Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Redakcja

Re: Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Post autor: Redakcja » wtorek 26 paź 2010, 09:18

...Panie Wojciechu, czy dzis mozna Was odwiedzić i przy okazji pogadać z Panem Bilińskim? :) Pytanie jak najbardziej serio. ...

Oczywiście.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » wtorek 26 paź 2010, 09:23

...warto przyjrzeć się im wszystkim naraz. I nie piszę tego ot tak sobie...

Miałem nieprzyjemną okazje przyjrzeć się wieloma klawiaturom naraz (wraz z tymi nowymi zabawkami Edirola A-Pro) i naprawde uważam, że w temacie kontrolerów niewiele jest do powiedzenia, jeśli chodzi o jakość wykonania i użytych materiałów. Jedyny, wart uwagi kontrolet to CME (bez szaleństwa, jednak na tle tych zabawek wypada  naprawde o wiele lepiej)

No bo przecież to, iż te klawiatury są plastikowe, to przecież nie moja opinia tylko przykry fakt...Ale z 2 strony, jak tu wymagać solidności od kontrolerów za ok 2tys, skoro w dzisiejszych czasach w nowych syntezatorach, klawiatury bywają gorsze niż te w kontrolerach(M50!!)...Ehhh:(

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » wtorek 26 paź 2010, 12:47

...

...warto przyjrzeć się im wszystkim naraz. I nie piszę tego ot tak sobie...

Miałem nieprzyjemną okazje przyjrzeć się wieloma klawiaturom naraz (wraz z tymi nowymi zabawkami Edirola A-Pro) i naprawde uważam, że w temacie kontrolerów niewiele jest do powiedzenia, jeśli chodzi o jakość wykonania i użytych materiałów. Jedyny, wart uwagi kontrolet to CME (bez szaleństwa, jednak na tle tych zabawek wypada  naprawde o wiele lepiej)

No bo przecież to, iż te klawiatury są plastikowe, to przecież nie moja opinia tylko przykry fakt...Ale z 2 strony, jak tu wymagać solidności od kontrolerów za ok 2tys, skoro w dzisiejszych czasach w nowych syntezatorach, klawiatury bywają gorsze niż te w kontrolerach(M50!!)...Ehhh:(
...

Miałem Cme - metalowa obudowa. I co z tego? Sterownik był o wiele cięższy od obecnego plastikowego. Plastik nie jest zły - lekki, tani w produkcji i wytrzymały. 

Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » wtorek 26 paź 2010, 14:35

Rzeczone sterowniki będą dostępne (do bólu) w siedzibie naszego Wydawnictwa (w godzinach 9:00 - 14:00) dla każdego, kto tylko zapowie swój akces na mój numer telefonu lub mail. Jeśli ktoś korzysta z laptopa do wydobywania dźwięków niech koniecznie weźmie go ze sobą. Dysponujemy stanowiskiem gdzie będzie mógł sobie do niego podłączyć dowolny z oferowanych sterowników. Oczywiście słuchawki też się znajdą. ...

Czy będzie jedyny słuszny w tej kategorii Novation 25 SL MkII?

...i czy można go wypróbowac w innych (czyt. późniejszych godzinach) lub w sobote?

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » wtorek 26 paź 2010, 15:36

Miałem Cme - metalowa obudowa. I co z tego? Sterownik był o wiele cięższy od obecnego plastikowego. Plastik nie jest zły - lekki, tani w produkcji i wytrzymały. ...

Miałem na myśli klawisze oraz ich "wcisk"

dust

Post autor: dust » wtorek 26 paź 2010, 17:04

... Miałem Cme - metalowa obudowa. I co z tego? Sterownik był o wiele cięższy od obecnego plastikowego. Plastik nie jest zły - lekki, tani w produkcji i wytrzymały. ... ________________________________Miałem na myśli klawisze oraz ich "wcisk"...

Mnie obecnie interesują 4 oktawowe ale może ktoś będzie się w stanie wypowiedzieć na temat nowych na rynku:

- Alesis Q49
- ESI Keycontrol 49 XT
- Korg K49

a może nie warto wydawać większą kasę tylko wziąć porostu CME M-KEY?

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » wtorek 26 paź 2010, 20:07

Sergyey - kość słoniowa jest od pewnego czasu nielegalna. Wszystkie współczesne fortepiany akustyczne mają klawisze pokryte jakimś tworzywem sztucznym. 

Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 27 paź 2010, 09:01

...Mnie obecnie interesują 4 oktawowe ale może ktoś będzie się w stanie wypowiedzieć na temat nowych na rynku: Alesis Q49, ESI Keycontrol 49 XT, Korg K49. a może nie warto wydawać większą kasę tylko wziąć porostu CME M-KEY?...

Wszystkie te klawiatury prezentują podobny poziom i możliwości. Zwróciłbym tu głównie uwagę na to, co wraz z nimi otrzymamy w temacie dodatkowego oprogramowania. Przy tym wszystkim CME M-KEY tylko tak wygląda niewinnie
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 27 paź 2010, 09:47

...Czy będzie jedyny słuszny w tej kategorii Novation 25 SL MkII?...

Nie mamy tego modelu, mamy jego wersję 61-klawiszową (różniącą się tylko ową klawiaturą).

...Miałem nieprzyjemną okazje przyjrzeć się wieloma klawiaturom naraz (wraz z tymi nowymi zabawkami Edirola A-Pro) i naprawde uważam, że w temacie kontrolerów niewiele jest do powiedzenia, jeśli chodzi o jakość wykonania i użytych materiałów. Jedyny, wart uwagi kontrolet to CME (bez szaleństwa, jednak na tle tych zabawek wypada  naprawde o wiele lepiej)...

I tu pewnie Cię zaskoczę. Otóż jak wynika z dotychczasowych opinii naszych gości wspomniany Edirol (a w zasadzie obecnie Cakewalk by Roland) praktycznie pod każdym względem wygrywa z CME. Ten drugi ma jednak zaletę niespotykaną w pozostałych modelach, otóż posiada wnękę na dodatkowe rozszerzenia sprzętowe. Materiał jego obudowy (metal), a co za tym idzie i większa waga niż u konkurencji stanowił ich zdaniem raczej wadę, a nie zaletę.

Test klawiatur MIDI - Marek Biliński...No bo przecież to, iż te klawiatury są plastikowe, to przecież nie moja opinia tylko przykry fakt....

We współczesnych tego typu instrumentach nie znajdziecie innych klawiatur jak plastikowe. Drewno, też pokryte plastikiem, można znaleźć jedynie w stage piano z najwyższej półki. Żadna ze wspomnianych klawiatur (bez młotków) nie nadaje się też do nauki dla przyszłego pianisty. Potwierdza to Marek Biliński. Gdy spytałem go wczoraj, czego można się nauczyć rozpoczynając swą naukę na takich klawiaturach odpowiedział krótko - co najwyżej maniery.

...i czy można go wypróbowac w innych (czyt. późniejszych godzinach) lub w sobote?...

W zasadzie nie widzę większego problemu, lecz musielibyśmy się umówić w szerszym gronie. Sobota jednak w tym tygodniu mocno odpada, po prostu ludzie już w piątek będą rozjeżdżać się do swych bliskich. Dotyczy to i naszego Wydawnictwa.

[addsig]

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » środa 27 paź 2010, 11:04

...
Sergyey - kość słoniowa jest od pewnego czasu nielegalna. Wszystkie współczesne fortepiany akustyczne mają klawisze pokryte jakimś tworzywem sztucznym. ...

No przecież doskonale wiemy, iż nie o kości słoniowe tu chodzi ;) Ale porównaj np. klawiature Juno-Stage'a do innego, doższego, lub w podobnej cenie, klawiatury. Nie trzeba przeciesz kości słoniowej, by wykonać dobrej jakości klawisz...z resztą w latach 80-90 syntezatory też nie miały klawiszy z kości, a prawda jest taka, że żadna z dzisiejszych kontrukcji nie dorówna tym starszym. Ostatni synt, kóry otrymal cudowną klawiaturę, był chyba Korg Trinity.

ODPOWIEDZ