Kurzweil PC3

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mr-hammond

Re: Kurzweil PC3

Post autor: mr-hammond » piątek 28 lis 2008, 13:03

Póki co nie widzę potrzeby by przesiadać się z k2600x czy pc1x na rzecz pc3.

Co nie zmienia faktu, że PC3 jest daleko z przodu względem innych instrumentów Kurzweil.
...
W praktyce na k2600 zrobisz wiecej niz na pc:)
Roznicowo to odmieniona probka piana w porownaniu do pc1 , oraz nowy bank ze smyczkami. wydajniejszy procek fx, romy orkiestrowe rhodesy te same ( mozna dokupic rom vintage) :)
W pc3 lepiej jest z kontrolowalnością, ale i tak k2600 pod tym względem wypada lepiej.
Ciekaw jestem czy wyjdzie moduł pc3 r:)
instrument tak czy siak godny :)

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » piątek 28 lis 2008, 14:00

W praktyce na k2600 zrobisz wiecej niz na pc:)
Roznicowo to odmieniona probka piana w porownaniu do pc1 , oraz nowy bank ze smyczkami. wydajniejszy procek fx, romy orkiestrowe rhodesy te same ( mozna dokupic rom vintage) :)
W pc3 lepiej jest z kontrolowalnością, ale i tak k2600 pod tym względem wypada lepiej.
Ciekaw jestem czy wyjdzie moduł pc3 r:)
instrument tak czy siak godny :) ...
W praktyce to wolałbym inny sampler niż jest w K2600, tzn. z większa pamięcią. A tak poza samplerem to na każdym chyba polu PC3 bije na głowę K2600 Wydajniejszy procesor fx? Delikatnie powiedziane... Teraz PC3 ma jeszcze świetny edytor, który jak na razie działa bezproblemowo. Następca poczciwego K2600 ukaże się na wiosnę, wtedy może porównasz i ocenisz skok jakościowy. Tak czy owak - szacunek dla instrumentów Kurzweil, również tych starych.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 28 lis 2008, 14:36

W praktyce to wolałbym inny sampler niż jest w K2600, tzn. z większa pamięcią. A tak poza samplerem to na każdym chyba polu PC3 bije na głowę K2600 Wydajniejszy procesor fx? Delikatnie powiedziane... Teraz PC3 ma jeszcze świetny edytor, który jak na razie działa bezproblemowo. Następca poczciwego K2600 ukaże się na wiosnę, wtedy może porównasz i ocenisz skok jakościowy. Tak czy owak - szacunek dla instrumentów Kurzweil, również tych starych....
Miałem w rękach pc3 :) Jesli chodzi o sampler na scene to w tym jednym urządzeniu jest wszystko czego potrzeba. Co do procesora to nie on w kurzweilu odpowiada za brzmienie :)
K2500 miał digitecha i było ok, dopiero pozniej montowano kdfx :)
Daje to owszem przy programowaniu dużo możliwości, lecz to nie yamaha i korg gdzie barwy nagle bledną po wyłączeniu fx.
Pc3 to nie Pc1 :) ale mając k2600 uzyskam ciekawsze barwy gdyż moge zewnętrzne probki przepusszczać przez VAST czego nie robi "inny" sampler.
parametrami pc3 jest lepszy, pragne pokazać że to " stare" nie jest stare :)
Czy wiesz coś wiecej na temat następcy ? :) skąd takie info ?

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » piątek 28 lis 2008, 15:14

Ja również miałem K2600 pod paluchami Wydaje mi się, że PC3 brzmi lepiej (wg moi) min. dzieki przetwornikom. Dla mnie ilość insertowych fx ma duże znaczenie. To że Kurzweil brzmi bez efektów wiadomo, ale taka ilość efektów w PC3 stwarza możliwość przygotowania utworu niemal na 100% w midi.

Czy wiesz coś wiecej na temat następcy ? :) skąd takie info ?

Przecież pisałem co byś spojrzał na stronę e-muzyk, gdzie jest relacja z prezentacji PC3... i to przez kogo..! Szkoda, że Grooveman nie dał jakiegoś video

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 28 lis 2008, 15:28

...
......stwarza możliwość przygotowania utworu niemal na 100% w midi.

.........................................
Różne potrzeby :) i zastosowania :D , ja mysle zupełnie o innym zastosowaniu fx , co użytkownik to inne potrzeby:), ale zgodze się z tobą :)

Przecież pisałem co byś spojrzał na stronę e-muzyk, gdzie jest relacja z prezentacji PC3... i to przez kogo..! Szkoda, że Grooveman nie dał jakiegoś video ...
Sorki nie zauważyłem posta na dole :) lecę czytać.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 28 lis 2008, 15:30

No... to zapowiada się ciekawie oj ciekawie :)
Szkoda że nie ma próbek audio .

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » piątek 28 lis 2008, 16:50

...No... to zapowiada się ciekawie oj ciekawie :)
Szkoda że nie ma próbek audio ....
Ciekawie będzie na pewno. Ja jestem ciekaw jakie to sample będzie można wczytywać do PC3. Czy będą to zwykłe wavy czy też może formaty typu akai, e-mu itp. Ale niech tam, nawet same próbki audio mnie uszczęśliwią. Kwestia jaką pojemność będzie można wczytać.
A w ogóle to wciąż nie mogę wyjść z podziwu, że instrumenty Kurzweila z tak małą pojemnością na barwy brzmą tak dobrze w porównaniu z konkurencją.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 28 lis 2008, 17:26

......No... to zapowiada się ciekawie oj ciekawie :)
Szkoda że nie ma próbek audio ....
Ciekawie będzie na pewno. Ja jestem ciekaw jakie to sample będzie można wczytywać do PC3. Czy będą to zwykłe wavy czy też może formaty typu akai, e-mu itp. Ale niech tam, nawet same próbki audio mnie uszczęśliwią. Kwestia jaką pojemność będzie można wczytać.
A w ogóle to wciąż nie mogę wyjść z podziwu, że instrumenty Kurzweila z tak małą pojemnością na barwy brzmą tak dobrze w porównaniu z konkurencją. ...
Myśle że edytor załałatwi sprawę konwersji, a jak nie on :)
To myśle że kolejny update i Włodzimierz Grabowski doda nowy format do Extreme Convertera :) i będzie po sprawie:)

mjuzik

Post autor: mjuzik » wtorek 02 gru 2008, 14:19

Witam wszystkich wraz z informacją, że już mam pc3x ale niestety równiez problem: otóż brumią wyjścia audio. Sprawdzałem na różnych kablach, na mikserze, wzmacniaczu i niestety nie ma różnicy. Jedno pytanie w związku z tym: czy jest możliwe aby powodem brumienia były kable niesymetryczne? Nie sprawdzałem na symetrycznych i ktoś podpowiedział aby jeszcze zrobić taki test. Niby jest zalecane używanie kabli balansowanych ale przecież to nie powinno mieć wpływu na zakłócenia? Na wyjściu słuchawkowym i digital jest wszystko w porządku. Czyżby jakaś wada i trzeba wysłać do serwisu?
Kompozytor, aranżer, pianista.

mjuzik

Post autor: mjuzik » środa 03 gru 2008, 17:39

Witam ponownie i ponawiam zapytanie z postu powyżej.
Kompozytor, aranżer, pianista.

ODPOWIEDZ