Witam!
Jestem tutaj nowym użytkownikiem, stąd proszę o wyrozumiałość jeśli mój temat będzie nieco dziwny czy mało zrozumiały.
Mam dwa problemy z monitorami Adam A7.
Pierwszy dotyczy szumu, syczenia z głośnika wysokotonowego, wystarczy przybliżyć się na odległość 5-10 cm aby to usłyszeć - oczywiście tylko gdy nie gra dźwięk. Sprawdzałem zasilanie, kombinowałem z wysterowaniem i nic to nie daje. Wykluczam kabel audio, ponieważ szum jest niezależnie od tego czy sygnał jest podłączony czy też nie.
Drugi problem dotyczy dolnego pasma. Mianowicie zaraz po otrzymaniu A7 (od znajomego, który je odsprzedał) testując w innym pomieszceniu niż studyjne, miałem wrażenie że dół jest niezły i da się bez subwoofera coś na tym robić. Gdy zamontowałem wszystko w swoim pomieszczeniu, wytłumionym i dużo mniejszym mam wrażenie ze dolne pasmo tych monitorow to max 65-70 Hz, np stopa gra bez żadnego polotu, jest to tylko zwykłe pukanie, tak samo inne dźwięki.
I teraz sie zastanawiam czy to kwestia zlej akustyki pomieszczenia? A może tak graja te monitory? Po podlaczeniu subwoofera od razu inny dźwięk znacznie wiecej dolu (bo wcześniej praktycznie nie odczułem że w ogole jest), większa głębia dźwięku.
Zdaje sobie sprawe ze seria AX zapewne ma wiecej dołu ale nie wierze ze monitor A7 gra jak jakis 5 calowy monitorek za 800 zł..
Proszę o jakiekolwiek wskazówki, wszystkich znających się na rzeczy a może przede wszystkim właścicieli monitorów Adam.