Pomozcie w decyzji sprzetowej !!!

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
marcovandj

Pomozcie w decyzji sprzetowej !!!

Post autor: marcovandj » sobota 29 lip 2006, 08:38

Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow forum. Tworze muze od jakiegos czasu, ale mysle ze nadszedl czas by to zaczac robic bardziej profesjonalnie i tutaj zaczynaja sie robic schody bo w tej chwili posiadam:
1.Karte SB Audigy
2.Jako odsluchy zestaw 5+1 Creative T 6060
3.Mikser Behringer UB802
4.Mikrofon bezprzewodowy Shure Sm 58 na UKF-ie

Mam do wydania okolo 1000zł i wiem ze za taka sume to nie poszaleje by wymienic wszystko ale na poczatek myslalem o zmianie karty na muzyczna np: e-mu 0404 lub audiophile2496 i zakupie mikrofonu pojemnosciowego.Chociaz na innym forum ludzie twierdza ze na moim mikro moge smialo nagrywac vocale bez ladowanie kasy w pojemnosc i tak naprawde sam juz nie wiem:(

Druga sprawa wyglada tak ze jak zmienie karte to nie podlacze pod nia chyba juz mojego zestawu creativ i bede zmuszony kupic odsluchy a to koszt chyba wysoki bo zalezy mi na tym by zlozyc powoli wszystko tak bym za miesiac czy dwa nie zalowac decyzji.

Muzyka ktora produkuje to Dance i sprzet chcialbym by mi sluzyl do zrobenia materialu z ewentualnym jego wydaniem. pozdrawiam serdecznie i czekam na fachowe porady...

Awatar użytkownika
wasyl25

Re: Pomozcie w decyzji sprzetowej !!!

Post autor: wasyl25 » sobota 29 lip 2006, 11:11

zrobenia materialu z ewentualnym jego wydaniem. pozdrawiam serdecznie i czekam na fachowe porady......
ej. po pierwsze na forum bylo miljon razy o tym. a po 2 to co ty wogule chcesz robic, jak wyglada twoja praca. Jakie masz oczekiwania. Bo jak nagrywasz wokal to musisz zainwestowac w tor audio do nagrywania wokalu, czyli: mik+preamp+limiter+kompresor, i inne. Ale to ty wybiersza sprzet zgodnie z twoimi potrzebami. Nie powiedziales do czego jest ci potrzebny sprzet. To tak by ktos powiedzial "gram na instrumecie". Mi to nie wiele mowi, podejzewam ze nie tylko mi..
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

marcovandj

Post autor: marcovandj » sobota 29 lip 2006, 11:23

...zrobenia materialu z ewentualnym jego wydaniem. pozdrawiam serdecznie i czekam na fachowe porady......
ej. po pierwsze na forum bylo miljon razy o tym. a po 2 to co ty wogule chcesz robic, jak wyglada twoja praca. Jakie masz oczekiwania. Bo jak nagrywasz wokal to musisz zainwestowac w tor audio do nagrywania wokalu, czyli: mik+preamp+limiter+kompresor, i inne. Ale to ty wybiersza sprzet zgodnie z twoimi potrzebami. Nie powiedziales do czego jest ci potrzebny sprzet. To tak by ktos powiedzial "gram na instrumecie". Mi to nie wiele mowi, podejzewam ze nie tylko mi.....
Witam.Jak powyzej napisalem potrzebuje sprzetu do robienia muzy i sadzilem ze to wam wystarczy zeby pomoc, no ale jesli nie to uszczuplam, chodzi mi o zlozenie czegos solidnego do tego zebym mogl robic muze na poziomie i jak komus dam ja do zagrania na estradowkach to nie bede musial sie wstydzic ze cos nie hula.O mikrofonie wtracilem fakt bo jakbym mogl nagrywac vocal na wlasny uzytek to tez bym sie nie obrazil i tutaj dokladnie chodzilo o to czy musze inwestowac w pojemnosc czy wystarczy mi moj Shure Sm 58 bezprzewodowy. Z tym torem audio to wedlug mnie przesadziles bo ja nie chce studia ktore zarabiac bedzie kokosy na kims tylko homerecording na wlasne potrzeby, a wydanie to przenosnia ze jak cos zrobie w domu to zeby to jako demo moglo pojsc do wytworni.pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » sobota 29 lip 2006, 11:53

. Z tym torem audio to wedlug mnie przesadziles bo ja nie chce studia ktore zarabiac bedzie kokosy na kims tylko homerecording na wlasne potrzeby, a wydanie to przenosnia ze jak cos zrobie w domu to zeby to jako demo moglo pojsc do wytworni.pozdrawiam serdecznie. ...
Ale kolega nie sugerował Ci toru za 100K, można złożyć naparwde przyzwoity tor w okolicach 2-3k. Am im lepsze demo pokazesz w wytwórni. tym lepiej dla Ciebie. Trzeba zainwestować nie ma wyboru, niektórych rzeczy poprostu niei zrobisz po kosztach. Pozdrawiam
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » sobota 29 lip 2006, 12:12

moim zdaniem zacznij od monitorów. Bo zeby cos dobrze zrobic, to musisz to dobrze slyszec. Jak nie potrzebujesz wielu wejsc do daj se narazie spokuj z karta. Do tego pokieruj troche akustyka pomieszczenia odsluchowego i jestes w domciu:P
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

marcovandj

Post autor: marcovandj » sobota 29 lip 2006, 12:31

...moim zdaniem zacznij od monitorów. Bo zeby cos dobrze zrobic, to musisz to dobrze slyszec. Jak nie potrzebujesz wielu wejsc do daj se narazie spokuj z karta. Do tego pokieruj troche akustyka pomieszczenia odsluchowego i jestes w domciu:P...
Spoczko tylko mam pytanie czy ten moj SB Audigy nadaje sie do robienia muzy wedlug was?? bo to chcac nie chcac jest dzwiekowka a nie muzyczna karta:( i nie spotkalem sie jeszcze zeby ktos nawet w homerecordnigu uzywal SB.co do slyszalnosci to tak samo jesli mam slaba karte to z monitorow nie wydusze solidnego i ich pelnego brzmienia chyba. pozdrowionka

marcovandj

Post autor: marcovandj » sobota 29 lip 2006, 12:33

Acha dodam jeszcze ze w sumie wejsc nie potrzebuje bo nie nagrywam z urzadzen zewnetrznych i instrumentow jedynie poprzez midi klawiaturka jest podlaczona...

amis

Post autor: amis » sobota 29 lip 2006, 12:36

...moim zdaniem zacznij od monitorów. Bo zeby cos dobrze zrobic, to musisz to dobrze slyszec. Jak nie potrzebujesz wielu wejsc do daj se narazie spokuj z karta. Do tego pokieruj troche akustyka pomieszczenia odsluchowego i jestes w domciu:P...

co w ramach takiego 'kierowania' należy zrobić? jestem na tym etapie... czekam na zamówione monitory i chciałbym je dobrze wykorzystać...
www.psychologium.net

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » sobota 29 lip 2006, 13:04

Powiem ci tak. ja przez bardzo dlugi okres czasu kozystalem z SB Live5.1 czy Adigy, juz dokladnie nie pamietam,ale cos w ten desen,obslugiwala asio. mila fajne prubkowanie,przyzwoita rozdzielczosci i wzupelnosci mi wystarczala. Nie masz sie co obawiqac klopotu z podlaczeniem, bo wez pod uwage ze to tylko kwestia kabla,kilku przejscówek. Ale ja na twoim miejscu bym sobie sam zrobil kabelek, taki jaki bym potrzebowal.

A co do kierowania akustyka pomieszczenia. polega to na tym ze,przyklejasie w odpowiednich miejscach(tam gzie powstaje rezonans) ekrany rozpraszajace dzwiek. A jak ktos ma za duzo kasy to moze sobie cale pomieszczenie czyms takim wykleic, ale nie jest powiedziane ze efekt bedzie duzo lepszy...

marcovandj

Post autor: marcovandj » sobota 29 lip 2006, 13:10

...Powiem ci tak. ja przez bardzo dlugi okres czasu kozystalem z SB Live5.1 czy Adigy, juz dokladnie nie pamietam,ale cos w ten desen,obslugiwala asio. mila fajne prubkowanie,przyzwoita rozdzielczosci i wzupelnosci mi wystarczala. Nie masz sie co obawiqac klopotu z podlaczeniem, bo wez pod uwage ze to tylko kwestia kabla,kilku przejscówek. Ale ja na twoim miejscu bym sobie sam zrobil kabelek, taki jaki bym potrzebowal.

A co do kierowania akustyka pomieszczenia. polega to na tym ze,przyklejasie w odpowiednich miejscach(tam gzie powstaje rezonans) ekrany rozpraszajace dzwiek. A jak ktos ma za duzo kasy to moze sobie cale pomieszczenie czyms takim wykleic, ale nie jest powiedziane ze efekt bedzie duzo lepszy......

czyli radzisz by w karte nie uderzac a lepiej zainwestowac w odsluchy i mikrofonik?? czy narazie kupic tylko odsluchy i probowac nagrywac vical na sm 58?? mam na oku takie odsluchy co o nich myslisz??

http://www.muzyczny.pl/

ODPOWIEDZ