Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Re: Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Post autor: Sergey_Nevone » czwartek 07 paź 2010, 14:34

Dowiedziałem się, iż EIS otrzymał nowe AXIOM'y od dystrybutora do testów i będą porównywalne do "jedynek" :)

Czy szanowna redakcja wie już może i chciałaby uchylić rąbek tajemnicy i zdradzić, czy test ten pojawi się już w najbliższym numerze? czy będzie trzeba czekać do grudnia?

Test będzie dla mnie bardzo ważny, ponieważ wciąż jestem bez kontrolera, a w trójmieście dalej nie ma miejsca, gdzie można zobaczyć sprzęt, dlatego nie mogę się doczekać - pomoże mi to w decyzji.

Pozdrawiam

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 07 paź 2010, 16:27

...Dowiedziałem się, iż EIS otrzymał nowe AXIOM'y od dystrybutora do testów i będą porównywalne do "jedynek"...

Owszem, mamy już Axiomy 61 ver. 1/2, jak też i prawie wszystkie klawiatury o których pisaliśmy w tym temacie (brak tylko Studiologic VMK-161 Plus).

Niestety, wciąż nie mamy ich wszystkich na czym rozstawić jednocześnie, tu czekamy na najnowsze statywy od firmy Athletic (owe dotrą do nas dopiero w środę przyszłego tygodnia). Niemniej już jutro wstępnie spróbujemy "pobawić się" wspomnianymi Axiomami 61, tu akurat wersję PRO przywiezie do nas jeden z naszych forumowiczów. Jeśli ktoś ma ochotę nam przy tym towarzyszyć, to oczywista zapraszamy mocno serdecznie na ul. Leszczynową 11, do godziny 11:00.

...czy test ten pojawi się już w najbliższym numerze?...

Nie da rady, pierwszy realny termin to ew. grudzień
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » piątek 08 paź 2010, 14:05

Rozumiem,

Szkoda w sumie że nowy Axiom będzie porównywalny do starego poprzednika, wydanego na rynek kilka lat temu. Ciekawsze by było porównanie chyba z werją PRO i Oxygene.

Tak czy owak, nie pozostaje nic innego jak czekać do grudnia lub na dostawy w Trójmiejskich sklepach muzycznych.

Dziękuję za informacje

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 08 paź 2010, 14:55

...Mam do wyboru: M-Audio Axiom 61 PRO, AKAI MPK61, Novation - 61SL MkII...

Test klawiatur - kolega drnoWłaśnie dziś wraz z naszym forumowiczem, kolegą drno wzięliśmy za te klawiatury (jeszcze przedinauguracyjne Cool). Wprawdzie nie było Axioma 61 PRO, za to były Axiomy (ver 1 i 2), Novation 61SL MkII, Akai MPK61 oraz Cekewalk A-800 PRO. Tyle daliśmy radę rozpakować na "dzień dobry".
Komunikaty MIDI napływające ze sterowników monitorowaliśmy programem JackaH (
JH_MIDI_Monitor_v2), a odsłuchiwaliśmy za pomocą  programu Acoustika Pianissimo.

Kolega drno jest już właścicielem Axioma 61 PRO, więc jeśli znajdzie trochę czasu, to pewnie coś dopowie o tym sterowniku w kontekście porównania do wersji 1/2. Natomiast ja powiem jedno: aby naprawdę wyczaić o co chodzi we współczesnych sterownikach/klawiaturach MIDI bezwzględnie należy znaleźć chwilę czasu i sposobność aby każdemu modelowi dokładnie się przyjrzeć, a najlepiej wszystkim naraz. I nie wierzcie tu nikomu, a szczególnie temu, kto spróbuje wam wmówić, iż jest jakaś jedyna i najlepsza!
Osobiście praktycznie z każdym modelem przybyłych do nas sterowników miałem wcześniej styczność (
z okazji testów redakcyjnych), czasem na całkiem długo, lecz dopiero teraz gdy mam je wszystkie pod ręką zaczynam powoli przejrzewać na oczy. Myślę, że kolega drno potwierdzi moje odczucia.
Piszę to nie bez przyczyny, bo okazja do "wymacania" ich wszystkich, w jednym miejscu i czasie nadarzy się w siedzibie naszego Wydawnictwa AVT za dwa tygodnie. I już teraz wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszam Smile.

[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 08 paź 2010, 15:32

...Szkoda w sumie że nowy Axiom będzie porównywalny do starego poprzednika, wydanego na rynek kilka lat temu. Ciekawsze by było porównanie chyba z werją PRO i Oxygene...

Ależ mamy i Oxygene. Tyle, że nie było go na czym postawić, a i z czasem zrobiło się krótko

Przy tym Oxygene to troszkę inna para kaloszy, ale też mocno warta obmacania, choćby w temacie cenowym
[addsig]

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » piątek 08 paź 2010, 18:53

To może jakieś takie wstępne, przedpremierowe werdykty? :) nawet te mocno subiektywne mogą być bardzo cenne.

Czy można prosić o realne fotki nowych axiomów? :)

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 09 paź 2010, 10:02

...To może jakieś takie wstępne, przedpremierowe werdykty? :) nawet te mocno subiektywne mogą być bardzo cenne...

To temat rzeka, musisz uściślić jego zakres inaczej zabraknie mi weny aby wszystko opisać.

...Czy można prosić o realne fotki nowych axiomów? ...

Fotki znajdziesz tam.
[addsig]

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » sobota 09 paź 2010, 10:08

Nie no, oficjalne, efekciarskie zdjęcia od M-Audio znam doskonale ;)

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 10 paź 2010, 00:29

...Nie no, oficjalne, efekciarskie zdjęcia od M-Audio znam doskonale ;)...

Kiedy sęk w tym, że ten nowy Axiom rzeczywiście tak wygląda. A może nawet i lepiej
[addsig]

swiezak

Post autor: swiezak » poniedziałek 11 paź 2010, 11:42

Słyszałem, że AKAI MPK61 jest mało intuicyjny i bywają z nim jakieś hece, które ciężko rozgryźć. Dużo kombinowania ponoć i czasu trzeba, żeby nauczyć się obsługi - coś co mnie np. bardzo przeszkadza, bo nie jestem biegły w tych sprawach.

[Post edytowany przez Admina w dniu 11/10/2010]
W świecie MIDI zielony jak szczypiór...

ODPOWIEDZ