Świszczenie w monitorze

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
katox

Świszczenie w monitorze

Post autor: katox » poniedziałek 14 lis 2011, 09:55

Witam,

Od jakiegoś czasu jeden z monitorów świszczy. Dzwięk jaki z niego wydobywa się przypomina trochę pracę starego modemu jaki kiedyś służył do łączenia się z internetem. Nie jest to taki do końca jednostajny szum tylko takie świergotanie.

Przymierzam sie do tego problemu od dłuższego czasu. Nie wiem czy to nie przypadkiem wina kabli bo jak pokręcę kablami przy wyjściu z interfejsu to szum/świergot jest głośniejszy a czasem pojawia się w drugim monitorze. Moje kable (na ten czas) to PROEL monitor 5 m - czy jakoś tak (TRS 1/4" in i TRS 1/4" out). Nie wiem czy dobrze je tam dałem bo mają dość szerką końcówkę (tzn zalanie końcówki jest bardzo szerokie - średnica mniej więcej taka jak średnica wejścia combo) i ledwo da się je wcisnąć na wyjściu z iinterfejsu gdzie wyjścia są na TRS więc miejsca między dwoma kanałami nie jest za dużo.

Nie wiem czy dobrze zlokalizowałem problem (a nie chcę wydawać bez potrzeby kasę na nowe kable). Macie jakieś inne pomysły żeby rozwiązać problem tego świergotu? Czy świrgot jest może jakimś typowym objawem przy jakiejś usterce technicznej samego monitora? Dodam, że przy cichym odsłuchu to jest niestety zauważalne i ciężko jest wychwycić szczegóły w brzmieniu. Przy średnim/głośnym odsłuchu problem jest praktycznie pomijalny.

audiokom.pl

Re: Świszczenie w monitorze

Post autor: audiokom.pl » sobota 19 lis 2011, 12:40

Cześć.

A jak odłączysz kable sygnałowe od monitorów - przydźwięk ustaje?

ODPOWIEDZ