Witam wszystkich
Zaczynam swoją przygodę z tworzeniem muzyki (trance). Monitorów będę także używał podczas grania setów djskich w domu. Kompletowanie domowego studia chcę zacząć od kupna w miarę porządnych monitorów studyjnych. Na cel ten mogę wydać maksymalnie 2500 zł.
Pokój przeznaczony na studio ma wymiary 4 na 3,5 metra. Niestety nie jest w żaden sposób przygotowany akustycznie. W jednej z krótszych ścian jest okno 120 na 120cm. Pomiędzy dłuższą ścianą a sufitem jest skos - pokój blisko dachu. Podłoga zrobiona z desek ułożonych na poprzecznych deskach pomiędzy którymi jest wolna przestrzeń. Dopiero pod tą konstrukcją jest beton.
Możliwe ustawienia głośników względem mnie i reszty pokoju są dwa:
- aktualnie biurko stoi bokiem do krótszej ściany mniej więcej w połowie jej długości. Głośniki mogą stać na biurku w dość znacznej odległości od ścian ale bardzo blisko od moich uszu (nie więcej niż 50cm)
- mogę ustawić biurko przy jednej z dłuższych ścian (tej naprzeciw ściany ze skosem). Zainwestować w stojaki i postawić głośniki po obu stronach biurka a nie na nim jak w punkcie pierwszym. Monitory będą dalej ale będą za to niestety stały przy ścianie.
Które rozwiązanie lepsze?
A teraz przejdę do sedna tematu, a mianowicie kupna monitorów. Sporo czytałem na temat monitorów głównie na forum eis. Wpierw podobały mi się KRK RP8 G2. Potem znalazłem dużo pochlebnych opinii o Yamahah HS80M. Zastanawiałem się także czy nie dołożyć 400zł i kupić Fostexy PM2 MKII. Sytuacja znacznie się rozjaśniła po ostatnio opublikowanym teście "Ślepy multitest aktywnych monitorów studyjnych z 8" dołem". Zdecydowanie odpadły Fostexy PM2 MKII. Już byłem niemal zdecydowany na Yamahy a teraz zaczynam się zastanawiać nad bardzo chwalonymi w tym teście Tascamami VL-A8. Jak wiadomo są to monitory o ponad pół tysiąca złotych tańsze niż Yamahy a mimo to zebrały chyba lepsze opinie!
Co o tym sądzicie? Ktoś może słyszał oba te monitory i może je porównać? Co mi doradzicie?
Mam możliwość posłuchania Yamah ale w żadnym ze sklepów w pobliżu nie znalazłem tych Tascamów.
Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.