Koncerty - karta zewnętrzna USB czy FireWire?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mjuzik

Koncerty - karta zewnętrzna USB czy FireWire?

Post autor: mjuzik » poniedziałek 30 mar 2009, 19:53

Witam, kompletuję sprzęt do występów na żywo a dokładnie chodzi o laptopa i zewnętrzną kartę. Które łącze jest mniej zawodne - usb czy firewire? Krążą pogłoski, że usb lubi się zawieszać lub robić inne problemy, o firewire na razie nic nie wiem. Wystarczą mi 2 wejścia i 4 wyjścia (mono). Jaką kartę polecacie w przedziale 500 - 1000zł? I czy lepiej usb czy firewire? Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Kompozytor, aranżer, pianista.

Awatar użytkownika
SEBSON

Re: Koncerty - karta zewnętrzna USB czy FireWire?

Post autor: SEBSON » poniedziałek 30 mar 2009, 20:56

Popatrz tutaj

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=6399&forum=8

- oto wątek z przed paru lat - dowiesz się nieco więcej o przepustowościach obu portów.Współczesnym interfejsom,ich stabilności, można zaufać w większej mierze - zarówno tym pod USB jak i FW.Odwiedź strony sklepów sprzedających hardware - dowiesz się więcej o cenie i specyfikacji - w tym przedziale cenowym nie powinno byc problemu z kartą pod Usb.Pod FW nie wiem,czy znajdziesz coś klasowego nieużywanego do 1000 - natenczas nie rozwine już swojej wypowiedzi bo muszę uciekać - taxi czeka.Mam nadzieje ,ze koledzy podpowiedza cokolwiek w kwesti stabilnosci i doswiadczenia i konkretnego modelu.

mjuzik

Post autor: mjuzik » poniedziałek 30 mar 2009, 23:21

...Popatrz tutaj

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=6399&forum=8

- oto wątek z przed paru lat - dowiesz się nieco więcej ....
Dzięki, rzeczywiście artykuł otworzył mi trochę oczy:) Zacząłem się rozglądać za kartami FW i tak przypadła mi do gustu ESI DUAFIRE, cena ~900zł, wydaje się dość rozsądna. Jakieś opinie na jej temat?

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » poniedziałek 30 mar 2009, 23:40

Opcja USB to podpięcie Master-Slave, a FW z kolei to Peer-To-Peer co jest leprze no i pytanko o sam kontroler FW co niektóre karty nie współpracują na Via a na IT i tu trzeba dokupić wtedy PCMCIA.

Np. Presonus Firebox FW kupisz za 250E w thomann patrz wersja UK (220v)
24-bit/96kHz 2x (XRL,Jack Combo) 2x line Jack, LP main out i 4 dodatkowe wyjścia jack, S/PDIF I/O, MIDI I/O

Myślę że to dobra propozycja niech się i inni wypowiedzą.
Nie wiem co w środku dokładnie jakie pre-ampy na jakich układach

Pozdrawiam
Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

perfektsound

Post autor: perfektsound » wtorek 31 mar 2009, 02:56

...Witam, kompletuję sprzęt do występów na żywo a dokładnie chodzi o laptopa i zewnętrzną kartę. Które łącze jest mniej zawodne - usb czy firewire? Krążą pogłoski, że usb lubi się zawieszać lub robić inne problemy, o firewire na razie nic nie wiem. Wystarczą mi 2 wejścia i 4 wyjścia (mono). Jaką kartę polecacie w przedziale 500 - 1000zł? I czy lepiej usb czy firewire? Dzięki za pomoc, pozdrawiam....

Widzisz, tutaj to nie zalezy az tak od rodzaju łącza (usb vs. fw) ale od tego na ile producent sie przylozyl do sterownikow i jak konkretnie Twoj komputer sobie poradzi z tym łączem. Np firewire jest lepsze niby do transferu danych typu dzwiek, ale za to bardziej wrazliwe na kwestie czy masz czipset firewire VIA czy Texas Instruments na kompie [nie martw sie ze nie wiesz o co chodzi - jak sobie kupisz karte na firewire od razu sie nauczysz] ;)
Ja uzywam TC Konnekta na firewire a jednak lubi sprawiac niespodzianki, bo firma TC nie umie napisac przyzwoitych sterów. Z drugiej strony, niedawno na jakiejs klubowej chalturce mialem tylko starutkiego Edirola UA1EX na usb 1.0 i ta mini karta podczas paru godzin grania ani razu nie zaliczyla gleby ;) [nota bene, ten Edirol nigdy mi sie nie powiesil, dlatego zawsze go mam jako zapas w torbie ze sprzetem].
Np zobacz ze Novation Nio na usb 1.1 jest ciagle przez ludzi chwalona za stabilnosc a z drugiej strony masz karty na firewire typu Konnekt Live czy Desktop ktore sa gnojone przez uzytkownikow za ciagle problemy ;)

A co do zakupu samej karty - zoba na watki pt "jaka karta ?" itd itd.
Alternatywna muzyka elektorniczna.

darollxs6

Post autor: darollxs6 » wtorek 31 mar 2009, 07:56

...Witam, kompletuję sprzęt do występów na żywo a dokładnie chodzi o laptopa i zewnętrzną kartę. Które łącze jest mniej zawodne - usb czy firewire? Krążą pogłoski, że usb lubi się zawieszać lub robić inne problemy, o firewire na razie nic nie wiem. Wystarczą mi 2 wejścia i 4 wyjścia (mono). Jaką kartę polecacie w przedziale 500 - 1000zł? I czy lepiej usb czy firewire? Dzięki za pomoc, pozdrawiam....
usb odpada,za wolne!!!! miałem coś takiego i na usb i przerywało!!! mozna było się wk.....!!! z chwila zastosowania firewire jest ok!!!

mjuzik

Post autor: mjuzik » wtorek 31 mar 2009, 12:08

Np zobacz ze Novation Nio na usb 1.1 jest ciagle przez ludzi chwalona za stabilnosc a z drugiej strony masz karty na firewire typu Konnekt Live czy Desktop ktore sa gnojone przez uzytkownikow za ciagle problemy ;)

Obejrzałem sobie Novation Nio rzeczywiście jest godna uwagi. Jeśli by tak się zatrzymać na ESI Duafire i Novation Nio, która jest bardziej stabilna? Nie ma nic gorszego jak szarpnięciem dźwiękiem w półplaybacku podczas grania na żywo więc na stabilności zależy mi najbardziej. Jeszcze pytanie co do PC i Mac czy rzeczywiście Mac jest bardziej stabilny od PC? Mac to wydatek o ok 2000zł większy więc to dość sporo, ale jeśli warto...

mjuzik

Post autor: mjuzik » wtorek 31 mar 2009, 12:11

Tak dla jasności, potrzebuję 4 wyjść aby wypuścić 2 osobne sygnały - 1 z klikiem dla perkusisty, 2 na przody, więc karty z jedną parą wyjść odpadają.

mjuzik

Post autor: mjuzik » wtorek 31 mar 2009, 12:31

Jeszcze jedna sprawa: Novation Nio posiada midi co zwiększa możliwości karty o korzystanie na żywo z vst które mamy na komputerze. Tu moje pytanie: gdy wypuszczę sygnały audio przez obydwa wyjścia stereo i podepnę jeszcze klawiaturę sterującą aby pograć na vst karta będzie nadal stabilna czy takie obciążenie spowoduje problemy?

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » wtorek 31 mar 2009, 13:34

...Jeszcze jedna sprawa: Novation Nio posiada midi co zwiększa możliwości karty o korzystanie na żywo z vst które mamy na komputerze. Tu moje pytanie: gdy wypuszczę sygnały audio przez obydwa wyjścia stereo i podepnę jeszcze klawiaturę sterującą aby pograć na vst karta będzie nadal stabilna czy takie obciążenie spowoduje problemy?...
Na NiO nie będziesz miał problemów. Oni uwzieli się od lat na standardowe USB i doprowadzili sterowniki i karty do perfekcji. Tak już jest od czasu wprowadzenia X-Station które notabene jest produkowane bez zmian i nadal z powodzeniem sprzedawane od ładnych paru lat co nie jest często spotykane w tym sektorze sprzętu.

ODPOWIEDZ