Adam A7 szumy, syczenie, mało dolnego pasma

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Berry82

Adam A7 szumy, syczenie, mało dolnego pasma

Post autor: Berry82 » środa 17 paź 2012, 20:53

Witam!

Jestem tutaj nowym użytkownikiem, stąd proszę o wyrozumiałość jeśli mój temat będzie nieco dziwny czy mało zrozumiały.

Mam dwa problemy z monitorami Adam A7.

Pierwszy dotyczy szumu, syczenia z głośnika wysokotonowego, wystarczy przybliżyć się na odległość 5-10 cm aby to usłyszeć - oczywiście tylko gdy nie gra dźwięk. Sprawdzałem zasilanie, kombinowałem z wysterowaniem i nic to nie daje. Wykluczam kabel audio, ponieważ szum jest niezależnie od tego czy sygnał jest podłączony czy też nie.

Drugi problem dotyczy dolnego pasma. Mianowicie zaraz po otrzymaniu A7 (od znajomego, który je odsprzedał) testując w innym pomieszceniu niż studyjne, miałem wrażenie że dół jest niezły i da się bez subwoofera coś na tym robić. Gdy zamontowałem wszystko w swoim pomieszczeniu, wytłumionym i dużo mniejszym mam wrażenie ze dolne pasmo tych monitorow to max 65-70 Hz, np stopa gra bez żadnego polotu, jest to tylko zwykłe pukanie, tak samo inne dźwięki.

I teraz sie zastanawiam czy to kwestia zlej akustyki pomieszczenia? A może tak graja te monitory? Po podlaczeniu subwoofera od razu inny dźwięk znacznie wiecej dolu (bo wcześniej praktycznie nie odczułem że w ogole jest), większa głębia dźwięku.

Zdaje sobie sprawe ze seria AX zapewne ma wiecej dołu ale nie wierze ze monitor A7 gra jak jakis 5 calowy monitorek za 800 zł..

Proszę o jakiekolwiek wskazówki, wszystkich znających się na rzeczy a może przede wszystkim właścicieli monitorów Adam.

Kyle

Re: Adam A7 szumy, syczenie, mało dolnego pasma

Post autor: Kyle » czwartek 18 paź 2012, 08:14

Słyszalne szumy własne to normalka (jestem ciekaw czy są mniejsze w monitorach Genelec 8040-8240A, Focal Solo6, Neumann Kh 120A - jak ktoś porównywał, szczególnie ADAM A7X do Focal Solo 6 Be pod wzgl. szumów własnych niech coś napisze)

Co do dołu ... A7X schodzą podobno niżej od A7, a wcale nie jest to jakiś mega dół ... więc nie zdziwił bym się gdyby w A7 dołu było tak niewiele.

Pomiary A7 ( bez X )

http://www.ixbt.com/proaudio/adam-a7.shtml

... przy czym weź pod uwagę że u nich w pomieszczeniu jest podbicie przy 52 Hz - z tego co zauważyłem po pomiarach ich wszystkich kolumn.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 18 paź 2012, 17:06

A poziomy z tyłu jak?Regulować można...

Może twoja daptacja pochłania to pasmo?

Berry82

Post autor: Berry82 » czwartek 18 paź 2012, 20:41

Już wszystko jasne, te monitory, nie wiem czy wszystkie Adama, ale pewnie tak, może poza A8x..zachowują się tak że dół owszem jest ale gdy monitory stoja na ziemi i sluchacz stoi 1,8 m nad nimi, natomiast gdy ustawi sie je na biurku i tweeter jest w okolicach ucha, basu nie ma w ogole.

Tak jakby wziac korektorem wyciac do 80 Hz wszystko..dla mnie bezsens totalny zakup takich monitorów no ale coz..

Wczesniej miałem budżetowe Alesis Active MK2 przy 6 calowym wooferze schodzily chyba z 20 Hz nizej, przynajmniej tak to odczuwalem, może i dół nieco podbity ale tworzac miksy czułem co robie, tutaj prawdopodobnie bedzie przebasowione wszystko..

Dla mnie to chore zeby trzeba bylo ustawiac na ziemi monitory żeby uslyszec jakis dół..Przeciez to nie jest subwoofer. W kazdym razie gdy mam je ustawione przed soba i tweeter na wysokości ucha graja niewiele niżej niż kultowe Ns-10 (bo kiedys je mialem) takze horror..

Nie wydaje mi sie żeby A7x schodzily dużo niżej bo żeby relatywnie niżej grac to by musialy schodzić z 20 Hz niżej a to nierealne. Po prostu Adam to przereklamowany sprzet.. Monitory ktore powinny kosztować góra 2 tys kosztuja 5-6 tys..bezsens totalny..Zeby przy takiej cenie nie miec dobrego dolu tylko jakies dzwieki jak z radia kuchennego..

Nie wiem poważnie sie zastanawiam o sprzedaży i raczej juz z produktów Adama nie skorzystam, może predzej Mackie albo zostane przy budżetowym sprzęcie za 1500 zł, bo dla mnie grał dużo lepiej.

Po prostu się rozczarowałem i tyle..nie wiem jak można zachwalać taki sprzęt. No chyba że jest coś uszkodzone ale w obydwu głośnikach naraz? Chyba nie może być. Po prostu chodziło mi o sprzęt gdzie kupie pare monitorow do home-recordingu i zapomne o jakis problemach, chcialem zrobić upgrade sprzętu a wyszło wielkie nic.. Mówie słucham nagrań poglądowych, które wiem jak brzmią z samochodu, z klubów i też brzmią jakbym sluchał na sprzęcie za 15 zł z marketu..głosnikach komputerowych..

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » czwartek 18 paź 2012, 22:24

Może to nie ADAM'y źle grają tylko ty przypzwyczajony do koloryzujących Alesisów masz zbyt wygórowane oczekiwania? A może to pomieszczenie jest źle zaadoptowane akustycznie?

Z danych producenta wynika, że wyrównane pasmo tych monitorów zaczyna się od 46 [Hz] - to jednak niżej niż mają te Alesisy.

Zanim postawisz krzyżyk na marce ADAM na początek wykonaj prosty test poprzez odtwarzanie tonu sinusoidalnego od 30[Hz] wzwyż.

Pozdrawiam
Janusz

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 18 paź 2012, 22:37

Hmmm... Tu, na elektrodzie, chyba jeszcze gdzieś, podobne tematy, inne modele monitorów adam... Jakaś zorganizowana akcja?

[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 18 paź 2012, 22:41

Przepraszam za zaśmiecanie, ale wątki są zaskakująco podobne, z podobną historią i wnioskami... Chciałbym wierzyć, że to przypadek:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2401663.html

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?mop=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=30495&forum=10

[addsig]

Berry82

Post autor: Berry82 » czwartek 18 paź 2012, 23:01

Apropo wypowiedzi wyżej to na pewno to nie jest zorganizowana akcja bo nie znam tej osoby, poza tym problem tez jest poruszany tutaj na innym, zagranicznym forum:

http://www.soundonsound.com/forum/showflat.php?Cat=&Number=938230&Main=921111

Tylko że to sa wszystko inne modele Adama bo P11A, ale jak widac problem jakis jest..

Z reszta kwestia szumu, też gdzieś tam krąży w sieci na różnych stronach, że monitory Adama mają szum itd..

Ale do rzeczy..zastanawiam się tylko jak to jest..bodajże tutaj ktoś na forum ktoś pisał że małe monitory wyższych marek typu Adam, Neumann, JBL, Genelec, DynAudio schodzą nisko przy małych rozmiarach i że np monitor Neumana KH 120 gra tak jak duże Behringery z 8 calowym wooferem i jak to jest możliwe? A ja przy A7 nie slysze specjalnie dołu..wszystko takie wyjałowione. Nie wiem planuje się przejśc do sklepu i posluchać na spokojnie dźwięk nowych A7X, jesli dół będzie podobny to ok, jeśli będzie go słyszalnie więcej to wg mnie może oznaczać że te monitory nie do końca są sprawne. Poza tym o czym my mowimy? Monitory za 5 tys i maja grać samym środkiem i górą? To ja wole za 2 tys KRK RP8 nawet jak maja podbicia bo nie lubie sytuacji gdzie nie słysze pełnego pasma..oczywiście nikt w monitorach bliskiego pola nie będzie się doszukiwał zakresu poniżej 45 Hz ale w okolicy 50 Hz powinny grac a wg mnie tak nie jest..

Sprawdze ten test od 30 Hz w góre..

Ale wg mnie coś jest nie tak, słyszałem kiedyś w akcji Genelec 1031A i grały w moim mniemaniu dużo lepiej i schodziły niżej i wątpie że to pasmo było podbite 48 - 22 000 Hz (-/+ 2,5db)

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 19 paź 2012, 00:02

Z danych producenta wynika, że wyrównane pasmo tych monitorów zaczyna się od 46 [Hz]

Już raz to pisałem i napiszę ponownie: te 46 Hz -3dB w A7, to takie samo imbecylowate kłamstwo ze strony ADAM Audio, jak to że ADAM A7X mają pasmo 42 Hz - 50 kHz - 3 dB ( takie pasmo to może i mają ... przy 13 dB spadku SPL ). Dodaj więc te ~10 Hz do kłamstwa ADAM, a będziesz miał częstotliwość przy których spadek jest ~3 dB.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 19 paź 2012, 00:14

oczywiście nikt w monitorach bliskiego pola nie będzie się doszukiwał zakresu poniżej 45 Hz ale w okolicy 50 Hz powinny grac a wg mnie tak nie jest..

... może poza mną ;] Monitory bliskiego pola (dwudrożne, woofer do ~7") potrafią grać poniżej 45 Hz, przy spadku do 3 dB ( Genelec 8240A {41 Hz - 3dB patrzyć na wykresy}, Unity Audio The Rock MK2 {producent podaje 35 Hz -3dB, pomiary też są}, Geithain RL 904 {info prod. 40 Hz -3 dB, są też pomiary}, Dynaudio BM6 MKII {info prod. 40 Hz +-3 dB}, Focal Solo 6 Be {info prod. 40 Hz -3 dB} ).

ODPOWIEDZ