PreSonus FireStudio

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
jakup

PreSonus FireStudio

Post autor: jakup » wtorek 04 wrz 2007, 17:01

Zastanawiam się nad tym interfejsem PreSonusa.

Wątpliwości budzi fakt kłopotów użytkowników z gearslutz.com (ale posty pochodzą w większości z 2005 roku) ze sterownikami - poza tym przeważają pozytywne opinie (np. na temat brzmienia przedwzmacniaczy).

Czy ktoś z szanownych forumowiczów używa tego interfejsu? Czy ukazały się w międzyczasie jakieś stabilne sterowniki?

Cena jest atrakcyjna, jak na 8 przyzwoicie brzmiących preampów. FireFace 400 ma tylko dwa, 800 jest o 2000 droższy. Ponadto 400 ma tylko 1 ADAT (8 kanałów), a interfejs będzie używany również live (także podczas nagłośnienia - więc przyda się 16).

Jakieś inne alternatywy? Focusrite chyba brzmi gorzej, za MOTU jakoś nie przepadam.

I pytanie z innej beczki - jak w tej chwili najlepiej podejść do nagłaśniania i nagrywania live? Na pokładzie jest RME FF400 (wpólnika ). Czy celować w jakiś cyfrowy stół (mam dobre doświadczenia z yamaszką 01v96) i przez ADAT do kompa (niestety to drogie rozwiązanie)? Czy szukać jakiegoś stołu 16-24 kanałowego z direct outami i analogowo wejść na FF400 i FireStudio (lub inny interfejs, który kupię), a może zainteresować się wynalazkami typu stoł z wbudowaną kartą FF (możliwość transferu 16+2 kanałów bezpośrednio do komputera)?

Dzięki śliczne za wszelkie rady,
Kuba

nextaz

Re: PreSonus FireStudio

Post autor: nextaz » wtorek 04 wrz 2007, 18:07

witam

polecam wszystkim tę karte - brzmienie naprawde bardzo ok
dziala stabilnie zarowno na macbooku jak i na PC w winXP

plusy
-brzmienie bardzo bardzo ok
-8 dobrych preampow
-duzo dodatkowego darmowego softu! naprawde mega oferta
-solidna budowa
-cena!!!
-dobry szybki serwis + forum presonusa
-mozliwosc rozbudowy i dodatkowe kontrolery

minusy
-duzo wadliwych egzemplarzy-jednak super serwis dosc szybko wymienia/naprawia - sugeruje jednak z tego wzgledu kupowac interfejs w polsce i dokladnie go sprawdzic i odrazu uzbroic sie w cierpliwosc
sam trafilem na 2 interfejsy z wadami-jednak bez problemu wymienilem.

-sterowniki do windows vista w drodze (prawdopodobnie dopiero koniec roku:( ) z tym idzie im naprawde woolno a szkoda...

-sam nie pracuje z sonarem ale zdaje sie sa jakies problemy(polecam lekture forum presonus)

podsumowujac moge polecic-jednak nie ma rozy bez kolcow- ciagle jestem zdania ze to bardzo dobry interfejs z super brzmieniem , za odpowiednik rme zaplacilibysmy 2 x tyle (aby osiagnac tyle prempow itd)
wiec mysle ze warto sie pomeczyc wybrac dobry interfejs a zaoszczedzone pieniadze wpakowac w nastepna "zabawke":)

jesli jednak cenisz supermega bezawaryjnosc-kompatybilnosc i serwis polecam rme
co do innej konkurencji z tego co slyszalem wszystkie moduly maja swoje wady i problemy ze sterownikami- sam pracowalem jedynie z presonusem i rme wiec tutaj sie wypowiadam.

ja jak narazie jestem bardzo zadowolony i pracuje bezproblemowo na macbooku i pc z programem cubase4

nextaz

Awatar użytkownika
jakup

Post autor: jakup » wtorek 04 wrz 2007, 22:03

Dzięki za opinię A wadliwe interfejsy oddawałeś do sklepu, czy do dystrybutora/serwisu?

Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia?

nextaz

Post autor: nextaz » wtorek 04 wrz 2007, 23:31

sprowadza sie to do tego samego ale szybciej bedzie bezposrednio kupic i ew.wymieniac (a kysz) u dystrybutora czyli w audiostacji - polecam- super kontakt i profesjonalne podejscie do klijenta

nextaz

...Dzięki za opinię A wadliwe interfejsy oddawałeś do sklepu, czy do dystrybutora/serwisu?

Ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia?...

Kajo

Post autor: Kajo » środa 05 wrz 2007, 21:48

Witam!
Postanowilem sie podpiąć zeby nie zakładać nowego tematu :)
Otóż mam karte ESi ESP1010 i jestem z niej bardzo zadowolony jednak potrzebuje wiecej preampów (do tej pory pozyczalem mikser Fostexa od kolegi) i mam dylemat czy kupić mikser np. Mackie z serii VLZ czy sprzedac karte i kupic Presonusa FireStudio lub np. MOTU 8 Pre (lub inną?) z preampami ...napewno karta "wszystko w jednym" była by dla mnie bardziej poręczniejsza i wygodniejsza ale jak to sie ma do jakosci brzmienia? Jaki zestaw byłby według Was lepszy? Bede wdzieczny za odpowiedżi!

Awatar użytkownika
jakup

Post autor: jakup » czwartek 06 wrz 2007, 13:58

Coś mało ruchu w tym temacie, to może dla odmiany proste pytanie:

Jak wyobrażacie sobie współpracę RME FF400, Firestudio i jakiegoś preampu 8x (np. Digimax FS lub Octopre LE) - będzie się dało to wszystko połączyć jakoś w całość?

Na przykład z Digimaxa 8 kanałów analogowo do RME i z RME ADATem 8 do Firestudio (pracującego jako host) - razem z preampami firestudio jest 16 kanałów w komputerze.

Lub - żeby wykorzystać ładne preampy RME - wziąć 6 z digimaxa i 2 RME i przesłać ADATem do Firestudio. Da się to wszystko tak wewnętrznie poroutować?

Lub 8 źródeł do Digimaxa i analogowo do RME, 8 do Firestudio i adatem do RME - RME jako host.

Interesuje mnie, czy to wszystko ma szase ze sobą zadziałać? Czy RME i Firestudio potrafią pracować jako tylko preampy lub preampy i przetworniki A/C (ale nie jako host)?

nextaz

Post autor: nextaz » niedziela 09 wrz 2007, 19:00

witam

jako dodatkowy sprzet polecam digimaxa fs zamiast
firestudio bo oferuje wiecej mozliwosci (patrz instrukcja)
tutaj rozniwz stosunek cena/mozliwosci jest bardzo kozystny!

najszybciej polaczyc karty za pomoca złacz ADAT ktore ma zarowno firestudio /digimax jak i karty RME

i tak zarowno firestudio jak i karty rme moga pracowac samodzielnie
np firestudio karta ma swoja pamiec i zapamietuje routing jaki wlaczymy i przy odlaczeniu od komputera dziala bez problemu pamietajac ustawienia.

mozliwosci jest sporo-jednak generalna zasada jest jedna "przetrawic" czego naprawde sie chce ,poczytac forum presonusa,rme a pozniej przed kupnem samemu przetestowac-dotknac itd

pozdr
nextaz

pozdr
...Coś mało ruchu w tym temacie, to może dla odmiany proste pytanie:

Jak wyobrażacie sobie współpracę RME FF400, Firestudio i jakiegoś preampu 8x (np. Digimax FS lub Octopre LE) - będzie się dało to wszystko połączyć jakoś w całość?

Na przykład z Digimaxa 8 kanałów analogowo do RME i z RME ADATem 8 do Firestudio (pracującego jako host) - razem z preampami firestudio jest 16 kanałów w komputerze.

Lub - żeby wykorzystać ładne preampy RME - wziąć 6 z digimaxa i 2 RME i przesłać ADATem do Firestudio. Da się to wszystko tak wewnętrznie poroutować?

Lub 8 źródeł do Digimaxa i analogowo do RME, 8 do Firestudio i adatem do RME - RME jako host.

Interesuje mnie, czy to wszystko ma szase ze sobą zadziałać? Czy RME i Firestudio potrafią pracować jako tylko preampy lub preampy i przetworniki A/C (ale nie jako host)?...

Kajo

Post autor: Kajo » poniedziałek 10 wrz 2007, 10:34

-duzo wadliwych egzemplarzy-jednak super serwis dosc szybko wymienia/naprawia - sugeruje jednak z tego wzgledu kupowac interfejs w polsce i dokladnie go sprawdzic i odrazu uzbroic sie w cierpliwosc
sam trafilem na 2 interfejsy z wadami-jednak bez problemu wymienilem.

nextaz
...

mógłbys napisać jakie wady miały wymienione przez Ciebie egzemplarze?
pozdro.

nextaz

Post autor: nextaz » poniedziałek 10 wrz 2007, 15:26

egzemplarz nr 1(ktorego ostatecznie teraz uzywam po szybkiej drobnej naprawie) sam presonus przyznal ze ok 2% wczesnych interfejsow to ma i bez problemowo da sie to szybko naprawic (na czas naprawy dostalem inny interfejs)
-wada to takzwane "bicie serca" cykliczne bardzo ciche zaklocenie na 88khz i 96khz - 44 i 48 chodza czysto

egzemplarz nr 2 (okazalo sie ze trafilem na wadliwa serie) - na preampach 1/5/7 mialem bardzo cichy przydzwiek komputera + lekki szum na sluchawkach

inne firestudio na ktrorym tez pracuje odrazu kupione bez wad i dziala super

wiem ze niektore firestudio rowniez cierpia delikatny szum w lewym kanale w kazdym przypdaku nalezy poprostu wymienic firestudio na inne

nextaz

Awatar użytkownika
lukassino

Post autor: lukassino » poniedziałek 08 paź 2007, 01:52

...egzemplarz nr 1(ktorego ostatecznie teraz uzywam po szybkiej drobnej naprawie) sam presonus przyznal ze ok 2% wczesnych interfejsow to ma i bez problemowo da sie to szybko naprawic (na czas naprawy dostalem inny interfejs)
-wada to takzwane "bicie serca" cykliczne bardzo ciche zaklocenie na 88khz i 96khz - 44 i 48 chodza czysto

egzemplarz nr 2 (okazalo sie ze trafilem na wadliwa serie) - na preampach 1/5/7 mialem bardzo cichy przydzwiek komputera + lekki szum na sluchawkach

inne firestudio na ktrorym tez pracuje odrazu kupione bez wad i dziala super

wiem ze niektore firestudio rowniez cierpia delikatny szum w lewym kanale w kazdym przypdaku nalezy poprostu wymienic firestudio na inne

nextaz

...
Jeśli sprawa tyczy się Firepoda to słyszałeś / słyszeliście o podobnych problemach, tz. czy pojawiły się wadliwe serie tego modelu?. Troche mnie zaniepokoiłeś bo będe ściągał m.in. ten interfejs ze stanów

pozdrawiam

ODPOWIEDZ