Alesis IO26 - problem z WDM Channel Mapper

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Natan
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 07 paź 2012, 00:00

Alesis IO26 - problem z WDM Channel Mapper

Post autor: Natan » wtorek 13 lis 2012, 13:02

Witam

Interfejs posiada 8 wejść i tyle samo wyjść. Wyjście 1/2 to main out, i z miksem wszystkich wejść na tym wyjściu nie ma problemu. Nie wiem natomiast co zrobić, żeby sygnały ze wszystkich wejść na podobnej zasadzie miksowały się w jeden sygnał stereo w komputerze... W panelu WDM Channel Mapper, w sekcji Input ustalam, które kanały mają być nagrywane w komputerze - problem właśnie w tym, że mogę wybrać (przyporządkować) tylko dwa. Przy standardowych ustawieniach, mogę nagrywać wejścia 1/2, a wygląda to tak:



Jeśli natomiast chcę nagrywać z kanału 3/4, muszę dokonać zmian w tym panelu na takie (czyli przyporządkować wejście 3/4 do WDM 1 i 2):



Co jednak zrobić, żeby wszystkie wejścia w interfejście były przypisane do WDM 1 i WDM 2 ?


Dziękuję za pomoc

Zbynia
Posty: 7628
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Alesis IO26 - problem z WDM Channel Mapper

Post autor: Zbynia » wtorek 13 lis 2012, 14:24

Nie jestem dokładnie pewien ale WDM chyba nie pozwala na nagrywanie większej ilości kanałów oprócz stereo - z odtwarzaniem nie ma problemu - dostępne jest 8 kanałów


Natan
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 07 paź 2012, 00:00

Re: Alesis IO26 - problem z WDM Channel Mapper

Post autor: Natan » środa 14 lis 2012, 10:57

...Nie jestem dokładnie pewien ale WDM chyba nie pozwala na nagrywanie większej ilości kanałów oprócz stereo - z odtwarzaniem nie ma problemu - dostępne jest 8 kanałów...


Hmmm, a jest jakiś sposób, żeby to obejść w przypadku tej karty? Tzn., żeby nagrywać do komputera wszystkie fizyczne kanały w postaci miksu stereo? (Main out 1/2 miksuje mi wszystkie kanały, ale jedynie na wzmacniacz, a nie do komputera...)

Awatar użytkownika
acoto
Posty: 409
Rejestracja: środa 22 gru 2004, 00:00

Re: Alesis IO26 - problem z WDM Channel Mapper

Post autor: acoto » środa 14 lis 2012, 11:27

sorki ..ale jakoś nie do końca ogarniam. W jakim celu masz zamiar miksować wszystko do stereo ? czy do DAW wchodzą wszystkie kanały? i dlaczego WDM a nie ASIO?


Natan
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 07 paź 2012, 00:00

Re: Alesis IO26 - problem z WDM Channel Mapper

Post autor: Natan » środa 14 lis 2012, 15:26

...
sorki ..ale jakoś nie do końca ogarniam. W jakim celu masz zamiar miksować wszystko do stereo ? czy do DAW wchodzą wszystkie kanały? i dlaczego WDM a nie ASIO?
...
 


 


Ja też przepraszam, bo nie do końca się na tym znam :( 


 


Mam kilka urządzeń (synth, mikrofon, itd.), które chce nagrywać w komputerze wszystkie razem, albo każde z osobna, a nie nie chce mi sie za bardzo za każdym razem przekładać kable albo przestawiać ustawienia w tym panelu WDM Channel Mapper.... Nie, w DAWie wchodzi właśnie tylko jedno stereo (uprzednio wybrane w WDM...). Jak przejść na ASIO? 


 Dzięki! 


 




Awatar użytkownika
acoto
Posty: 409
Rejestracja: środa 22 gru 2004, 00:00

Re: Alesis IO26 - problem z WDM Channel Mapper

Post autor: acoto » środa 14 lis 2012, 15:37

 Jak przejść na ASIO?  


  trzeba je najpierw mieć. Jeśli nie ma na płycie ze sterami ( a może nie być bo alesis to wyjątkowe skąpiradło) to wypada zassać asio4all ( tak przyjnajmniej radzą w przypadku mniejszych interface'ów ).


Zbynia
Posty: 7628
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Alesis IO26 - problem z WDM Channel Mapper

Post autor: Zbynia » środa 14 lis 2012, 16:15

Strona 22 bardzo biednej instrukcji na przykładzie cubase LE




Natan
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 07 paź 2012, 00:00

Re: Alesis IO26 - problem z WDM Channel Mapper

Post autor: Natan » piątek 16 lis 2012, 18:28

...
 Jak przejść na ASIO?  


  trzeba je najpierw mieć. Jeśli nie ma na płycie ze sterami ( a może nie być bo alesis to wyjątkowe skąpiradło) to wypada zassać asio4all ( tak przyjnajmniej radzą w przypadku mniejszych interface'ów )....


 Mam Asio, tylko co dalej? hmm 


Awatar użytkownika
psysutra
Posty: 596
Rejestracja: czwartek 01 sty 2009, 00:00

Re: Alesis IO26 - problem z WDM Channel Mapper

Post autor: psysutra » sobota 17 lis 2012, 17:40

...
...
 Jak przejść na ASIO?  


  trzeba je najpierw mieć. Jeśli nie ma na płycie ze sterami ( a może nie być bo alesis to wyjątkowe skąpiradło) to wypada zassać asio4all ( tak przyjnajmniej radzą w przypadku mniejszych interface'ów )....

 Mam Asio, tylko co dalej? hmm 
...


Może lepiej sobie spraw Ultrapatch Behringera? Nie będziesz się musiał fandzolić z przepinaniem kabli na interfejsie...


 


 


 

Stay Psychedelic People!

Zbynia
Posty: 7628
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Alesis IO26 - problem z WDM Channel Mapper

Post autor: Zbynia » sobota 17 lis 2012, 20:22

Nic to nie da skoro kolega ma problem z najprostszym ustawieniem DAW i zajrzeniem do instrukcji


ODPOWIEDZ