Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
Mariusz1333
autor: Mariusz1333 » środa 19 lis 2008, 21:49
Czy mogę podłączyć gniazda insertowe między Souncraft C4 a karta zewnetrzna Alesis io2?
Kabel jack stereo <--> jack stereo skrosowany tak że
send io2<-->return c4
return io2 <--> send c4
Źródłem sygnału jest mikrofon z phantomem +48V podłączony do c4.
CEL:
Chciałbym w ten sposób pobrac sygnał sendem z c4 do alesisa i potem dalej go zgrywać w laptopie (jako backup). C4 potrzebny jest do zgrywania analogowego poprzez wyjście record (jako nagrywanie główne).
A może macie inne sposoby równoległego zgrywania.
pozdrawiam!
mario
-
Mariusz1333
autor: Mariusz1333 » czwartek 20 lis 2008, 18:50
Pomożecie???
No!!!
Przepraszam za cytaty klasyków ale pewnie doswiadczonym realizatorom nie sprawi kłopotu wysmarowanie 2ch zdań.
Moderatora przepraszam za odpowiadanie sobie.
-
DZ1
Czytam Twoj post juz poraz ktoryś i niemam pojecia po co tak kombinujesz.
Record out C4 wpinasz w wejscie alesisa i po problemie.
-
dj.unitra
autor: dj.unitra » czwartek 20 lis 2008, 19:19
...Czy mogę podłączyć gniazda insertowe między Souncraft C4 a karta zewnetrzna Alesis io2?
Kabel jack stereo <--> jack stereo skrosowany tak że
send io2<-->return c4
return io2 <--> send c4
Źródłem sygnału jest mikrofon z phantomem +48V podłączony do c4.
CEL:
Chciałbym w ten sposób pobrac sygnał sendem z c4 do alesisa i potem dalej go zgrywać w laptopie (jako backup). C4 potrzebny jest do zgrywania analogowego poprzez wyjście record (jako nagrywanie główne).
A może macie inne sposoby równoległego zgrywania.
pozdrawiam!
mario

...
Jak przeczytałem tytuł tego postu, to myślałem że będzie chodziło o podpięcie jakiegoś efektu... a tu takie klocki
-
Mariusz1333
autor: Mariusz1333 » czwartek 20 lis 2008, 20:08
...Czytam Twoj post juz poraz ktoryś i niemam pojecia po co tak kombinujesz.
Record out C4 wpinasz w wejscie alesisa i po problemie. ...
Chyba mnie nie zrozumiano a ja powtórzę dokładnie to co powiedziałem.
Nagrywam na rejestrator z wyjscia record out jako nagrywanie główne.
To wyjscie jest już zajęte i nie podlega rozdzieleniu.
Chodzi o wykozrystanie innego wyjścia. Wyjscie insert to nie jest gniazdo tylko do "insertów". Przecież "send" to wyjście sygnału , problem jaki napotkałem to fakt iz sygnał musi wrócic przez return do miksera bo ten źródłowy jest bklokowany przez samo włożenie jacka do wejscia insert.
mario
-
DZ1
......Czytam Twoj post juz poraz ktoryś i niemam pojecia po co tak kombinujesz.
Record out C4 wpinasz w wejscie alesisa i po problemie. ...
Chyba mnie nie zrozumiano a ja powtórzę dokładnie to co powiedziałem.
Nagrywam na rejestrator z wyjscia record out jako nagrywanie główne.
To wyjscie jest już zajęte i nie podlega rozdzieleniu.
Chodzi o wykozrystanie innego wyjścia. Wyjscie insert to nie jest gniazdo tylko do "insertów". Przecież "send" to wyjście sygnału , problem jaki napotkałem to fakt iz sygnał musi wrócic przez return do miksera bo ten źródłowy jest bklokowany przez samo włożenie jacka do wejscia insert.
mario...
No teraz to jest normlnie napisane...
Sygnał z mikrofonu jest mono wiec rejestrator podłacz pod L record out w C4 a karte alesisa pod R record out w C4.
Jak chcesz sie bawic w insert to zrób sobie taki kabelek zeby z jednej strony miał jacka stereo tylko MUSISZ zewrzec kanały L i R tej wtyczki. Tak przerobionego jacka stereo wpinasz w insert C4, Masz wyprowadzony sygnał na zewnątrz ale sygnał tez wraca do miksera wlasnie przez zwore L+R w jacku.
-
Mariusz1333
autor: Mariusz1333 » czwartek 20 lis 2008, 20:41
...włóż w INSERT wtyk z połączonymi stykami SEND i RETURN. Z tego połączenia dostaniesz sygnał który będziesz mógł wyprowadzić do innego rejestratora. Pomijając fakt ze to w ogóle jest bez sensu...
...
Czytałem wiele twoich ostów, wiem że masz wiedzę dzięki za odkrywcze rozwiazanie, ale:
czy te sygnał z phantomem +48V zaakceptuje alesis io2, który może (nie musi ) tez dać phantom na wejście - włączac go wtedy w io2? na mój rozum nie bo napiecia się pogryzą. Czy sygnał z phantomem +48V można dostarczyć do biernego (bez włączonego phantomu) wejścia mikrofonowego io2 (xlr)?
jak mówisz "jest bez sensu" - rozumiem że w sensie połączeń a nie w idei która jest prosta i zrozumiała, to jak połączyc kabelki zeby grało na oba rejestratory bez straty na jakosci sygnału?
-
Mariusz1333
autor: Mariusz1333 » czwartek 20 lis 2008, 20:56
No teraz to jest normlnie napisane...
Sygnał z mikrofonu jest mono wiec rejestrator podłacz pod L record out w C4 a karte alesisa pod R record out w C4.
-----> korzystam z obu wejść wiec nie wchodzi w rachubę. m1333
Jak chcesz sie bawic w insert to zrób sobie taki kabelek zeby z jednej strony miał jacka stereo tylko MUSISZ zewrzec kanały L i R tej wtyczki. Tak przerobionego jacka stereo wpinasz w insert C4, Masz wyprowadzony sygnał na zewnątrz
---------> czy taki "gorący sygnał (48V) mogę wpiać do karty io2, która sama ma włącznik phantomowy do tego wejścia (oczywiście mogę go nie włączać). m1333
-
Mariusz1333
autor: Mariusz1333 » czwartek 20 lis 2008, 22:05
Jednak nadal nie dostałem odpowiedzi na tak (z pozoru?) proste pytanie.
Zrobiłem tak jak poradziliście - niestety sygnał send jest rzecz oczywista sygnałem źródłowym czyli sygnałem z mikrofonu z phantomem. Ni cholery jak przypuszczałem nie przyjmuje go karta która z mojej wiedzy elektronicznej akceptuje tylko sygnały zbalansowane ale bez wstępnej polaryzacji (tylko nie proponujciie odcinania składowych stałych - to musi być czysta "kablówka" a nie przeróbki).
Poza tym c4 odcina wyjście mix gdy nagrywam przez łącza record out.
dzięki za podpowiedzi troche się pomęcze i spytam na gearslutz
mario
-
matiz
-
Kontakt:
autor: matiz » czwartek 20 lis 2008, 22:33
Jednak nadal nie dostałem odpowiedzi na tak (z pozoru?) proste pytanie.
Nie wiem, o jakim pytaniu piszesz, ale ono nie wymaga odpowiedzi
Zrobiłem tak jak poradziliście - niestety sygnał send jest rzecz oczywista sygnałem źródłowym czyli sygnałem z mikrofonu z phantomem. Ni cholery jak przypuszczałem nie przyjmuje go karta która z mojej wiedzy elektronicznej akceptuje tylko sygnały zbalansowane ale bez wstępnej polaryzacji (tylko nie proponujciie odcinania składowych stałych - to musi być czysta "kablówka" a nie przeróbki).
Sygnal z wyjscia insert jest na poziomie liniowym, po przedwzmacniaczu mikrofonowym, i nie ma skladowej stalej. Nie jest to zaden "sygnal mikrofonu z fantomem", skad takie okreslenie w ogole? Kazde wejscie liniowe z kolei (alesis io2 takowe posiada, nie tylko mikrofonowe, sprawdzilem) bez problemu akceptuje sygnal liniowy, rowniez z praktycznie dowolna skladowa stala, nawet, gdyby byla. Podlacz to do wejscia liniowego i juz. Jezeli nie dziala, to zle zrobiles kabel.