Cubase System4 na USB - problem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Bolbou
Kontakt:

Cubase System4 na USB - problem

Post autor: Bolbou » poniedziałek 30 sty 2006, 01:05

Witam

Kilka dni temu nabyłem laptopa z myśla pracy na interfeacie cubase system 4 na usb. Postawiłem XP, drivery itp. Podłączam kabelek usb, nagrywam z mikrofonu poj., odsłuchuje a tu dźwięk jest poszarpany i strasznie dużo trzasków jest.... co to moze być? Przeglądnęłem nieco forum i wyczytałem że usb nie powinno sprawiać problemów z transferem danych...., a moze to dysk jest za wolny 5200rpm? chociaż odtwarza wielościezkowe projekty bez zarzutu... tylko to nagrywanie...

A moze lepiej nabyć jakąs karte na PCMCIA? lub na fire wire? (chociaż na fire wire jak na razie nie mam funduszy...)

Pomóżcie, bo chce wystartować z pracą na tym sprzęcie a tu takie zjawisko....

Dzięki za porady

Pzdr

Bolbou

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Re: Cubase System4 na USB - problem

Post autor: bruce_lee » poniedziałek 30 sty 2006, 01:33

...Witam

Kilka dni temu nabyłem laptopa z myśla pracy na interfeacie cubase system 4 na usb. Postawiłem XP, drivery itp. Podłączam kabelek usb, nagrywam z mikrofonu poj., odsłuchuje a tu dźwięk jest poszarpany i strasznie dużo trzasków jest.... co to moze być? Przeglądnęłem nieco forum i wyczytałem że usb nie powinno sprawiać problemów z transferem danych...., a moze to dysk jest za wolny 5200rpm? chociaż odtwarza wielościezkowe projekty bez zarzutu... tylko to nagrywanie...

A moze lepiej nabyć jakąs karte na PCMCIA? lub na fire wire? (chociaż na fire wire jak na razie nie mam funduszy...)

Dzięki za porady

Pzdr

Bolbou...

sprawdź w panelu sterowania/opcje zasilania/schematy zasilania - powinno być "stacjonarny w domu/biurze'

oczywiście zakładam że masz w cubase wybrane sterowniki asio.
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Bolbou
Kontakt:

Post autor: Bolbou » poniedziałek 30 sty 2006, 08:33

sprawdź w panelu sterowania/opcje zasilania/schematy zasilania - powinno być "stacjonarny w domu/biurze'

oczywiście zakładam że masz w cubase wybrane sterowniki asio....

Tak, ustawione są asio MI4 steinberg gdzie system performance jest na "rapid", ale znalazłem teraz jeszcze takie opcje, które nie wiem co oznaczają - "use dithering" oraz "swap LSB- MSB", oraz "system priority" gdzie jest ustawione normal a można dać dwie pozycje jeszcze wyżej..., nie mam teraz czasu tego sprawdzić ale może to by pomogło? tylko co oznaczają te LSB...?

Bolbou
Kontakt:

Post autor: Bolbou » poniedziałek 30 sty 2006, 08:35

p.s. dodam jeszcze że na desktopie dzieje siepodbna chistorioa jak na laptopie...

Bolbou
Kontakt:

Post autor: Bolbou » poniedziałek 30 sty 2006, 08:36

(sory za błędy ort.)
[addsig]

Awatar użytkownika
rapp2sebast

Post autor: rapp2sebast » poniedziałek 30 sty 2006, 10:20

Kiedyś miałem podobny problem i pomogło zainstalowanie Win XP w trybie bez ACPI. Żeby to zrobić, trzeba wejść w menadżera urządzeń, poszukać w drzewku "Komputer" i zmienić starownik z "Komputer z interfejsem ACPI" na standardowy komputer PC (bez ACPI). Trzeba się jedank liczyć z tym, że większość sterowników urządzeń będzie się przeinstalowywać i mogą z tego wyniknąć kłopoty. Mi w każdym razie pomogło. Najlepiej zainstalować sobie drugie XP na tym samym kompie i tam eksperymentować. Można wtedy odpuścić sobie niektóre urządzenia, dla którch sterowniki w trybie bez ACPI nie będą chciały działać. Można też wyłączyć większość niepotrzebnych usług w Windowsie.
Jestem zawodowym programistą. Moje hobby to kompozycja i nagrywanie dźwięku w środowisku komputerowym oraz elektroniczne instrumenty klawiszowe.

Bolbou
Kontakt:

Post autor: Bolbou » poniedziałek 30 sty 2006, 14:35

...Kiedyś miałem podobny problem i pomogło zainstalowanie Win XP w trybie bez ACPI. Żeby to zrobić, trzeba wejść w menadżera urządzeń, poszukać w drzewku "Komputer" i zmienić starownik z "Komputer z interfejsem ACPI" na standardowy komputer PC (bez ACPI). ...

ok, ale jak zmienic ten sterownik na bez ACPI...? nie moge namierzyć takiej opcji

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » poniedziałek 30 sty 2006, 17:31

...Witam

Dzięki za porady

Pzdr

Bolbou...

Robiles firmware update ?

Jak instalowales interface, i w jakiej kolejnosci?
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Bolbou
Kontakt:

Post autor: Bolbou » poniedziałek 30 sty 2006, 17:52

Robiles firmware update ?

Jak instalowales interface, i w jakiej kolejnosci?...

nie robiłem update'u firmware ani sterowników... (skąd je można ściągnąć?) instalowałem w poprawnej (chyba) kolejnosci, najpierw soft, drivery, a podczas instalacji wlączałem kabel z MI4...

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » poniedziałek 30 sty 2006, 18:54

...Robiles firmware update ?

Jak instalowales interface, i w jakiej kolejnosci?...

nie robiłem update'u firmware ani sterowników... (skąd je można ściągnąć?) instalowałem w poprawnej (chyba) kolejnosci, najpierw soft, drivery, a podczas instalacji wlączałem kabel z MI4......

sciagnij nowy firmware ze strony www.steinberg.com

po zmianie na nowszy firmware musisz instalowac sterowniki ze strony a nie z cd.

Odinstaluj wszystko zanim zaczniesz nowa instalace.
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

ODPOWIEDZ