Pamięci RAM

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
lucjano

Pamięci RAM

Post autor: lucjano » sobota 17 gru 2005, 09:08

witam mam pytanie do ludzi ktorzy juz to przezyli a wiec jakis czas temu przesadlem sie z p3 866256mb ram na p4 2,66 512mb do tego x proteus.

Pracuje glownie z programem reason,na poczatku rewelacja niskie zuzycie procesora no ale po kilku miesiacach kiedy zaczolem aranzowac bardziej swoje utwory dochodze do momentu gdzie reason zaczyna przerywac wlasnie przez wysoki wskaznik cpu.

Tutaj moje pytanie czy i jak bardzo pomoze tu dodatkowy ram czy bardziej sklaniac sie ku wymanie procesora na mocniejszy

pozdrawiam
clasic trance

Awatar użytkownika
netes

Re: Pamięci RAM

Post autor: netes » sobota 17 gru 2005, 10:26

...witam mam pytanie do ludzi ktorzy juz to przezyli a wiec jakis czas temu przesadlem sie z p3 866256mb ram na p4 2,66 512mb do tego x proteus.

Pracuje glownie z programem reason,na poczatku rewelacja niskie zuzycie procesora no ale po kilku miesiacach kiedy zaczolem aranzowac bardziej swoje utwory dochodze do momentu gdzie reason zaczyna przerywac wlasnie przez wysoki wskaznik cpu.

Tutaj moje pytanie czy i jak bardzo pomoze tu dodatkowy ram czy bardziej sklaniac sie ku wymanie procesora na mocniejszy

pozdrawiam...

512MB to w obecnych czasach faktycznie mało, ale zużycie procesora zmieni się raczej nieznacznie, więc najlepiej dorzucić 512MB i zmienić proca
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » sobota 17 gru 2005, 10:41

Przede wszystkim zmień procesor. A tym czasem odciążaj procesor . Jeśli jestes pewien, ze ten efekt, ta barwa to ustawienie pozostanie bez zmian do końca aranżacji to użyj jakiejś opcji typu "freeze", aby stworzył wav'a z nałożonymi efektami.
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

lucjano

Post autor: lucjano » sobota 17 gru 2005, 11:23

...Przede wszystkim zmień procesor. A tym czasem odciążaj procesor . Jeśli jestes pewien, ze ten efekt, ta barwa to ustawienie pozostanie bez zmian do końca aranżacji to użyj jakiejś opcji typu "freeze", aby stworzył wav'a z nałożonymi efektami....

a kupujac wydawalo mi sie ze p4 2,66 wystarczy na dluzej. Jaki zatem procesor polecacie

pozdrawiam
clasic trance

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » sobota 17 gru 2005, 15:23

......Przede wszystkim zmień procesor. A tym czasem odciążaj procesor . Jeśli jestes pewien, ze ten efekt, ta barwa to ustawienie pozostanie bez zmian do końca aranżacji to użyj jakiejś opcji typu "freeze", aby stworzył wav'a z nałożonymi efektami....

a kupujac wydawalo mi sie ze p4 2,66 wystarczy na dluzej. Jaki zatem procesor polecacie

pozdrawiam...

Przede wszystkim wszystko zależy od tego na jakiej platformie chcesz dalej pracować - Intel czy AMD? Jeśli Intel, to napisz jaką masz płytę główną, przede wszystkim na jaki socket?
Pozdrawiam

lucjano

Post autor: lucjano » sobota 17 gru 2005, 16:34

.........Przede wszystkim zmień procesor. A tym czasem odciążaj procesor . Jeśli jestes pewien, ze ten efekt, ta barwa to ustawienie pozostanie bez zmian do końca aranżacji to użyj jakiejś opcji typu "freeze", aby stworzył wav'a z nałożonymi efektami....

pozdrawiam...

Przede wszystkim wszystko zależy od tego na jakiej platformie chcesz dalej pracować - Intel czy AMD? Jeśli Intel, to napisz jaką masz płytę główną, przede wszystkim na jaki socket?...

ten komputer ma ze 2 miechy plyta glowna microstar na chipsecie intel 815 scoket 775

512mb 400mhz ddr procesor pelen p4 2,66ghz prescot

sprzet jest podkrecony do 3,14ghz

wydawalo by sie ze powinno wystarczyc dla tego za nim kupie dodatkowy ram pytam bo macie doswiadczenia

pozdrawiam
clasic trance

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » sobota 17 gru 2005, 16:51

Ja mam podobny problem... Miesiąc temu kupiłem sobie komputer przenośny z procesorem PIV 2.6 GHz, 512 ramu (w najbliższych dniach bede rozbudowywał do 1gb). Myślałem, że taki zestawik wystarczy na dużo, a tu przy powiedzmy 10 VSTi, takich jak produkty Spectrasonicsa, NI i inne procesor zaczyna sie meczyć... Troszke sie martwie bo żeby śmigał musiałbym tam pół kompa wymienić... Bo nie wiem co da sie wsadzić w płyte która obsługuje P4? Nie znam sie na tym. Może macie jakieś propozycje jak tanim kosztem możnaby go przyspieszyć? Pozdrawiam

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 17 gru 2005, 17:24

procesor pelen p4 2,66ghz prescot

wydawalo by sie ze powinno wystarczyc dla tego za nim kupie dodatkowy ram pytam bo macie doswiadczenia...

Panowie, nie przesadzajcie!

Nawet nie podkręcony 2.66 to nie jest kulawy procesor. A 512 RAMu to rzeczywiście w obecnych czasach mało i tu bym dopatrywał się przyczyn niskiej wydajności.

lucjano

Post autor: lucjano » sobota 17 gru 2005, 18:01

...procesor pelen p4 2,66ghz prescot

wydawalo by sie ze powinno wystarczyc dla tego za nim kupie dodatkowy ram pytam bo macie doswiadczenia...

Panowie, nie przesadzajcie!

Nawet nie podkręcony 2.66 to nie jest kulawy procesor. A 512 RAMu to rzeczywiście w obecnych czasach mało i tu bym dopatrywał się przyczyn niskiej wydajności....

czytalem na forum ze dual chanel dla procesorow intela to spory przyrost mocy obliczeniowej, ja mam jedna kosc 512mb byc moze tu jest pies pogrzebany co o tym sadzicie?

pozdrawiam
clasic trance

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 17 gru 2005, 19:13

Też bym nie demonizował. Zwyżka mocy przy dualu to jakieś 5-7%, czyli w praktyce niewiele zauważalna.

ODPOWIEDZ