Wybór interfejsu audio

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
PWA

Re: Wybór interfejsu audio

Post autor: PWA » środa 30 gru 2015, 13:01

...No i w tym momencie przypomniały mi się u profesora Gmyrka (PŁ) wykłady, na których
powiedział "Jeżeli ktoś z was sądzi, że protokół USB1.0 jest szybszy niż 2.0 to jest w
błędzie" Tak herezje, tak szkoła. eh . No dobra, pomijając już moją wiedzę i
wykształcenie ....

Profesor Gmyrek ma absolutną rację :- ) ... protokół USB 1 i USB 2 w ogóle nie określa prędkości transmisji... w dużym skrócie określa on format przesyłanych danych... jak każdy protokół zresztą.... szybkość transmisji danych określa częstotliwość magistrali, po jakiej te dane są przesyłane. Ponieważ USB 2 jest taktowane z częstotliwością 480 MHz, w związku z tym 1 bit zostanie przesłany z szybkością 1 taktu zegarowego, czyli (w idealnych warunkach) w ciągu 1/480000000s

...Umiesz odpowiedzieć na pytanie dlaczego 1 bit danych przepłynie szybciej lub nie
szybciej za pomocą różnych protokołów?...

Generalnie szybkość przesyłania 1 bit to ok. 300 000 km/s... oczywiście w próżni ... natomiast zapominasz o taktowaniu... każdy bit jest wysyłany zgodnie z częstotliwością taktowania ... czyli będzie gnał z prędkością światła (w uproszczeniu) ale będzie wypuszczany zgodnie z częstotliwością taktowania magistrali.

...Pamiętaj, że w protokołach nie zmienia się szybkość tylko przepustowość - BANDWITH, a
1bit jest niepodzielny tych trybach komunikacji...

Ależ doskonale o tym pamiętam... właśnie szerokość pasma jest określana przez częstotliwość taktowania magistrali... a w przypadku przesyłania danych szeregowo ma się to mniej więcej 1:1 (nie licząc ramek i całego "narzutu" protokołów właśnie).

...Wydaje mi się, że ta dyskusja jest bezsensowna. Każdy będzie wierzył jakimś tam
marketingowym artykułom itd...

Nie chodzi o ten artykuł, który jest oczywiście mniej lub bardziej marketingowy. Ty twierdzisz, że opóźnienie związane z obsługą przerwań (na poziomie kilku mikrosekund per przerwanie) jest pomijalne, a ja mówię, że NIE... ponieważ ilość przerwań generowanych przez urządzenia i aplikacje jest w systemie komputerowym znaczna (w zasadzie to jest jedna z podstaw działania jakiegokolwiek komputera) i jak najbardziej ma to wpływ na latencję... drugim elementem są sterowniki programowe, które źle napisane, wprowadzają dodatkowe opóźnienia.
W związku z faktem, że Thunderbolt działa przez kanał DMA, odciąża tym niemal w całości procesor od jego obsługi.
Nie wiem na jakim systemie pracujesz, ale w przypadku Windy aplikacja LatencyMon dokładnie pokazuje kluczowe elementy monitorowane w celu identyfikacji źródeł latencji. Monitorowane są:
- IRC (Interrupt handler)
- DPC (Deferred Procedure Call)
obydwa odpowiedzialne za obsługę przerwań.... i właśnie podczas obsługi przerwań powstają największe opóźnienia.
Trzecim elementem odpowiedzialnym za latencję jest stronicowanie pamięci, które może wprowadzić znaczne opóźnienia... i w związku z tym powinno się wyłączyć stronicowanie w przypadku obsługi systemów audio... oczywiście wiąże się to z zapewnieniem wystarczającej pamięci RAM.

Nie napisałem, że się nie znasz ... zwyczajnie nie chce mi się tak dużo pisać i liczę na Twoją wiedzę i chęć jej poszerzania a nie na Twój upór i "wiarę", czy użycie DMA ma znaczenie praktyczne czy nie. W załączonym artykule jest wyraźnie napisane, że użycie DMA jest istotnym czynnikiem zmniejszającym latencję a Ty się upierasz, że nie i nie bardzo wiem na jakiej podstawie. Mnie artykuł przekonuje, ponieważ dużo wcześniej badałem źródła latencji w moim systemie i główną przyczyną była właśnie obsługa przerwań... w przypadku DPC dochodziła w krańcowych przypadkach nawet do kilku milisekund... no i oczywiście stronicowanie, którego się pozbyłem rozbudowując RAM.

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » środa 30 gru 2015, 13:12

Teoretyzujesz, mając całkowitą rację, że jeden bit trwa 1/44100 sekundy, i nikt z tym nie zamierza (chyba) polemizować. Jednak piszesz też, że: "przepływ danych jest na prawdę groszowy to nie może być nawet 1,5 razy szybciej", "nie przekona mnie jakikolwiek artykuł, że pomiędzy 2,9 ms, a 3,4 ms jest 2x więcej jakiejś szybkości bo to bzdura zależna od dziesiątek czynników i od środowiska i systemu" oraz "różnice czasów latencji dla różnych protokołów są bez znaczenia" - a to już nadużycie. Dla mnie różnice latencji nie sąbez znaczenia, są to wartości różniące się DWUKROTNIE, i to w porównaniu z jednym z najlepszych interfejsów USB, na tym samym komputerze i oprogramowaniu. Nie odpowiem na pytanie dlaczego, bo nie wiem, ale to nie znaczy, że te różnice nie istnieją. Istnieją, unikami tego nie zmienisz ...

A skąd Ci się ubrdało, że 1 bit trwa 1/44100 sekund??? Chyba mylisz próbkowanie w konwerterach z transmisją danych
Próbuję wam wyjaśnić, co jest źródłem latencji w systemach komputerowych a wy uparcie czepiacie się szybkości transmisji danych (lub jak woli Fallworm pasma po jakim są przesyłane dane).
Czy jest to USB 1, 2, 3 czy Thunderbolt to nie ma żadnego znaczenia jeżeli chodzi o szybkość (pasmo) transmisji. Zwyczajnie na szerszym łączu prześle się więcej ścieżek o określonym próbkowaniu i rozdzielczości.
Latencja to czas konieczny na obsługę tej transmisji przez poszczególne komponenty systemu komputerowego a nie szybkość, za jaką dane są transmitowane.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 30 gru 2015, 15:45

A skąd Ci się ubrdało, że 1 bit trwa 1/44100 sekund??? Chyba mylisz próbkowanie w konwerterach z transmisją danych

Czyli bity czy tam bajty są przesyłane szybciej? A skąd wiemy, jaki będzie następny, jeżeli jeszcze go nie ma?

Czytaj, komu i na co odpowiadasz.

[addsig]

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » środa 30 gru 2015, 16:50

Czyli bity czy tam bajty są przesyłane szybciej? A skąd wiemy, jaki będzie następny, jeżeli jeszcze go nie ma?
Czytaj, komu i na co odpowiadasz....

pewnie jestem tępy... ale nie bardzo łapię o co Ci chodzi

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 30 gru 2015, 17:23

...Czyli bity czy tam bajty są przesyłane szybciej? A skąd wiemy, jaki będzie następny, jeżeli jeszcze go nie ma?
Czytaj, komu i na co odpowiadasz....

pewnie jestem tępy... ale nie bardzo łapię o co Ci chodzi ...

Chodzi mi o to, że bez względu na przepustowość dane pojawiają się co 1/44100 sekundy i nie częściej, sekunda dźwięku przesyła się sekundę i ani sekundy szybciej

[addsig]

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » środa 30 gru 2015, 17:35

Chodzi mi o to, że bez względu na przepustowość dane pojawiają się co 1/44100 sekundy i nie częściej, sekunda dźwięku przesyła się sekundę i ani sekundy szybciej ...

Zgadza się ... dane w czasie rzeczywistym na wyjściu konwertera pojawiają się zgodnie z częstotliwością próbkowania, czyli nawiązując do Twojego przykładu jest 44.1k bitów w ciągu sekundy

perfektsound

Post autor: perfektsound » środa 30 gru 2015, 17:40

Kuźwa, parę lat temu broniłem drugą pracę magisterską,

Pracy magisterskiej nie broni się, tylko zdaje egzamin magisterski. Obrona dotyczy doktoratu :)

Sorry, musiałem to sprostować :P

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 30 gru 2015, 20:30

...

Kuźwa, parę lat temu broniłem drugą pracę magisterską,

Pracy magisterskiej nie broni się, tylko zdaje egzamin magisterski. Obrona dotyczy doktoratu :)

Sorry, musiałem to sprostować :P

... 

Za moich czasów była chyba jednak obrona... ale to dawno było, w innych czasach

[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 31 gru 2015, 02:51

Panowie przepustowość nie ma z tym nic wspólnego

to wszystko zależy od protokołu na zasadzie:

uwaga wysyłam bit->bit wysłany->dostałeś>tak->daj następny->już daję->wysyłam kolejny bit->dostałeś->-tak

itp

do tego potrafią latać na przykład bity kontrolne czy dane się poprawnie przesłały

dlatego usb jest zwyczajnie słabe pod tym względem

Jak ktos ma dysk przenośny z interfejsem FW i USB niech sobie porówna transfery małych i dużych plików najlepiej jakimś totalcomanderem który dokładnie pokaże transfer
przy duzych plikach USB będzie często zauważalnie szybsze - ale przy małych transfer spadnie drastycznie gdzie na FW nie będzie prawie różnicy

TB jest znacznie nowszym protokołem (przy USB w zasadzie od ponad dekady nic się nie zmieniło)

pomijam już kwestie sterowników czy samych scalaków bo przy USB 3.0 to są takie kwiatki ze szok (nawet głupi kabel ma znaczenie)

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » czwartek 31 gru 2015, 15:53

...Panowie przepustowość nie ma z tym nic wspólnego

Zbynia, absolutnie się z Tobą zgadzam... natomiast moim zdaniem w przypadku TB (również FW, ale tu to się chyba inaczej odbywa) kluczowym elementem zmniejszającym latencję jest wykorzystanie DMA czyli praktycznie brak zaangażowania procesora, a co za tym idzie omijanie systemy przerwań... jak pisałem wcześniej, nie jest to tylko moje widzimisię, ale jest to oparte na praktyce i narzędziach, których użyłem aby zrobić tuning mojego PC-ta.

ODPOWIEDZ