Zaczalem nagrywac przez kabel USB za pomoca klawiatury sterujacej i odpowiednich programow sciezki dzwiekowe. W programie podczas odtwarzania jakosc dzwieku jest bardzo dobra ale gdy zapisze to w formacie mp3 lub wav powstaja szumy i takie trzaski czasami. Czego to moze byc wina? Prosze o pomoc?
[addsig]
Szumy podczas nagrywania przez kabel USB
Re: Szumy podczas nagrywania przez kabel USB
wtyczek ustawien eksportu i bog raczy wiedziec czego jeszcze....
...wtyczek ustawien eksportu i bog raczy wiedziec czego jeszcze.......
To od czego mam zacząć? Chociaż jedna rada co sprawdzić już pomoże?
To od czego mam zacząć? Chociaż jedna rada co sprawdzić już pomoże?
mixdown lub bounce, nie powinno byc napewno w realtime
zwieksz latencje podczas miksowania
sprawdz czy ktoras z wtyczek nie szumi , (np.trial maja szum, lub brak mozliwosci mixdown)...
USB nie ma tu nic do rzeczy tam leca zera i jedynki :)
zwieksz latencje podczas miksowania
sprawdz czy ktoras z wtyczek nie szumi , (np.trial maja szum, lub brak mozliwosci mixdown)...
USB nie ma tu nic do rzeczy tam leca zera i jedynki :)
- breakbeat_famillia
Proponuje sie zagniezdzic rowniez w opcje latencji PCI, ja w ten sposob rozwiazalem problem z realtime mixdown i problemem z synchronizacja przez USB w arpegiach oraz tymi jak to nazywasz trzaskami, pop clipami.
Mozna uzyc prostego programu ktory pokaze ci aktualna latencje dla roznych urzadzen:
http://downloads.guru3d.com/download.php?det=951
Aby nie byc goloslownym odsylam do artykulu anglojezycznego...
http://www.soundonsound.com/sos/Oct04/arti...les/pcnotes.htm
Krotko mowiac: Mnie pomoglo ustawienie latencji karty na 255 i zwiekszenie latencji huba i portow USB z 032 do 064. Zaznaczam zxe zawsze mozesz szybko powrocic do poprzednich ustawien bez zadnej szkody wiec testowac mozna do woli.
Mozna uzyc prostego programu ktory pokaze ci aktualna latencje dla roznych urzadzen:
http://downloads.guru3d.com/download.php?det=951
Aby nie byc goloslownym odsylam do artykulu anglojezycznego...
http://www.soundonsound.com/sos/Oct04/arti...les/pcnotes.htm
Krotko mowiac: Mnie pomoglo ustawienie latencji karty na 255 i zwiekszenie latencji huba i portow USB z 032 do 064. Zaznaczam zxe zawsze mozesz szybko powrocic do poprzednich ustawien bez zadnej szkody wiec testowac mozna do woli.
Muzyka to bardzo osobista sprawa...każdemu gra w duszy innaczej.
- breakbeat_famillia
jak koledzy powiedzieli rowniez ma znaczenie buffor przyporzadkowany, np 512 jest optymalnym jak dla mnie parametrem przy dyzej ilosci sciezek.
Jeszcze powinienes rozwazyc czy masz USB 1.1 czy USB 2.0 bo oba maja rozne przepustowosci i ograniczenia w transferze jesli transmitujesz audio przez USB. Moze pomoze ci rowniez zrobienie mixdown pojedynczych sczek bez obciazania USB zbytnio , jesli dobrze zreozumialem i masz wieksza ilosc tych danych przez USB.
Jeszcze powinienes rozwazyc czy masz USB 1.1 czy USB 2.0 bo oba maja rozne przepustowosci i ograniczenia w transferze jesli transmitujesz audio przez USB. Moze pomoze ci rowniez zrobienie mixdown pojedynczych sczek bez obciazania USB zbytnio , jesli dobrze zreozumialem i masz wieksza ilosc tych danych przez USB.
Muzyka to bardzo osobista sprawa...każdemu gra w duszy innaczej.
...jak koledzy powiedzieli rowniez ma znaczenie buffor przyporzadkowany, np 512 jest optymalnym jak dla mnie parametrem przy dyzej ilosci sciezek.
Jeszcze powinienes rozwazyc czy masz USB 1.1 czy USB 2.0 bo oba maja rozne przepustowosci i ograniczenia w transferze jesli transmitujesz audio przez USB. Moze pomoze ci rowniez zrobienie mixdown pojedynczych sczek bez obciazania USB zbytnio , jesli dobrze zreozumialem i masz wieksza ilosc tych danych przez USB....
Dzieki za rade. Juz jest wszystko ok.
Jeszcze powinienes rozwazyc czy masz USB 1.1 czy USB 2.0 bo oba maja rozne przepustowosci i ograniczenia w transferze jesli transmitujesz audio przez USB. Moze pomoze ci rowniez zrobienie mixdown pojedynczych sczek bez obciazania USB zbytnio , jesli dobrze zreozumialem i masz wieksza ilosc tych danych przez USB....
Dzieki za rade. Juz jest wszystko ok.