Soundcraft Compact 4 problem przy nagrywaniu wokali
Soundcraft Compact 4 problem przy nagrywaniu wokali
Witam wszystkich
Po dlugim zbieraniu kasy, wczoraj zakupilem ten mikser. Podlaczylem wszystko tak jak bylo napisane i pojawia sie maly problem. jak zaczynam nagrywac wokal jest wszystko dobrze ale jak tylko wlaczam sobie podklad w sluchawkach to wokal nagrywa sie z bitem.wprawdzie ten bit jest bardzo cicho ale jednak jest on slyszalny.myslalem na poczatku ze moze zbiera mi podklad z sluchawek ale jednak nie.mecze sie juz caly dzien i nie wiem co jest grane.
Karte mam Maye 44 a mikrofon Shure SM 58.
Mikrofon podpiety jest do wejscia mikrofonowego XLR.
z wyjscia karty do miksera jest podiety kablem 2xchinch-duzy jack (playbacki IN) natomiast do record Out mam jeden kabel duz jackMONO-duzy jackMONO bo i tak wokal nagrywam w mono.
mam nadzieje ze jakos pomozecie
pozdrawiam
Po dlugim zbieraniu kasy, wczoraj zakupilem ten mikser. Podlaczylem wszystko tak jak bylo napisane i pojawia sie maly problem. jak zaczynam nagrywac wokal jest wszystko dobrze ale jak tylko wlaczam sobie podklad w sluchawkach to wokal nagrywa sie z bitem.wprawdzie ten bit jest bardzo cicho ale jednak jest on slyszalny.myslalem na poczatku ze moze zbiera mi podklad z sluchawek ale jednak nie.mecze sie juz caly dzien i nie wiem co jest grane.
Karte mam Maye 44 a mikrofon Shure SM 58.
Mikrofon podpiety jest do wejscia mikrofonowego XLR.
z wyjscia karty do miksera jest podiety kablem 2xchinch-duzy jack (playbacki IN) natomiast do record Out mam jeden kabel duz jackMONO-duzy jackMONO bo i tak wokal nagrywam w mono.
mam nadzieje ze jakos pomozecie
pozdrawiam
Re: Soundcraft Compact 4 problem przy nagrywaniu wokali
tak naprawde nie znam dokładnej budowy tego mixerka, jeżeli jest przycisk "playback to mix/monitor" to weś nim poklikaj, jak nie po prostu podkład podłącz "zwykłego" kanału stereo i nie włączaj funkji nagrywania (tylko monitor) tego kanału powinno zdać egzamin ;] odp.
kombinowalem juz chyba na wszystie mozliwe sposoby i nic.
wystarczy ze wlacze muze w winampie i juz jest nagywana. z ciekawosci odlaczylem mikrofon i nadal tak samo wiec wydaje mi sie ze to wina gdzies na mikserze ale pytanie gdzie?
wystarczy ze wlacze muze w winampie i juz jest nagywana. z ciekawosci odlaczylem mikrofon i nadal tak samo wiec wydaje mi sie ze to wina gdzies na mikserze ale pytanie gdzie?
odpuscilem sobie zabawe z mikserem na pare godzin. przed chwila wlaczylem, sprawdzam i wszystko dziala dobrze a nic nie zmienialem od poprzedniego razu. nie wiem co jest grane?

...odpuscilem sobie zabawe z mikserem na pare godzin. przed chwila wlaczylem, sprawdzam i wszystko dziala dobrze a nic nie zmienialem od poprzedniego razu. nie wiem co jest grane?
...
Ja w takich wypadkach wrzucam kieliszki do zlewu, zalewam wodą i idę spać ;)

Ja w takich wypadkach wrzucam kieliszki do zlewu, zalewam wodą i idę spać ;)
hahahahahah
dobre to bylo
dobre to bylo
no i lipa...
wiem gdzie jest problem
jak podlaczam do playback in chinchami to wszystko jest dobrze a gdy podlacze duzymi jackammi to slychac jak nagrywa sie wokal mimo ze mic jest odlaczony
bede musial sie skotaktowacz muzycznym i omowic ta sprawe bo to raczej wina miksera :(
wiem gdzie jest problem
jak podlaczam do playback in chinchami to wszystko jest dobrze a gdy podlacze duzymi jackammi to slychac jak nagrywa sie wokal mimo ze mic jest odlaczony
bede musial sie skotaktowacz muzycznym i omowic ta sprawe bo to raczej wina miksera :(
oj faktycznie z tymi kieliszkami to nie byl zart
jak moze nagrywac ci sie wokal przy wylaczonym mikrofonie(odlaczonym?)?
czy sie dobrze czujesz?
a moze kompletnie zle wszystko polaczyles - przeciez masz przejrzysta instrukcje?
sprawdz wszystko jeszcze raz
czy sie dobrze czujesz?
a moze kompletnie zle wszystko polaczyles - przeciez masz przejrzysta instrukcje?
sprawdz wszystko jeszcze raz
pamietaj ze maya ma we wy stereo - musisz rozdzielic sygnal na mikser i z miksera polaczyc do jednej wtyczki
no wlasnie tez mnie to zastanawia

podlaczone jest wszystko dobrze na 100%