autor: tcstudio » poniedziałek 26 wrz 2011, 17:10
...Witam,
Na wstępie od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o słuchawki budżetowe. Mam zamiar nabyć konkretne słuchawki za pomocą, których w pewny sposób będę miał odsłuchową kontrolę nad rejestrowanym dźwiękiem, dynamiką, kompresją, korekcją ścieżek oraz całymi miksami ścieżek i końcowym szlifem utworu. Chciałbym aby słuchawki przenosiły jak najwierniej całą szerokość pasma częstotliwości i aby było w nich słuchać każdy lub jak najwięcej szczegółów. Aby praca na tych słuchawkach była maksymalnie komfortowa. Żeby nie męczyły słuchu i małżowin usznych. Najlepiej gdy można było mieć je na głowie przez całe godziny bez odczuwania dyskomfortu.
Na jakiś czas rezygnuję z odsłuchów bliskiego pola ponieważ moje pomieszczenie nie jest jak na razie zaadoptowane akustycznie, a po drugie odkładam kasę również na konkretny odsłuch bliskiego/średniego pola.
Jestem użytkownikiem słuchawek Sennheiser HD 25-1 II i AKG 141 Studio. AKG 141 mam zamiar sprzedać ponieważ są mi już zbędne i kupić inne, które spełnią moje nowe oczekiwania.
Przejdę do sedna sprawy:) Jako, że HD-25 są słuchawkami nausznymi i wywierają nacisk na uszy nie da się trzymać ich na tyle długo żeby komfortowo pracować nad utworem muzycznym. Dlatego koniecznie muszą to być słuchawki wokółuszne na których można z najlepszą jakością dźwięku pracować nad miksami. Dylemat polega na tym ile zainwestować w taki sensowny i wystarczający odsłuch słuchawkowy do kompleksowej pracy nad muzyką, jaką markę wybrać, słuchawki zamknięte, półotwarte, czy otwarte (raczej skłaniałbym się ku półotwartych i otwartych).
Moją uwagę zwróciło kilka modeli słuchawek:
- Sennheiser HD 215 II 400/280zł
- AKG K 240 Studio mk II - 480zł
- AKG 271mk II - 600zł
- AKG K 702 - 1300zł
Jeśli macie do polecenia jakieś inne słuchawki to śmiało:)
Myślę, że uwzględniłem wszystkie aspekty mojej sprawy. Sprawę tą kieruję do profesionalistów, do ludzi, którzy są pewni swojej odpowiedzi na moje pytania. Z góry dziękuję za porady i odpowiedzi w tej sprawie.
...