Profesjonalny vocoder

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Profesjonalny vocoder

Post autor: gores » sobota 06 gru 2008, 15:03

Hello, pytanie z zakresu technicznych zagadnień. Chodzi mi o uzyskanie efektu chórków taki jak na poniższych nagraniach. Jak na moje koślawe ucho to vocoder ale ni chu chu nie moge dokręcić się chos zbliżonego efektu. Pracuję na niestety gratisowym vocoderze z nuendo. Nie potrzebowałem tego narzędzia wcześniej więc tylko ten posiadam. Jeżeli to jednak vocoder to polećcie może jakiś bardziej profesjonalny. Jeżeli nie, to czym takie coś uzyskać?? Pozdrawiam z góry!!

chórki w tym utworze (umiarkowany poziom efektu) http://www.youtube.com/watch?v=YEUXVovEDg0

oraz w tym (ekstremalnie wyeksponowany)
http://www.tinyurl.pl?ycUDmILW

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Profesjonalny vocoder

Post autor: JoachimK » sobota 06 gru 2008, 15:37

Oba liniki prezentuja nagrania chorkow diametralnie roznych.
Przy czym, jesli chodzi o Shanie - pomijajac ewentualne posilkowanie sie efektami, pewnie Cie to zdziwi, ale to jest przede wszystkim zaspiewane w taki sposob (harmonia, poziomy, wspolbrzmienie), aby wlasnie tak, a nie inaczej brzmialo. Dopiero na takie slady mozna cos nalozyc, dodac.
Odsylam do znacznie starszych nagran (chocby, Basia Trzetrzelewska), powstajacych w czasach, gdzie nie bylo mozliwosci edycji takiej jak dzisiaj (strojenie itp.), owszem - wokodery od dawna istnialy - tyle ze nie byly uzyte, co wyraznie slychac.
Drugie nagranie, to sztuczna elektronika.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » sobota 06 gru 2008, 16:41

miałem dobry dzień dopóki tego nie napisałeś...
Jezeli rzeczywiście chórki w shanii nie były niczym maźnięte to jestem w szoku, dało mi to sporo do myślenia. Ale nie wiem, coś mi tam pobrzmiewa jakimś efektem. Ten drugi link dałem aby określić efekt o który mi chodzi w shanii. Tak myślę że to jakis "myk" prócz istotnie świetnego wykonania i rejestracji. Jeżeli ma ktoś chwile to niech dziabnie swoja opinie. Nawet kupie dziś tą płytę żeby mieć najwierniejsze żródło i jeszcze raz posłucham...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 06 gru 2008, 17:01

Mazniete efektami sa oczywiscie, ale to zwykly chorek, zadnej filozofii tam nie ma, ani brzmieniowej ani w sumie aranzacyjnej. Perfekcyjne wykonanie, to fakt, ale w dobie autotuna i melodyny to ma male znaczenie, byle jajo bylo

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 06 gru 2008, 17:04

...Mazniete efektami sa oczywiscie, ale to zwykly chorek, zadnej filozofii tam nie ma, ani brzmieniowej ani w sumie aranzacyjnej.

dokladnie tak!

Piszac, ze musi byc cos w aranzu, mialem na mysli to, ze wlasnie ma byc dobre wspolbrzmienie glosow (czyli zwykla rzecz...)
Jesli np. chor brzmi za ciemno, to nie nalezy lapac sie za korektor, ale dodac glso, ktory go rozjasni. Ot, co...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 06 gru 2008, 17:27

Tak mi sie przypomnial troche ten patent czesto slyszany w backwolach w Queen. Oczywiscie to inny charakter brzmeinia, ale styl harmonizowania jest dosyc podobny. I to zostalo tu wykorzytane. Samo wtopienie i plame dodał jakis efekt wrodzaju lekkiego chorua lub flangera. Calosc oczywiscie byla wystrojona elektronicznie i to nadalo troche takiego wokodowatego brzmeinia.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 06 gru 2008, 17:30

Chodzi mi głownie o ten chórek przed samym refrenem i pomiedzy lead wokalem. Tu mowie o Shania Twain.

A ten inny numer to jakis total wokoder ale sterowany z midi.

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » sobota 06 gru 2008, 18:07

Dokładnie Pan DROZD trafia w klimaty z tym Queenem. A co do wątku to dziekuje za opinie moze ktos sie jeszcze wypowie. Z harmonii jestem niezły :) więc zagadki aranżacyjnej w tym utworze nie ma, problem z brzmieniem. A tak przy okazji to płyta cała jest swietna polecam-b.dobra produkcja o ile już jej nie słyszeliście bo ma swoje lata. Jutro jeszcze napisze co wyniosłem z dokładnej analizy usznej świeżo zakupionej płyty shanii na ten temat. Jeżeli ma ktoś jeszcze jakieś koncepcje z przyjemnościa posłucham...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 06 gru 2008, 18:19

A tak przy okazji to płyta cała jest swietna polecam-b.dobra produkcja

Mam kilka plyt S. Twain. Nie lubie tych produkcji (w sensie technicznym) z dwoch powodow. Nagrania sa bardzo jasne przy jednoczesnie duzej kompresji, ponadto nie cierpie takiego nagrywania smyczkow z klawiatur, jak to u niej slychac.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 07 gru 2008, 21:53

Polecam Rolanda VP-550

http://www.youtube.com/watch?v=RBG8T2f3uBE

Cuda na kiju Panie ... cuda

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

ODPOWIEDZ