Yamaha HS 80M a Tascam VL-A8

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Matthew

Yamaha HS 80M a Tascam VL-A8

Post autor: Matthew » niedziela 13 wrz 2009, 16:27

Witam wszystkich

Zaczynam swoją przygodę z tworzeniem muzyki (trance). Monitorów będę także używał podczas grania setów djskich w domu. Kompletowanie domowego studia chcę zacząć od kupna w miarę porządnych monitorów studyjnych. Na cel ten mogę wydać maksymalnie 2500 zł.

Pokój przeznaczony na studio ma wymiary 4 na 3,5 metra. Niestety nie jest w żaden sposób przygotowany akustycznie. W jednej z krótszych ścian jest okno 120 na 120cm. Pomiędzy dłuższą ścianą a sufitem jest skos - pokój blisko dachu. Podłoga zrobiona z desek ułożonych na poprzecznych deskach pomiędzy którymi jest wolna przestrzeń. Dopiero pod tą konstrukcją jest beton.

Możliwe ustawienia głośników względem mnie i reszty pokoju są dwa:
- aktualnie biurko stoi bokiem do krótszej ściany mniej więcej w połowie jej długości. Głośniki mogą stać na biurku w dość znacznej odległości od ścian ale bardzo blisko od moich uszu (nie więcej niż 50cm)
- mogę ustawić biurko przy jednej z dłuższych ścian (tej naprzeciw ściany ze skosem). Zainwestować w stojaki i postawić głośniki po obu stronach biurka a nie na nim jak w punkcie pierwszym. Monitory będą dalej ale będą za to niestety stały przy ścianie.

Które rozwiązanie lepsze?

A teraz przejdę do sedna tematu, a mianowicie kupna monitorów. Sporo czytałem na temat monitorów głównie na forum eis. Wpierw podobały mi się KRK RP8 G2. Potem znalazłem dużo pochlebnych opinii o Yamahah HS80M. Zastanawiałem się także czy nie dołożyć 400zł i kupić Fostexy PM2 MKII. Sytuacja znacznie się rozjaśniła po ostatnio opublikowanym teście "Ślepy multitest aktywnych monitorów studyjnych z 8" dołem". Zdecydowanie odpadły Fostexy PM2 MKII. Już byłem niemal zdecydowany na Yamahy a teraz zaczynam się zastanawiać nad bardzo chwalonymi w tym teście Tascamami VL-A8. Jak wiadomo są to monitory o ponad pół tysiąca złotych tańsze niż Yamahy a mimo to zebrały chyba lepsze opinie!

Co o tym sądzicie? Ktoś może słyszał oba te monitory i może je porównać? Co mi doradzicie?

Mam możliwość posłuchania Yamah ale w żadnym ze sklepów w pobliżu nie znalazłem tych Tascamów.

Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Re: Yamaha HS 80M a Tascam VL-A8

Post autor: SAKAMOTO » niedziela 13 wrz 2009, 17:12

...
zł.

Pokój przeznaczony na studio ma wymiary 4 na 3,5 metra. Niestety nie jest w żaden sposób przygotowany akustycznie. W jednej z krótszych ścian jest okno 120 na 120cm. Pomiędzy dłuższą ścianą a sufitem jest skos - pokój blisko dachu. Podłoga zrobiona z desek ułożonych na poprzecznych deskach pomiędzy którymi jest wolna przestrzeń. Dopiero pod tą konstrukcją jest beton.

Witaj

Nie wiem czy zakup 8 calowych glosnikow do pokoju twoich rozmiarow jest dobrym pomyslem. Moze lepiej zainteresowac sie 6-calowymi plus ewentualnie pozniej subwoofer...Z reszta stawianie 8 cali na biurko to tez nie najlepsze rozwiazanie..(drgania,rezonanse itd.itp)  Proponowalbym dobre ciezkie stojaki lub wykonanie takich we wlasnym zakresie...

Z ustawieniem biurka musialbys poeksperymentowac.Chociaz w pokoju ze skosem bedzie trudno..Sprobuj ustawic biurko na krotszej scienie maja za soba dluzsza..Zalezy jak ta krotsza sciana ma wysokosc.

Matthew

Post autor: Matthew » niedziela 13 wrz 2009, 17:53

Witaj

Nie wiem czy zakup 8 calowych glosnikow do pokoju twoich rozmiarow jest dobrym pomyslem. Moze lepiej zainteresowac sie 6-calowymi plus ewentualnie pozniej subwoofer...Z reszta stawianie 8 cali na biurko to tez nie najlepsze rozwiazanie..(drgania,rezonanse itd.itp)  Proponowalbym dobre ciezkie stojaki lub wykonanie takich we wlasnym zakresie...

Z ustawieniem biurka musialbys poeksperymentowac.Chociaz w pokoju ze skosem bedzie trudno..Sprobuj ustawic biurko na krotszej scienie maja za soba dluzsza..Zalezy jak ta krotsza sciana ma wysokosc.

Pokój jest dość niski - 230 cm. Skos nie zaczyna się od podłogi, tylko najpierw jest pionowa ściana przez około 2/3 wysokości pokoju a potem dopiero skos czyli biurko przy tej ścianie mogę spokojnie postawić. Poeksperymentuję z różnymi ustawieniami jak tylko kupię monitory.

Kupno subwoofera z powodów finansowych nie wchodzi w grę przez najblizszy rok - dwa dlatego chciałem kupic 8 cali. Do tego yamahy dość cicho grają dołem. Aktualnie posiadam wieżę hi-fi z 6 calowymi głośnikami + subwoofer. Po wyłączeniu subwoofera dołu jest naprawdę mało.

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » niedziela 13 wrz 2009, 20:39

Nie sugeruj sie ślepym testem z forum na EiS. Jak zobaczyłem kto wygrał to myślałem że pękne ze śmiechu. Słuchaj bo samo czytanie nic nie da. Tym bardziej że sporo ludzi wypowiadających sie na tym forum to teoretycy znający sprzęt tylko ze swoich wyobrażeń o nim...TO PEWNE!!!! Forum ewidentnie wspiera pewnych producentów. Kup sobie Alesisy A1 active MKII i nie wydziwiaj! Wielkość woofera nie zawsze świadczy o ilości i jakości bassu...nie daj sie zmylić.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 13 wrz 2009, 23:44

No kolego przykwasiłeś tak że aż żal tyłek ściska...alesis mk!!? ja bym tego kijem nie tknął...to nie gra to basi...jak wymontujesz wysokotonówkę to za sub moze co najwyżej robić.....wolałbym wieżę za tysiaka jak te odsłuchy

i czemu sądzisz że tu sami teoretycy?myslisz że ludzie maja jeden odsłuch a reszta to oglądnie zdjęć w necie?miałem okazje być i pracować w wielu studiach i na wielu odsłuchach i akurat alesis zabijał wszędzie taki to badziew.....nie lubie też yamahy ns10 ale świetnie się na nich miksowało - tym bardziej że jestem megaamatorem i o dziwo na nich odrazu szło.....podobaja mi się też krk....tascama nie słyszałem niestety
...

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » poniedziałek 14 wrz 2009, 01:21

Miałem ostatnio okazje miksowac materiał na krk rokit.Z czystym sumieniem mogę polecić.Brzmienie wyważone i neutralne,trochę "chłodne,ale nie "bez życia".Dla mnie bomba,myśle że nie powinno być zawodu.
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 14 wrz 2009, 08:20

Fostex PM2 MK-II o ile w tej cenie można mówić o dobrych monitorach :)
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » poniedziałek 14 wrz 2009, 09:07

...
No kolego przykwasiłeś tak że aż żal tyłek ściska...alesis mk!!? ja bym tego kijem nie tknął...to nie gra to basi...jak wymontujesz wysokotonówkę to za sub moze co najwyżej robić.....wolałbym wieżę za tysiaka jak te odsłuchy

i czemu sądzisz że tu sami teoretycy?myslisz że ludzie maja jeden odsłuch a reszta to oglądnie zdjęć w necie?miałem okazje być i pracować w wielu studiach i na wielu odsłuchach i akurat alesis zabijał wszędzie taki to badziew.....nie lubie też yamahy ns10 ale świetnie się na nich miksowało - tym bardziej że jestem megaamatorem i o dziwo na nich odrazu szło.....podobaja mi się też krk....tascama nie słyszałem niestety
...
...

wiesz co zbynia, nawet nie chce mi sie odpisywać skoro nie potrwfisz uważnie przeczytać mojego posta

Awatar użytkownika
jonasz255

Post autor: jonasz255 » poniedziałek 14 wrz 2009, 10:30

Z testu wynika, że Tascamy się lepiej broniły niż Yamahy...

Prawda jest taka, że z monitorami to jak z gustem... Każdy ma inny. Jednemu się spodobają takie ,drugiemy inne a osiemdziesiątemu te same co czternastemu... nie ma reguły;) i może lepiej na ten temat nie dyskutować... ?! {#śmiech}

Najlepiej jakbyś mógł posłuchać... Ale pamietaj, że obojętnie co kupisz i tak będziesz musiął się ich nauczyć. A człowiek jak wiadomo uczy się na błedach i dobrze;) Zrobisz pare mixów posłuchasz i po czasie będziesz wiedział gdzie podkręcić itp, etc... Smile

A tak to ja bym chyba wybrał:

1) tascam 8 a może i 5 skoro mały pokoik;) i może kiedyś subbasik;)

2) Krk 6

Powodzenia Wink

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » poniedziałek 14 wrz 2009, 10:35

Mam HS80 w pokoju o takich samych wymiarach jak Ty, tylko nie mam skosu i beton odrazu pod nogami.

Bez adaptacji akustycznej ocena brzmienia w pomieszczenieu jest jak chodzenie po omacku, ale w ich przypadku odległość od ścian jest b. ważna (dmuchają do tyłu). Być może pod dodaniu suba mozna by paczki przysunąć bliżej ścian, ale tego nie wiem.

Brzmienie tych głośników jest dobre, dynamicznie, dół schodzi dość nisko w porównaniu z Alesisami i nie jest furgoczący (słychac jaka to nuta w basie, a nie tylko czuć, że membrany pracują). Górka soczysta, nie dzwoni. Generalnie oceniam je na 4, Alesisy dla mnie to ocena 3. Wybrałemje ze wzgledu na 8 cali, 1 calowy przetwornik wysokich tonów, dobre recenzje i moc 120 W na stronę.

Nie stać mnie na zakup droższych i w chwili obecnej cieszę się nimi. Szkoda, że są takie duże i ciężkie, szkoda, że nie są idealne do bliskiego pola (chodszi mi o to że nie postawisz ich sobie na biurku), ale za to mają więcej mocy, jak trzeba rozkręcić to jest z czego.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

ODPOWIEDZ