostanie Rolandem, nie będzie się zmieniał o 180stopni bo straci dotychczasowych klientów. Tym bardziej, że prawdopodobnie przeznaczeniem Fantoma G jest zastąpienie Fantoma X.

Piotrel_muzyk jeśli uważasz, że lista zmian (którą oczywiście doskonale znasz) w nowym Fantomie to nic nowego to może napisz w takim razie, czego spodziewałbyś się? Fontanny?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 22 sty 2008, 21:45

Wszystko to prawda, co piszesz, ale... ja uważam, że mogli i powinni pójść znacznie dalej ze zmianami. Spodziewałem się, że nie tylko będą chcieli dogonić M3 czy XS, ale wyjść na zdecydowane prowadzenie... W końcu mieli na to sporo czasu bo tamte instrumenty są już od roku na rynku.
A moim zdaniem na prowadzenie nie wyszli. Na razie nie znajduję ani jednej rzeczy w F-G, która spowodowałaby pojawienie się chociaż cienia myśli, że chiałbym nań zmienić swojego M3.
Oprócz, na pewno ważnych, ewolucyjnych poprawek widać w wielu punktach zastój... A komputerem i tak G nigdy nie będzie, nawet jak się mu dopnie myszkę. Rejestratorem audio pełnoprawnym też nie (bo potrafi rejestrować tylko jedną ścieżkę w danym czasie). Natomiast jeżeli brzmienie tego instrumentu będzie rzeczywiście tak świetne, jak to twierdzi Roland, nooo to wtedy będzie to bardzo istotny plus G... Ale na to trzeba poczekać. Bo tym co mówi Jim Stout specjalnie bym się nie przejmował - jest pracownikiem Roland Corp. i musi tak mówić.

P.S. A to co napisałem powyżej jest moim prywatnym zdaniem i też nie należy się tym specjalnie przejmować ani nie trzeba się z tym zgadzać. Jako i ja np. nie mogę się zgodzić z tym, co wyżej napisał PiotrK.

Awatar użytkownika
TheF
Kontakt:

Post autor: TheF » wtorek 22 sty 2008, 21:58

Panie_Jabu, ważne że mamy wybór. Nie spodoba się Roland, pozostaje Korg albo Yamaha (ale po obniżce ceny) hehe

ODPOWIEDZ