Kompresory VST vs sprzętowe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mel

Re: Kompresory VST vs sprzętowe

Post autor: mel » środa 18 maja 2005, 14:45

To proponuje dodawac do produktu polska instrukcje...

pozdrawiam

...

Do legalnie sprzedawanego MixPacka dostepna jest polska instrukcja.

MW

...

A jesli tak, to przepraszam. Nie mam tej wtyczki, a to stwierdzenie wzielo sie stad, ze do Warmera nie ma...

pozdrawiam

mateuszpsp

Post autor: mateuszpsp » środa 18 maja 2005, 14:46

...Znacznie lepiej by bylo ustawic kazdy z kompresorow tak, zeby osiagnac zamierzony efekt, nastepnie zgrac je wszystkie, wyrownac RMS i wtedy porownac, ktory to zadanie wykonal lepiej.

oczywiście ze tak...... i tak właśnie mój test był przeprowadzony , ustawiałem podobne parametry jedynie w tych kompresorach które się dało ustawić podobnie i na tych parametrach podobnie brzmiały ... poza tym Kryteria były Inne, chciałem uzyskać jak najlepszy efekt na poszczególnych urządzeniach .. i to było wykładnią Testu a nie ustawienia na kompresorach .Oczywiście zaraz wybuchnie następna wojna. Ale może się zatrzymacie trochę ,,Ja tylko stwierdziłem fakt . Panowie nikt nikogo do niczego nie przekonuje, jeśli możecie uzyskać dobre efekty na kompresorze programowym , to świetnie , ja uzyskałem najlepsze na TLA C1 na drugim miejscu Był TC. PSP Mix pressor wypadł całkiem Ok , jak na wtyczkę VST , jednak aby uzyskać pożądany efekt naprawdę się namęczyłem i to osłabia jego wartość, trzeba bardzo uważać co się robi , minimalny ruch a parametry się diametralnie zmieniają . podsumowując , każdy orze jak może i na czym może . Ja zastanawiam się nad zakupem TLA C1 jeśli się nadarzy odpowiedni moment , na pewno to zrobie. ...

No i o to chodzi

Jesli TLA C1 gra Ci najlepiej i masz mozliwosci finansowe i techniczne by z niego korzystac to chyba wlasnie to jest to, czego potrzebujesz.

Pzdrawiam,

MW

Studencik

Post autor: Studencik » środa 18 maja 2005, 15:10

No i wlasnie o to mi chodzi. Tez ten test sluchalem i co z tego, ze tester ustawil "te same" parametry skoro w rzeczywistosci kazdy kompresor zadzialal inaczej, nie mowiac juz o nie wyrownanych poziomach RMS.

MW

...

Nie zgadzam się te pierwsze 4 próbki mają prawie identyczny poziom RMS, różnią się może o 0,05dB. To jest żadna różnica, a nr5 to ślad bez żadnej kompresji. Chciałem Was sprawdzić czy się domyślicie

mateuszpsp

Post autor: mateuszpsp » środa 18 maja 2005, 15:36

...

No i wlasnie o to mi chodzi. Tez ten test sluchalem i co z tego, ze tester ustawil "te same" parametry skoro w rzeczywistosci kazdy kompresor zadzialal inaczej, nie mowiac juz o nie wyrownanych poziomach RMS.

MW

...

Nie zgadzam się te pierwsze 4 próbki mają prawie identyczny poziom RMS, różnią się może o 0,05dB. To jest żadna różnica, a nr5 to ślad bez żadnej kompresji. Chciałem Was sprawdzić czy się domyślicie ...

Zmierzone roznice w poziomach RMS sa znacznie wieksze niz podajesz, glebokosc kompresji w kazdym z przykladow jest znaczaco inna (szczegolnie 4 w porownaniu z 1,2,3).

Obstawialem, ze przy 5, ktos zle ustawil prog, tak, ze jest zdecydowanie mniej skompresowany niz 1,2,3 a nawet 4 wiec zgadza sie, ze moze byc tez czysty.

MW

Studencik

Post autor: Studencik » środa 18 maja 2005, 15:45

Nie zgadzam się te pierwsze 4 próbki mają prawie identyczny poziom RMS, różnią się może o 0,05dB. To jest żadna różnica, a nr5 to ślad bez żadnej kompresji. Chciałem Was sprawdzić czy się domyślicie ...

Zmierzone roznice w poziomach RMS sa znacznie wieksze niz podajesz, glebokosc kompresji w kazdym z przykladow jest znaczaco inna (szczegolnie 4 w porownaniu z 1,2,3).

Obstawialem, ze przy 5, ktos zle ustawil prog, tak, ze jest zdecydowanie mniej skompresowany niz 1,2,3 a nawet 4 wiec zgadza sie, ze moze byc tez czysty.

MW

...

To ciekawe, czyżby WaveLab mi źle podawał poziom RMS. 5 przykład ma poziom dużo niższy (może z 2,5dB- co nie dziwne bo to przykład bez kompresji), ale pierwsze 4 przykłady mają podobny RMS. Nie moge teraz sprawdzić bo nie ma mnie w domu, ale sprawdze. Czy Ty zmierzyłeś?

mateuszpsp

Post autor: mateuszpsp » środa 18 maja 2005, 15:55

...Nie zgadzam się te pierwsze 4 próbki mają prawie identyczny poziom RMS, różnią się może o 0,05dB. To jest żadna różnica, a nr5 to ślad bez żadnej kompresji. Chciałem Was sprawdzić czy się domyślicie ...

MW

...

To ciekawe, czyżby WaveLab mi źle podawał poziom RMS. 5 przykład ma poziom dużo niższy (może z 2,5dB- co nie dziwne bo to przykład bez kompresji), ale pierwsze 4 przykłady mają podobny RMS. Nie moge teraz sprawdzić bo nie ma mnie w domu, ale sprawdze. Czy Ty zmierzyłeś?...

U mnie Wavelab 5 pokazuje (wylaczajac 5) rozbieznosci ponad 2dB ale wazniejsza wydaje mi sie w tym kontekscie glebokosc kompresji, ktora dla 4 jest znikoma w porownaniu z przepompowana 1, co nie daje szans na ocene brzmienia.

Jesli podasz mi adres to moge Ci podeslac jeszcze jedna ciekawa wersje.

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » środa 18 maja 2005, 16:01

Ogólnie lubię wtyczki PSP są dobrej jakości , Vintage Warmer robi świetną robotę , ale jeśli mogłabym coś zasugerować , panowie uproście swoje produkty , niektóre sa naprawdę mało intuicyjne , a szkoda bo możliwości tych wtyczek sa bardzo duże tylko aby dotrzeć do sedna potrzeba czasu , a nie zawsze ten czas jest i nie zawsze się po prostu chce .Wiem ze na waszej stronie jest forum gdzie można wpisywać swoje pomysły i życzenia .wiec może tutaj na tym forum zrobić oddzielny temat z ""życzeniami do was "" . Zdaje sobie sprawę ze napisanie dobrego programu zajmuje dużo czasu , ale może My forumowicze damy swoje pomysły , a wy jako PSP cos z tego wybierzecie . Oczywiście potem jako pomysłodawcy dostajemy zniżkę przy zakupie :)
Pozdrawiam Ula :)

mateuszpsp

Post autor: mateuszpsp » środa 18 maja 2005, 16:59

...Ogólnie lubię wtyczki PSP są dobrej jakości , Vintage Warmer robi świetną robotę , ale jeśli mogłabym coś zasugerować , panowie uproście swoje produkty , niektóre sa naprawdę mało intuicyjne , a szkoda bo możliwości tych wtyczek sa bardzo duże tylko aby dotrzeć do sedna potrzeba czasu , a nie zawsze ten czas jest i nie zawsze się po prostu chce .Wiem ze na waszej stronie jest forum gdzie można wpisywać swoje pomysły i życzenia .wiec może tutaj na tym forum zrobić oddzielny temat z ""życzeniami do was "" . Zdaje sobie sprawę ze napisanie dobrego programu zajmuje dużo czasu , ale może My forumowicze damy swoje pomysły , a wy jako PSP cos z tego wybierzecie . Oczywiście potem jako pomysłodawcy dostajemy zniżkę przy zakupie :) ...

Dzieki za uwagi, znaczna czesc naszych wtyczek byla robiona z mysla o sytuacjach, gdy trzeba cos precyzyjnie wyrzezbic (suma, grupa, master) ale moze rzeczywiscie warto by bylo poszukac rozwiazan ulatwiajacych prace ze zwyklymi sciezkami, gdzie trzeba sprawnie osiagnac zamierzony cel.

Pozdrawiam,

MW

Studencik

Post autor: Studencik » środa 18 maja 2005, 17:20

To ciekawe, czyżby WaveLab mi źle podawał poziom RMS. 5 przykład ma poziom dużo niższy (może z 2,5dB- co nie dziwne bo to przykład bez kompresji), ale pierwsze 4 przykłady mają podobny RMS. Nie moge teraz sprawdzić bo nie ma mnie w domu, ale sprawdze. Czy Ty zmierzyłeś?...

U mnie Wavelab 5 pokazuje (wylaczajac 5) rozbieznosci ponad 2dB ale wazniejsza wydaje mi sie w tym kontekscie glebokosc kompresji, ktora dla 4 jest znikoma w porownaniu z przepompowana 1, co nie daje szans na ocene brzmienia.

Jesli podasz mi adres to moge Ci podeslac jeszcze jedna ciekawa wersje.

...

Mi tak pokazuje:

1 -15,84dB

2 -15,83dB

3 -15,84dB

4 -15,79dB

0,05dB różnicy

To naprawdę dziwne, sprawdź czy się nie pomyliłeś

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » środa 18 maja 2005, 17:41

Dzieki za uwagi, znaczna czesc naszych wtyczek byla robiona z mysla o sytuacjach, gdy trzeba cos precyzyjnie wyrzezbic (suma, grupa, master) ale moze rzeczywiscie warto by bylo poszukac rozwiazan ulatwiajacych prace ze zwyklymi sciezkami, gdzie trzeba sprawnie osiagnac zamierzony cel.

Pozdrawiam,

MW

...

Własnie tego brakuje , kompresor- limiter z twardym lub miękkim Knee , RMS + Peak . prosty w obsłudze , czytelny graficznie , brzmiący dobrze , bez zbędnych fajerwerków. Zdaje sobie sprawę ze jest cała masa takich programów ale w waszej ofercie tego brakuje , a wiem po sobie na co zwracam uwagę i jakich wtyczek najczęściej używam . Ludzie szukają prostoty i efektywności w działaniu . Skomplikowane rozwiązania często są omijane . PSP ma już renomę wiec myślę ze nowy palg-in spotkałby się z dużym zainteresowaniem , zwłaszcza ze jak wspomniałam nie macie tego w swojej ofercie . Produkując taki kompresor zdobywacie nowych odbiorców , przepraszam za szczerość, ale słyszałam kiedyś opinie dosyć znanego Muzyka - realizatora , który zerknął na któryś z waszych produktów i stwierdził ze on niema czasu uczyć się nowych rozwiązań i miał racje , ponieważ PSP podchodzi do problemu inaczej , niestety aby pracować na danej wtyczce należy przeczytać instrukcje w innym wypadku można się zgubić. Naprawdę może warto zerknąć na temat od strony "" narodu "" :) Pozdrawiam.
Pozdrawiam Ula :)

ODPOWIEDZ