Roland Fantom G - niedoceniony

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
atarens

Roland Fantom G - niedoceniony

Post autor: atarens » środa 14 lip 2010, 19:14

Jestem posiadaczem fantoma G8, często spotykam się z opiniami niezbyt pochlebnymi, zupełnie ich nie rozumię, piszę to ponieważ miałem w posiadaniu zarówno korga M3 który wydał mi się troszkę plastikowy aczkolwiek do muzyki elektronicznej ok jak i motifa ES-dobry jest. Uważam jednak że Fantom G to mega maszyna i jest lepsza od M3 czy motifa ES, nie miałem styczności z XS ale podejżewam że drastycznej różnicy w brzmieniu nie ma w porównaniu z ES.

Fantom G ma kapitalne gitary akustyczne i idzie wykręcić boskie elktryczne!!!!! A że nie ma poczwórnego arpegiatora który gra zamiast Cibie to inna sprawa ;) i nie o to chodzi

Kapitalne brzmienia syntezatorowe, dla mnie ten klawisz ma to co potrzeba, bardzo ale to bardzo dobre i nowoczesne brzmienie, sekwenser 1 klasa, procesor efektów mega wypas, prze-dobra klawiatura, wyjścia i wejścia kompletne, dynamika brzmienia i odsłuch na zestawach poprostu rewelka!!!

Czekam tylko na jakaś kartę ARX typu AN/VA/ANALOG/VOCODER i ARX Piano!

Powiem szczerze że na początku nie miałem tak dobrego zdania o tym klawiszu, nie znałęm jego możliwości, jednak w porównaniu z innymi wypadł najlepiej, dłuższa styczność też zrobiła swoje na plus.

Rozpracowanie choćby w 50% instrumentu zmienia w zupełności podejście do niego, tak samo miałem z Ensoniq MR, na początku co to jest???? A teraz powiem wszystkim ŻE ENSONIQ MR TO KAPITALNY INSTRUMENT Z BRZMIENIAMI KTÓRYCH NIE ZNAJDZIESZ GDZIE INDZIEJ!!!!!!!!!!!!!!

Czy ktoś z kolegów ma podobne odczucia odnośnie Fantom G że z czasem coraz bardziej się go docenia?

[addsig]
Ensoniq MR + exp dance/world/drums,
Roland Fantom G8,
Roland VariOS,
Alesis QS-R + pcmcia eurodance/classical

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Roland Fantom G - niedoceniony

Post autor: AkselPL » środa 14 lip 2010, 21:10

Jeśli tekst "poczwórny arpegiator" odnosił się do Korgowskiej KARMY to znaczy że nie masz najmniejszego pojęcia o czym piszesz.

M3(Xpanded)+Radias na pokładzie bije na głowę Fantoma G nie tylko możliwościami ale także ceną.

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
atarens

Post autor: atarens » środa 14 lip 2010, 21:15

...Jeśli tekst "poczwórny arpegiator" odnosił się do Korgowskiej KARMY to znaczy że nie masz najmniejszego pojęcia o czym piszesz.
M3(Xpanded)+Radias na pokładzie bije na głowę Fantoma G nie tylko możliwościami ale także ceną....

nie o KARME mi chodziło a o arpa z motifa, a karma swoją drogą to jest taka niewiadoma i czasem nie wiadomo o co chodzi choć przyznaję - jest czymś wyjątkowym. KARMA TO TEŻ NIE BRZMIENIE
Roland Fantom G8,
Roland VariOS,

Awatar użytkownika
atarens

Post autor: atarens » środa 14 lip 2010, 21:18

...Jeśli tekst "poczwórny arpegiator" odnosił się do Korgowskiej KARMY to znaczy że nie masz najmniejszego pojęcia o czym piszesz.
M3(Xpanded)+Radias na pokładzie bije na głowę Fantoma G nie tylko możliwościami ale także ceną....

oj, czy bije na głowę!?
Według mnie nie daje rady M3, każdy ma swoje preferencje i szanuję to ale że bije na głowę z tym się nie zgodzę, widziesz- mogę powiedzieć od siebie że fantom G bije na głowę M3 ;)
Roland Fantom G8,
Roland VariOS,

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 14 lip 2010, 22:02

Miałeś w rękach chwile dłużej M3 wersje XPANDED z kartą EXB Radias ?

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
atarens

Post autor: atarens » środa 14 lip 2010, 22:21

...Miałeś w rękach chwile dłużej M3 wersje XPANDED z kartą EXB Radias ? ...

miałem bez radiasa, wiem co radias potrafi ale mówimy o gołym M3 vs Fantom G
Roland Fantom G8,
Roland VariOS,

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 14 lip 2010, 23:04

OK, ale zobacz cene M3 a cene Fantoma. M3+ Radias nadal wychodzi dużo taniej.

Niedawno byłą promocja M3-73 + Radias za 7999zł toż to nawet nie jest cena G6. Cena Fantoma to jakiś obłęd. G6 9000zł? za co niby ?

Awatar użytkownika
atarens

Post autor: atarens » czwartek 15 lip 2010, 10:02

...OK, ale zobacz cene M3 a cene Fantoma. M3+ Radias nadal wychodzi dużo taniej.
Niedawno byłą promocja M3-73 + Radias za 7999zł toż to nawet nie jest cena G6. Cena Fantoma to jakiś obłęd. G6 9000zł? za co niby ?...

Nie rozmawiamy o cenie a o instrumencie, nie chodzi mi o porównanie cena/jakość tylko generalnie samego instrumentu.
Nie twierdzę że M3 to zły sprzęt, jest niepowtarzalny i wyjątkowy. Ale fantom G ogólnie lepiej mi gra, wszyscy zachwycają się gitarami z yamahy a fantom G ma wcale nie gorsze, ma wystarczająco dobry arpegiator i rhythm pattern, sekwenser w M3 nie może się równać z tym w fantom G, procesor efektów tak samo w M3 daleko w tyle bo w fantom G na każdy kanał midi chociażby można dać osobny insert.
Radiasa nie ma ale sa 2 sloty arx więc jeszcze jakaś karta VA/Analog/... może powstać np na bazie V-Syntha i wydaje się że jest to bardzo prawdopodobne, tak samo jak karta arx Piano SuperNatural która wydaje się kwestią czasu że wyjdzie a oparta na V-Piano! Obecne już dostępne karty arx też mogą być dla kogoś przydatne i pokazują potencjał rozszerzeń arx!

Dla mnie fantom G jest the best, sprawdza się, gra rewelacyjnie i wszystko ma co potrzeba a będzie pewnie miał jeszcze więcej z nowymi update systemu!

Roland Fantom G8,
Roland VariOS,

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 15 lip 2010, 13:19

Generalnie powszechna opinia brzmi tak:
Yamaha = Akustyki
M3 = leady, pady, chóry
Roland = ? Większość opinii jakie widziałem to że Roland stoi w miejscu z brzmieniami od wielu wielu lat.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » piątek 16 lip 2010, 21:42

Ja mam ESkę i też mogę gadać że jest najlepsza Laughing ...ale nie jest;). Nie ma czegoś takiego jak jedynie słyszny najlepszy sprzęt - w przyrodzie ceni się balans i równowagę. Preferencje też są ważne. Ja np. chcę wymienić ESkę która jest zbyt klasyczna i za mało "kosmiczna" - rozważam M3, Fantom'a G, nawet Alesis Fusion, każdy ma coś na plus i na minus. Gust muzyczny swoją drogą. Możliwości? Panowie, mam na ESce takie brzmienia na wewnętrznych samplach że klękajcie narody, a ostatnio na Plugiatorze takiego potężnego leada wykręciłem, z flangerem, podpięty pod przester to po prostu gwałci zmysł soniczny {#śmiech} a jakoś jest mało popularny i raczej niedoceniony. Przykłady można mnożyć. Oboje macie naprawdę fajne maszynki, które mają podobne możliwości - nie kłócmy się kto ma lepsze zabawki tylko co z nimi potrafi zrobić:).

Co do samego tematu - Fantom G jest naprawdę świetny, ja bym go kupił ze względu na WYŚWIETLACZ, pady do odpalania sampli, d-beam, rozszerzenie piana które podobno jest jednym z najlepszych na świecie (w klasie workstation). Sam używam MicroPiano albo gigantycznych sampli pianinka i tylko ten jeden fakt mógłby przechylić szalę:). Instrument jest ładny, nie wiem jak klawisze chodzą - niestety nigdy na nim nie grałem, ale na pewno nie jest problemem sprawdzić sobie w sklepie jak gada.

Minus? Na pewno jeden - C-E-N-A. To jakiś koszmar. Za te pieniądze ma się M3 z Radiasem, dobrego laptopa, jakiś DAW i parę wtyczek;]. To jest chyba gwóźdź do trumny dla tej klasy Fantomów, szczególnie na takim rynku jak nasz.

ODPOWIEDZ