EMU 1212m - cisza w głośnikach

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Martinez500

EMU 1212m - cisza w głośnikach

Post autor: Martinez500 » niedziela 28 maja 2006, 17:37

Witam,

Karta zostala zainstalowana zgodnie z instrukcja - wczesniej poprzednia karta odinstalowana itd. - nawet programy audio pousuwane...

Po podlaczeniu na probe do glosnikow komputerowych (poprzez wyjscia analogowe) okazuje sie ze te milcza. Mikser EMU wprawdzie wskazuje na odtwarzanie pliku (np. mp3 etc.) ale w glosnikach cisza (same glosniki oczywiscie sprawdzone - kable i zasilanie rowniez). Nie zapoznalem sie jeszcze do konca z dosc nieczytelnym jak dla mnie mikserem karty ale kombinowalem rozne opcje (poza tym chyba na ustawieniach fabrycznych powinna odtwarzac chociaz dzwieki windowsa???) Bardzo prosze o pomoc - nie moge znalezc rozwiazania i co raz bardziej sklaniam sie ku stwierdzeniu ze po prostu nowa karta jest trafiona....Moj komp. to Athlon 64 na plycie Gigabyte GA-K8NF-9 (nForce 4)/Windows XP + SP2

dzieki i pozdrawiam serdecznie,

Martinez

[addsig]

Awatar użytkownika
epiano

Re: EMU 1212m - cisza w głośnikach

Post autor: epiano » niedziela 28 maja 2006, 17:42

Po podlaczeniu na probe do glosnikow komputerowych (poprzez wyjscia analogowe) okazuje sie ze te milcza.

------------------------------------------------

:) może uznały że milczenie jest złotem ??

a jak kolega sznowny podłączył głośniki komputerowe do line out ??

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 28 maja 2006, 17:45

...Nie zapoznalem sie jeszcze do konca z dosc nieczytelnym jak dla mnie mikserem karty...

To się zapoznaj, dokładnie i bez zgadywania.

...coraz bardziej sklaniam sie ku stwierdzeniu ze po prostu nowa karta jest trafiona....

Nie sądzę

Martinez500

Post autor: Martinez500 » niedziela 28 maja 2006, 18:17

......Nie zapoznalem sie jeszcze do konca z dosc nieczytelnym jak dla mnie mikserem karty...

To się zapoznaj, dokładnie i bez zgadywania.

...coraz bardziej sklaniam sie ku stwierdzeniu ze po prostu nowa karta jest trafiona....

Nie sądzę...

tez mam taka nadzieje ale kierujac sygnal na wyjscia analogowe wciaz nie slysze zadnego efektu w glosnikach...nie ma nawet sygnalu startu systemu a przeciez ten powinienem slyszec nawet na ustawieniach fabrycznych bez ingerencji w ustawienia miksera - ??

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » niedziela 28 maja 2006, 21:08

a moze odpowiesz na pytanie powyzej odnosnie sposobu podlaczenia glosnikow ?

jezeli na pytanie bedziesz odpowiadal kolejnym pytaniem to nic nie osiagniemy

pozdr
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » niedziela 28 maja 2006, 21:34

tez mam taka nadzieje ale kierujac sygnal na wyjscia analogowe wciaz nie slysze zadnego efektu w glosnikach...nie ma nawet sygnalu startu systemu a przeciez ten powinienem slyszec nawet na ustawieniach fabrycznych bez ingerencji w ustawienia miksera - ?...

Nie, na domyślnych ustawieniach nie usłyszysz NIC

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

WG

Post autor: WG » niedziela 28 maja 2006, 22:44

Karta zostala zainstalowana zgodnie z instrukcja - wczesniej poprzednia karta odinstalowana itd. - nawet programy audio pousuwane...

Jeżeli wcześniejsza karta to SBLive! Audigy to zalecam raczej reinstalację systemu, ponieważ zostają śmieci po tych kartach w rejestrze i na dysku i może to powodować nieprawidłowe funkcjonowanie sterowników do E-MU.

poza tym chyba na ustawieniach fabrycznych powinna odtwarzac chociaz dzwieki windowsa

Tak.

Oczywiście o ile jest to jedyna karta w nowo zainstalowanym systemie.

I pod warunkiem, że karta zintegrowana w płycie głównej też jest wyłączona.

Zanim ją odeślesz do reklamacji i możliwe, że stracisz czas aby dowiedzieć się, że wszystko jest ok tylko trzeba włączyć to i to, sprawdź na komputerze u znajomego albo najlepiej zainstaluj świeży system.

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » niedziela 28 maja 2006, 23:02

tez posiadam emu i kiedys zdarzaloo mi sie (teraz juz nie i sam nie wiem czemu) ze potencjometry w patch mikserze normalnie drgaly a moje glosniki milczaly...

i teraz pare rzeczy jakie zaobserwowalem...

restart nic nie pomagal musialem zawsze wylaczyc komputer i wlaczyc spowrotem wtedy wszystko gralo...

od jakiegos czasu zawsze najpierw wlaczam komputer a dopiero wzmacniacz podpiety do karty... czesto gdy wlaczalem kompa i jeszcze przed wejscie do systemu i przed wlaczeniem sie patch miksera wlaczalem wzmaniacz too wtedy wystepowalo cos takiego ze niby dzwiek gral a na kolumnach cisza... nie wiem moze przechodzi przez sprzet jakis "negatywny" impuls... teraz robie tak ze albo wzmacniacz wlaczam przed wlaczeniem kompa albo dopiero po wlaczeniu sie patch miksera...

jeszcze jeden sposob do sprawdze czy to napewno cos niedziala w karcie... zawsze gdy mialem "cisze" podlaczalem sluchawki bezposrednio na jeden kanal do Out'a w emu i jesli tam nie graloo to wylaczalem kompa wlaczalem spowrotem i wszystko dziala

a i jeszcze!! obowiazkowo najnowsze stery i najnowsza wersja patch miksera

ahmm... moze too cos pomoze
www.klub.agaton.pl

Martinez500

Post autor: Martinez500 » poniedziałek 29 maja 2006, 08:09

Jest tak:

Mam postawiony "swiezy" system (XP Pro+SP2)

Zadnej zainstalowanej karty (integra Realtek w tym wypadku - wylaczona)

Instalacja Emu przebiegla prawidlowo lecz pozniej nadal cisza.

Jak podlaczylem glosniki komputerowe? Jedno z wyjsc analogowych przez przejsciowke duzy->maly jack do jednego glosnika - cos przeciez powinienem uslyszec;-).

Ze sluchawkami tez sprobowalem - zero efektu.

Fakt - sterownikow uzylem na razie tylko tych z plyty dostarczonej z karta ale bez przesady chyba - nie powinna calkiem milczec ;)

pozdrawiam,

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » poniedziałek 29 maja 2006, 09:33

...Jest tak:

Mam postawiony "swiezy" system (XP Pro+SP2)

Zadnej zainstalowanej karty (integra Realtek w tym wypadku - wylaczona)

Instalacja Emu przebiegla prawidlowo lecz pozniej nadal cisza.

Jak podlaczylem glosniki komputerowe? Jedno z wyjsc analogowych przez przejsciowke duzy->maly jack do jednego glosnika - cos przeciez powinienem uslyszec;-).

Ze sluchawkami tez sprobowalem - zero efektu.

Fakt - sterownikow uzylem na razie tylko tych z plyty dostarczonej z karta ale bez przesady chyba - nie powinna calkiem milczec ;)

pozdrawiam,...

Kolego. Przede wszystkim jeżeli użyłeś jednego wyjścia to jest to wyjście MONO. Karta ma dwa wyjścia MONO jeżeli zauważyłeś. Poza tym najnowsze stery stąd i spróbuj wczytać jakąś Default Session. Jeżeli masz możliwość spróbuj podłączyć kartę z jakimś wzmacnieczem (nawet z konsumencką wieżą). Aha i jeszcze jedno spróbuj też kliknąć prawym myszy na ikonkę w trayu i uzyj opcji Restore Defaults i restart. Co do zintegrowanej karty....ja mam E-MU 1212m i zintegrowaną i działają obydwie, mogę dowolnie przełączać się pomiędzy nimi. Pobaw się i cierpliwośći

ODPOWIEDZ