Korg Monotron - 2 nowe modele!

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL

Korg Monotron - 2 nowe modele!

Post autor: AkselPL » czwartek 24 lis 2011, 19:33

Korg nie próżnuje jak widać... Nadchodzą dwa nowe Monotrony.

http://www.engadget.com/2011/11/07/korg-launches-two-new-monotrons-duo-and-delay-the-clues-are-in/

Co myślicie ?

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Korg Monotron - 2 nowe modele!

Post autor: AkselPL » czwartek 24 lis 2011, 19:37

...

http://www.engadget.com/2011/11/07/korg-launches-two-new-monotrons-duo-and-delay-the-clues-are-in/

Co myślicie ? ...

Jak dla mnie delay zaje*, po prostu kosmos i filmy z lat 80tych.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » czwartek 24 lis 2011, 20:18

...
...

Co myślicie ? ...

Jak dla mnie delay zaje*, po prostu kosmos i filmy z lat 80tych.
...

Dla mnie to jest uzadzenie bez sensu, bo niby jakbym mial to uzyc w studiu i do czego?

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 24 lis 2011, 20:50

Co myślicie ? ... 

Jeśli mam być szczery, to cały czas mi brakuje jakiegoś porządniejszego urządzenia z tą klawiaturką, a nie pojedynczych zabaweczek, z których można coś ukręcić, ale tak na prawdę brakuje zaawansowanej edycji. Zaczynają powoli odgrzewać przysłowiowy kotlet, według moich spostrzeżeń.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 24 lis 2011, 21:44

...
Co myślicie ? ... 

Jeśli mam być szczery, to cały czas mi brakuje jakiegoś porządniejszego urządzenia z tą klawiaturką, a nie pojedynczych zabaweczek, z których można coś ukręcić, ale tak na prawdę brakuje zaawansowanej edycji. Zaczynają powoli odgrzewać przysłowiowy kotlet, według moich spostrzeżeń.

Pozdrawiam
...

Jako tani analogowy efekt. Prosty mały i analogowe przetworniki. Nie trzeba kombinować można na szybko użyć aby dodać parę ciekawych efektów w trakcu podczas grania na żywo.

Ja uważam że bardzo by mi się przydało podczas sesji na żywo ale tylko jako efekt.

To coś ma kosztować 60 dolców.

[addsig]

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 24 lis 2011, 22:15

Jako tani analogowy efekt. Prosty mały i analogowe przetworniki. Nie trzeba kombinować można na szybko użyć aby dodać parę ciekawych efektów w trakcu podczas grania na żywo.

Ja uważam że bardzo by mi się przydało podczas sesji na żywo ale tylko jako efekt.

...

No można, tylko ja to samo mogę zrobić na tym co mam, po paru latach praktyki i poznania syntezy mogę też na szybko podobne efekty wykręcić. Do live może się sprawdzi, mi jednak w studiu przydałoby się coś zdecydowanie bardziej zaawansowanego, z dużym naciskiem na "bardziej". Dla mnie to może być i za 6 dolców. Ja oceniam urządzenie pod kątem tego czy wniesie coś nowego do mojego instrumentarium i dźwięku jaki posiadam. Na razie stwierdzam, że nie. Jak zrobią porządną maszynkę z tą klawiaturką to pomyślę nad zakupem.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 24 lis 2011, 22:28

...

...

No można, tylko ja to samo mogę zrobić na tym co mam, po paru latach praktyki i poznania syntezy mogę też na szybko podobne efekty wykręcić. Do live może się sprawdzi, mi jednak w studiu przydałoby się coś zdecydowanie bardziej zaawansowanego, z dużym naciskiem na "bardziej". Dla mnie to może być i za 6 dolców. Ja oceniam urządzenie pod kątem tego czy wniesie coś nowego do mojego instrumentarium i dźwięku jaki posiadam. Na razie stwierdzam, że nie. Jak zrobią porządną maszynkę z tą klawiaturką to pomyślę nad zakupem.

Pozdrawiam
...

Pod Monotriba możesz podpiąć midi, można kupić gotowe interfejsy.

Teoretycznie jeden syntezator z średniej pułki by wystarczył po to aby wykręcić niemal każde brzmienie dlatego co innego jeśli tworzysz w studiu i składasz to w dawie a co innego jeśli chcesz coś zagrać live.

Korg pierwszym mono pokazał że dobrze trafił, sprzedaż i zainteresowanie było ogromne.

[addsig]

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 24 lis 2011, 22:51

Teoretycznie jeden syntezator z średniej pułki by wystarczył po to aby wykręcić niemal każde brzmienie dlatego co innego jeśli tworzysz w studiu i składasz to w dawie a co innego jeśli chcesz coś zagrać live.

Teoretycznie, w praktyce jest zupełnie inaczej, biorąc chociażby różnice pomiędzy syntezatorami różnych firm (nie każdy, ale większość syntezatorów posiada charakterystyczne dla danej firmy brzmienia, które na innym nie zabrzmią tak samo, dlatego czasami aby uzyskać pewne brzmienie, trzeba mieć pewny syntezator), które mają różne filtry, oscylatory itp. Fakt jest te taki, że niektóre brzmienia są powtarzalne na każdym syntezatorze. Każda firma w praktyce też tak manipuluje w tworzeniu toru syntezy, aby był różny od torów innych firm. Czasami bardziej, a czasami mniej się różni, ale to już nie jest ważne.

Korg pierwszym mono pokazał że dobrze trafił, sprzedaż i zainteresowanie było ogromne.

Pierwszym, dobrze, że to powiedziałeś. Teraz dodają po kolei efekty itp. Brakuję w tym wszystkim czegoś bardziej rozbudowanego, do pracy w studiu, nie tylko czy live, czy dla zabawy. W takim razie musiałbym kupić x monotronów aby złożyć sobie cały syntezator z różnymi efektami, masa kabli i klocków, zamiast jednego fajnie połączonego urządzenia łączącego efekty, z 2 lub 3 oscylatory i przede wszystkim bardziej złożoną architekturę modulacji i toru syntezy. To jest to co by do mnie trafiło.

Żyby nie było, że jestem aż tak bardzo na nie, to do pewnych rzeczy się nada aby szybko wykręcić jakiś efekt z pitchem, czy delayem, ale tak jak mówię, szału nie ma.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 24 lis 2011, 23:06

Wyłożyłbym 1,5 tysiąca na porządny syntezator Korga będący połączeniem Monotribe'a z MIDI, porządnym sekwencerem, a nie tą cholerną wstęgą, która mnie skutecznie do kupna zniechęca, oraz tymi efektami Montronońskimi.

Bo ani myślę kupować czegoś takiego jak Monotron Delay- bo z czym to zsynchronizuję? Jak dla mnie to jest bajerancki breloczek na klucze. Korg też trochę chyba się gubi w swojej ekspansji... Czuć czkawkę.

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
grzygorz

Post autor: grzygorz » piątek 25 lis 2011, 00:37

Takie zabawki, ale kosztują grosze a przydać zawsze mogą więc nie widzę problemu dla kogoś kto żyje z muzyki, żeby wydał pare stówek na coś, jakby nie patrzeć, fajnego Laughing

ODPOWIEDZ