Monitory do 10k
Monitory do 10k
Planuje w najblizszym czasie zaopatrzyć sie w możliwie najwieksze i niskogrające monitory do studia/pracowni (miksuje każdy rodzaj muzyki).10k jest dla mnie limitem.
W zasadzie to byłem zdecydowany (wstępnie) na Dynaudio BM15A.W tej kategorii nie znalazłem zbyt wiele konkurentów, ale zastanawia mnie nowa konstrukcja APS AEON. Wg danych producenta schodzą do prawie 30Hz co przy tej kategorii cenowej sie nie zdarza.Czytałem już opinie osób (na naszym forum) mających z nimi kontakt, i trudno sie w tym połapać.Czy Dynaudio BM15a są wobec oferty APS wogóle atrakcyjne, cena 2 X większa.Nie wierzę w cuda ale wolałbym wydać połowe kwoty jeśli APSy są naprawdę świetne.Co o tym myślicie??
Dzieki
Szukam książki Dźwięk w filmie - Małgorzata Przedpełska-Bieniek.Kupie,pożyczę,zapłacę za przesyłkę)
Re: Monitory do 10k
Czy Dynaudio BM15a są wobec oferty APS wogóle atrakcyjne, cena 2 X większa.Nie wierzę w cuda ale wolałbym wydać połowe kwoty jeśli APSy są naprawdę świetne.Co o tym myślicie??
Masz racje, nie wierz w cuda. Z Dynaudio nie porownywalem, ale z innymi markowymi tak - APSy sa po prostu bardzo dobre. Opinie rozne, wg. mnie bija reszte na glowe. Dynaudio BM15a maja jednak wiekszy niskotonowy - juz APSy nie sa monitorami bliskiego pola, a co dopiero BM15a. Wybierz sie do Swarzedza i posluchaj
Masz racje, nie wierz w cuda. Z Dynaudio nie porownywalem, ale z innymi markowymi tak - APSy sa po prostu bardzo dobre. Opinie rozne, wg. mnie bija reszte na glowe. Dynaudio BM15a maja jednak wiekszy niskotonowy - juz APSy nie sa monitorami bliskiego pola, a co dopiero BM15a. Wybierz sie do Swarzedza i posluchaj

...Czy Dynaudio BM15a są wobec oferty APS wogóle atrakcyjne, cena 2 X większa.Nie wierzę w cuda ale wolałbym wydać połowe kwoty jeśli APSy są naprawdę świetne.Co o tym myślicie??
...
Tak z związku z pojawieniem się APSów muszę znalezc czas na test tych monitorów. Czuje ze to nie bedzie łatwy wybór (dodatkowo wybór twetera). Ale rożnica 4,5k to jednak przepaść. Jestem ogromnie ciekaw jakim basem grają.Czy to tylko "podmuchy " czy konkret do samego dna
Dzieki pozdrawiam

Tak z związku z pojawieniem się APSów muszę znalezc czas na test tych monitorów. Czuje ze to nie bedzie łatwy wybór (dodatkowo wybór twetera). Ale rożnica 4,5k to jednak przepaść. Jestem ogromnie ciekaw jakim basem grają.Czy to tylko "podmuchy " czy konkret do samego dna

Dzieki pozdrawiam
Szukam książki Dźwięk w filmie - Małgorzata Przedpełska-Bieniek.Kupie,pożyczę,zapłacę za przesyłkę)
- Soundscape
- Kontakt:
A czytałeś test w nowym numerze EiS? Może z tego też coś wyniknie i pomorze w wyborze. Ale też raczej polecam posłuchać.
...A czytałeś test w nowym numerze EiS? Może z tego też coś wyniknie i pomorze w wyborze. Ale też raczej polecam posłuchać....
Tak, czytałem , i jeśli nie jest to "akcja promocyjna" polskiego produktu , to kazdy powinien brać pod uwagę te monitory. Aczkolwiek ilu testujących tyle opini.Temat jest bardzo subiektywny , i z pewnością nie ma czegoś takiego jak idealne monitory.Z chęcią też sprawdziłbym PMC ale chyba bez szans na ich znalezienie
Pozdrawiam
Tak, czytałem , i jeśli nie jest to "akcja promocyjna" polskiego produktu , to kazdy powinien brać pod uwagę te monitory. Aczkolwiek ilu testujących tyle opini.Temat jest bardzo subiektywny , i z pewnością nie ma czegoś takiego jak idealne monitory.Z chęcią też sprawdziłbym PMC ale chyba bez szans na ich znalezienie

Z chęcią też sprawdziłbym PMC ale chyba bez szans na ich znalezienie
Pozdrawiam...
No wlađnie PMC, czy ktos z Was testowal slyszal lub orientuje sie jak sie sprawuja aktywne PMC TB2S-A.
A wogole to jak je kupic w Polsce
Pozdrawiam,

No wlađnie PMC, czy ktos z Was testowal slyszal lub orientuje sie jak sie sprawuja aktywne PMC TB2S-A.
A wogole to jak je kupic w Polsce
Pozdrawiam,
- DJMONSIGNEUR
A myślałeś o Adamach s3a? Jak się pokręcisz dobrze to i bez vatu można kupić za 12k . To trochę więcej , ale myśłę że warto. Nie słyszałem tych innych monitorów, natomiast Adamy są wg, mnie genialne. Odkąd je kupiłem robię jeden, góra dwa miksy i wszystko siedzi jak trzeba- duże znaczenie mialy też pułapki basowe, które kupiłem w tym samym czasie,ale jak masz dobre pomieszczenie to Adasie są naprawdę doskonałe.
M
M
Ja bez wahania wybrałbym Altec Lansing Model-19. Najwspanialszy dźwięk, jaki kiedykolwiek słyszałem. Mam osobiście mniejszą wersję - Model-14 ale jak tylko będzie okazja to chętnie zmienię na 19.
Oto link: http://www.lansingheritage.org/html/altec/specs/home-speakers/model-19.htm
igsaudio.pl
www.igsaudio.pl
Planuje w najblizszym czasie zaopatrzyć sie w możliwie najwieksze i niskogrające monitory do studia/pracowni (miksuje każdy rodzaj muzyki).10k jest dla mnie limitem...
Jest w czym wybierać, dziwi mnie, ze uparłeś sie na system bez sub'a, jeżeli Ci tak o ten dół chodzi... Wtedy praktycznie masz większe pole manewru jeżeli chodzi o dobry zestaw do 10k...
Nie piszesz nic o swoim miejscu pracy... a to tez istotne z drugiej strony. Osobiście bylem zniesmaczony kiedy moje Tannoy Ellipse 8 (które w kraju kosztują 14 k.) nie miały zadowalającego mnie basu, po gruntownym zaadaptowaniu pomieszczenia... sub mi juz nie potrzebny...
Jest w czym wybierać, dziwi mnie, ze uparłeś sie na system bez sub'a, jeżeli Ci tak o ten dół chodzi... Wtedy praktycznie masz większe pole manewru jeżeli chodzi o dobry zestaw do 10k...
Nie piszesz nic o swoim miejscu pracy... a to tez istotne z drugiej strony. Osobiście bylem zniesmaczony kiedy moje Tannoy Ellipse 8 (które w kraju kosztują 14 k.) nie miały zadowalającego mnie basu, po gruntownym zaadaptowaniu pomieszczenia... sub mi juz nie potrzebny...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)
- DJMONSIGNEUR
Zgadzam się z abproject. Jeśłi masz dobrze zaadaptowane pomieszczenie to ok, ale jeśli nie, to zamiast wywalać taką kasę na monitory wywal ją na... adaptację. Poważnie. Wiem że to totalnie nie seksowna sprawa, ale to najlepszy zakup jaki kiedykolwiek- a trochę już ich w życiu zrobiłem.
Jeśłi masz pomieszczenie do 15 m2, to jego adaptacja zawodowa nie powinnna przekroczyć 15 tysi- mówimy o zawodowych pułapkach basowych, ?strefie bezodbiciowej? (RFZ) i dyfuzorach na tylnej ścianie.
Zaryzykuję stwierdzenie, że w takim pomieszczeniu zrobisz sto razy lepszy miks na monitorach za 2k, niż w łysym pomieszczeniu z paczkami za 10k. A w końcu chodzi o efekt końcowy, prawda?
Pozdr
M
Jeśłi masz pomieszczenie do 15 m2, to jego adaptacja zawodowa nie powinnna przekroczyć 15 tysi- mówimy o zawodowych pułapkach basowych, ?strefie bezodbiciowej? (RFZ) i dyfuzorach na tylnej ścianie.
Zaryzykuję stwierdzenie, że w takim pomieszczeniu zrobisz sto razy lepszy miks na monitorach za 2k, niż w łysym pomieszczeniu z paczkami za 10k. A w końcu chodzi o efekt końcowy, prawda?
Pozdr
M