Roland Jupiter-80

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MB

Re: Roland Jupiter-80

Post autor: MB » czwartek 07 kwie 2011, 00:00

i tu nie masz racji. Innowacja w Jupiter-80 - podobnie jak w rozszerzeniach SuperNATURAL dla Fantoma - tkwi w podejściu do realizacji brzmienia
No właśnie - jedno i drugie jest więc tak samo beznadziejne. Odgrzewane kotlety.

Jak masz fortepian, to masz do dyspozycji elemtny kreacji barwy właściwe dla fortepianu. Posłuchaj przykładów z testu rozszerzenia Piano.
Słucham i mnie to nie przekonuje. Kompletnie nieatrakcyjne brzmienie.

Dwóch moich znajomych nagrało na tym klawiszu sporo przebojów chodzących na radio Eska i innych stacjach.
I to ma być argument za czym? Dla mnie to jest właśnie dowód braku innowacji, bo sorry - "przebojami" w radiu Eska stają się zazwyczaj najbardziej kliszowe brzmieniowo kawałki, trafiające w najniższe gusta.

Podobnie jest z barawmi SuperNATURAL. To nie jest frazes reklamowy. Gitara flmenco ma "floł" jakby grał gitarzysta.
Tylko, że niestety to wcale nie brzmi jak prawdziwe granie gitarzysty.

Wystaw wreszcie te próbki, żebym mógł sobie ponarzekać

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 07 kwie 2011, 00:09

A tu Kronos nie ma nic do zaoferowania prócz... Karmy. Ale to inna bajka

Idź na to stoisko i "pogadaj" z tym urządzeniem bo chyba nie wiesz co piszesz:)

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 07 kwie 2011, 00:46

I to ma być argument za czym? Dla mnie to jest właśnie dowód braku innowacji, bo sorry - "przebojami" w radiu Eska stają się zazwyczaj najbardziej kliszowe brzmieniowo kawałki, trafiające w najniższe gusta.
Po czasie uświadomiłem sobie, że to było za ostro i po prostu niefair, więc przepraszam, jeśli ktoś poczuł się dotknięty.

Powinienem był raczej użyć innego argumentu: Czy fakt, że kawałek muzyki nagrany z użyciem jakiegoś instrumentu stał się przebojem świadczy cokolwiek o tym instrumencie? Moim zdaniem ten fakt świadczy przede wszystkim o twórcy.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 07 kwie 2011, 09:15

Jak już to korg poszedł drogą więcej i lepiej a rolada mniej i lepiej więc wszystko kwestią ceny. Zresztą tu nie ma co porównywać bo to tak jakbyśmy porównali motor z rowerem.

Kronos jest po prostu następcą oasysa.

Jeśli rolada będzie w cenie koło 10.000-12.000zl to lepiej dołożyć i kupić kronosa, bo dostaniemy dużo więcej a także lepiej za nie wiele wiecej funduszy. ...

Jednej rzeczy ciągle nie rozumiesz. O ile sam zainteresowałem się Monotribem, to jednak brzmienie instrumentów producenta kompletnie nie przypada mi do gustu. Fajne są, ale ściągnij wszystkie efekty z barw i zostanie Ci..., no właśnie: niewiele. Możliwości możliwościami, ale jak już mam się ładować w taki parapet, to brzmienie musi mi odpowiadać. I w tym momencie brzmieniowo zawsze wolałem Rolanda od Korga lub Yamahy. (Kurzweila nie wymieniam, bo to inna bajka.) W tym momencie, jako że wolę to brzmienie, to nawet jeśli zapłacę tyle samo za połowę mniej, to i tak zapłacę. A więcej - ile by tego nie było - rzadko znaczy lepiej. Np. wymieniony Oasis kosztował moim zdaniem trzy razy tyle ile jest wart. Dobrze, że Kronos cenowo nie poszedł w jego ślady przynajmniej.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 07 kwie 2011, 12:35

...I to ma być argument za czym? Dla mnie to jest właśnie dowód braku innowacji, bo sorry - "przebojami" w radiu Eska stają się zazwyczaj najbardziej kliszowe brzmieniowo kawałki, trafiające w najniższe gusta.
Po czasie uświadomiłem sobie, że to było za ostro i po prostu niefair, więc przepraszam, jeśli ktoś poczuł się dotknięty.

Powinienem był raczej użyć innego argumentu: Czy fakt, że kawałek muzyki nagrany z użyciem jakiegoś instrumentu stał się przebojem świadczy cokolwiek o tym instrumencie? Moim zdaniem ten fakt świadczy przede wszystkim o twórcy....

Proszszsz... demówki targowe Roland JUPITER-80. Teraz możesz kopać i pluć

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 07 kwie 2011, 12:44

Proszszsz... demówki targowe Roland JUPITER-80. Teraz możesz kopać i pluć

Pozdro

Groover...

Brakuje mi tu barw syntetycznych. Rozumiem że czas gonił?Smile Jednak to co słyszę brzmi obiecująco. Trzeba będzie to przetestować.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 07 kwie 2011, 13:00

Brakuje mi tu barw syntetycznych. Rozumiem że czas gonił?Smile Jednak to co słyszę brzmi obiecująco. Trzeba będzie to przetestować.
...

Podpisuję się :). Jak na razie mi się podoba. Szkoda, że nie ma demka brzmień syntetycznych. :)

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 07 kwie 2011, 13:52

...
...

Podpisuję się :). Jak na razie mi się podoba. Szkoda, że nie ma demka brzmień syntetycznych. :)
...

dogram jutro jak znajde chwilę. Weźcie pod uwagę, że na targach są TYLKO 2 prototypy - normalnie nie można na nim pograć, tylko prezenterzy pokazują co i jak. Mi się udało, bo zacząłem dość wnikliwie dopytywać prezentera o niuanse artykulacyjne i okazło się, że to jeden z programistów który niezbyt potrafił grać. Po chwili siedziałem przy klawiszu i grałem.

Ale w syntezatorach technologicznie nie ma nic nowego względem FANTOMA prócz presetów "zdjętych" z Jupitera-8 (stringi, pady głównie)

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 07 kwie 2011, 13:57

Tak z ciekawości, jak się mają plastiki, ekran itd?

Jakiej jest jakości? trzeszczą, są niestabile itd?

Jak czujesz klawiature?

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » czwartek 07 kwie 2011, 14:05

O kurde.

Widać, że Jupiter 80 i 8 mają ze sobą STRASZNIE dużo wspólnego. Nie wiem czym się podniecać, jak chodzi o trąbki i dęciaki - ja na swoim Prophecy jestem w stanie zrobić to samo, albo nawet lepiej, bo MOSS potrafię świetnie programować, zarówno w monofonicznej jak i polifonicznej wersji. Kronosa (który też posiada tego typu modelowanie) jeszcze nie programowalem, ale śmiem twierdzić na podstawie brzmień krążących w internecie, że w przeciwieństwie do Rolanda, różnicę ponad 15 lat między starym MOSSem a nowym silnikiem słychać. Piana nie powalają, Kronos wypada znacznie lepiej, z tego co słyszałem w sieci. Demo słabe, żadnych padów, bassów, instrument przedstawia się jak zwykły keyboard. A Zawinul to się chyba w grobie przewraca...

Po tym demo uważam, że jest to kolejny instrument Rolanda dla bogatych wieśniaków grających wesela, zarówno brzmieniowo jak i wizualnie. Zobaczymy, może brzmienia syntetyczne mnie powalą, chociaż wątpię.

[addsig]
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

ODPOWIEDZ