Splitter XLR

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Krizz
Kontakt:

Splitter XLR

Post autor: Krizz » czwartek 09 lut 2012, 08:37

Czy ma ktoś doświadczenie ze splitterami XLR? Potrzebuję informacji czy takie rozdzielacze jak PRO SNAKE 90072 czy Planet Waves XLR Splitter zdadzą egzamin w sytuacji, gdy pod jedno wejście miksera muszę podłaczyć dwa pojemnościowe mikrofony. Nie pytajcie, dlaczego pod jedno... zdaję sobie sprawę, że nie będę mógł sterować poziomem każdego z nich osobno, na szczęście nie jest to akurat istotne w mojej sytuacji. Nie wiem jaki wpływ na mikrofony będzie miał fakt, że zasilanie phantom jest "rozdzielone", choć zakładam że mikser (może nierozważnie) jest w stanie dostarczyć dwa razy większy prąd, by zasilić obydwa mikrofony.

Drugi problem jest taki, że te splittery są niedostępne w Polsce, przynajmniej mi nie udało się ich zlokalizować. Zakup z niemieckiego Thomanna oznacza wyższy koszt przesyłki, niż wartość splittera. Być może warto spobować samemu zrobić taki splitter?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Splitter XLR

Post autor: Soundscape » czwartek 09 lut 2012, 10:46

Jeśli chodzi o splittery możesz jeszcze sprawdzić tutaj:

http://whirlwindusa.com/catalog/snakes-splitters-and-multiwiring-systems/splitters

Z tego co wiem niedługo dostępne w Polsce.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 09 lut 2012, 17:06

Mozesz poprostu połączyć dwa kable we wtyku - średnio profesjonalnie ale powinno dać radę - prąd duży potrzebny nie jest ważne tylko napięcie 

musisz tylko pamiętac by + był z +, - z - a masa z masą

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 09 lut 2012, 17:26

Nie wiem co zawiodło kolegę Krizz z dwoma mikrofonami pojemnościowymi do jednego wejścia symetrycznego (szok!), wiem jednak jedno - phantom na bank wytrzyma.
Tyle, że o poprawnych charakterystykach owych dwóch mikrofonów w polączenoiu na wskroś równoległym, w momecie darcia do nich z paszczy, trzeba po prostu zapomnieć.
I tyle.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 09 lut 2012, 21:40

Rane jest mistrzem pod wzgledem wielu schematów - szacun dla tej firmy(także za produkty)

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » piątek 10 lut 2012, 11:07

...Nie wiem co zawiodło kolegę Krizz z dwoma mikrofonami pojemnościowymi do jednego wejścia symetrycznego (szok!),

Wykonawca, który spieprzył robotę. Puścił kable pod podłogą i wzdłuż ściany, nie sprawdzając czy canony po podłączeniu są sprawne. Po tym jak podłoga została położona, a ściany zatynkowane, było już za późno. Tylko jeden z dwóch działa, w drugim jedna z żył (z tego co pamiętam, masa) jest martwa.

wiem jednak jedno - phantom na bank wytrzyma.

W ostateczności możnaby zsumować jeszcze sygnał z miksera, z dwóch wejść, analogicznie jak potem by się rozsumowywał przy mikrofonach. Ale może za bardzo kombinuję.

Tyle, że o poprawnych charakterystykach owych dwóch mikrofonów w polączenoiu na wskroś równoległym, w momecie darcia do nich z paszczy, trzeba po prostu zapomnieć.
I tyle. ...

Charakterystyki nie mają dużego znaczenia - ważne by nagrywane posiedzenia były czytelne. Głównym problemem jest i tak beznadziejna akustyka sali (półkuliste sklepienie - pogłosy jak w kościele), ale na to nic nie poradzę. Przynajmniej nie mając budżetu, bo systemu do redukcji pogłosów nie kupię.

Olaboga, 3 wtyki, i 20cm przewodu mikrofonowego.... i w dodatku to potrzebujesz "miksera" (summing box), a nie splittera...

To znaczy że splitter wcale nie zda egzaminu? Summing box to już chyba większy wydatek. Czy bezpieczne będzie sprawdzenie poprzez zsumowanie ich bezpośrednio, tzn bezpieczne dla mikrofonów/miksera? Jeżeli brak rezystorów spowoduje jedynie gorszą charakterystykę dźwięku, to przynajmniej na podstawie testu będę wiedział, czy wynik jest akceptowalny czy nie.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 10 lut 2012, 13:00

w drugim jedna z żył (z tego co pamiętam, masa) jest martwa.

To polacz masy kabli ze soba i juz. Powninno dzialac, prad jest niewielki. Eleganckie to moze nie jest, ale na pewno lepsze niz jakies wynalazki.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 10 lut 2012, 13:32

...To polacz masy kabli ze soba i juz. Powninno dzialac, prad jest niewielki. Eleganckie to moze nie jest, ale na pewno lepsze niz jakies wynalazki...

Oczywiście, że tak. Przy tym można też zapiąć sumator na początku drożnego kabla.
Za cholerę natomiast nie rozumiem czemu kolega Krizz nie napisał już pierwszym swym poście o co naprawdę biega.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » poniedziałek 13 lut 2012, 13:33

......To polacz masy kabli ze soba i juz. Powninno dzialac, prad jest niewielki. Eleganckie to moze nie jest, ale na pewno lepsze niz jakies wynalazki...

No właśnie problem polega na tym, żeby to jednak nie wyglądało na partyzantkę. Na dodatek... khm... uszkodzony kabelek został juz ucięty przy podłodze, z jego ponownym wykorzystaniem może być problem. No ale to oczywiście też jest koncepcja, dziękuję za sugestię.

Oczywiście, że tak. Przy tym można też zapiąć sumator na początku drożnego kabla.
Za cholerę natomiast nie rozumiem czemu kolega Krizz nie napisał już pierwszym swym poście o co naprawdę biega. ...

J/w, ale też dlatego, że rozwiązanie ze splitterem wydaje mi się najbardziej eleganckie i eliminujące konieczność ciągnięcie dwóch kabli po stole konferencyjnym - zamiast dwóch jest jeden, rozdzielający się dopiero przy mikrofonach (wiercenie w stole nie wchodzi w rachubę).

Oczywiście, najlepsza (pod względem elegancji) zapewne byłaby rejestracja za pomocą mikrofonów bezprzewodowych, ale to rozwiazanie jest zbyt drogie.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 13 lut 2012, 16:59

rozwiązanie ze splitterem wydaje mi się najbardziej eleganckie i eliminujące konieczność ciągnięcie dwóch kabli

Czy nie rozumiesz, ze splitter, jak sama nazwa wskazuje, sluzy do rozdzielania sygnalow? Do laczenia sygnalow sluzy natomiast urzadzenie zwane najczesciej mikserem. Przypadkowe podobienstwo polegajace na posiadaniu przez te urzadzenia gniazd to za malo dla prawidlowego dzialania.

ODPOWIEDZ