StudioLogic TMK 88 - nie działa sustain

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
kietoy

StudioLogic TMK 88 - nie działa sustain

Post autor: kietoy » piątek 15 lut 2013, 20:06

Witam serdecznie, właśnie kupiłem klawiaturę fatar TMK 88 i wszystko było by pięknie gdyby nie to że podpięty pedał w ogóle nie działa. Nie potrzebna mi kl bez pedału. Być może to wina złej konfiguracji pod klawiaturę podpiąłem kabel out od usb uno, być może to wina mechaniczna klawiatury nie mam pojęcia, jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc.

kietoy

Re: StudioLogic TMK 88 - nie działa sustain

Post autor: kietoy » piątek 15 lut 2013, 23:46

...
Witam serdecznie, właśnie kupiłem klawiaturę fatar TMK 88 i wszystko było by pięknie gdyby nie to że podpięty pedał w ogóle nie działa. Nie potrzebna mi kl bez pedału. Być może to wina złej konfiguracji pod klawiaturę podpiąłem kabel out od usb uno, być może to wina mechaniczna klawiatury nie mam pojęcia, jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc....
Dodam że z tego co widze to w ogóle nie wysyła sygnału midi.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 16 lut 2013, 00:56

odrobinka internetu

http://en.audiofanzine.com/midi-keyboard-controller/fatar-studiologic/TMK-88/user_reviews/

kietoy

Post autor: kietoy » sobota 16 lut 2013, 06:25

...odrobinka internetu

http://en.audiofanzine.com/midi-keyboard-controller/fatar-studiologic/TMK-88/user_reviews/...

byłem na tej stronie ale nic mi to nie mówi:) jeśli można proszę po polsku.

kietoy

Post autor: kietoy » sobota 16 lut 2013, 07:46

......odrobinka internetu

http://en.audiofanzine.com/midi-keyboard-controller/fatar-studiologic/TMK-88/user_reviews/...

byłem na tej stronie ale nic mi to nie mówi:) jeśli można proszę po polsku....
Dodam że gdyby chodziło o polaryzację to tak czy siak jakis sygnał by szedł a tu nic.

kietoy

Post autor: kietoy » sobota 16 lut 2013, 23:33

<Może jest jakas możliwość żeby to obejść jakis pedał pod usb albo cos takiego? tak zyeby to razem zagrało

... 

kietoy

Post autor: kietoy » niedziela 17 lut 2013, 21:06

Sprawdzałem miernikiem płytkę w środu i wygląda na sprawne wszystko, swoja droga tyle wyświetleń a z nikąd pomocy, widze ze to sprawa niestety przegrana:(

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 17 lut 2013, 21:49

Uszkodzone wejście sustaina - do sprawdzenia. Uszkodzony sustain - podłącz pod wejście do sustaina jakiegoś dużego jacka, dolutuj dwa kable i zwieraj ze sobą żeby zamknąć obwód (jack mono) - zobacz czy to ma znaczenie. Oczywiście wszystkie te czynności rób podłączając klawiaturę np. do komputera i do MIDI monitora - żeby zobaczyć czy odpowiedni komunikat się aktywuje (lub też podłączając klawiaturę pod moduł i słuchając czy zachodzą zmiany). Ostatnia rzecz jaka mi przychodzi do głowy to może konfiguruje się go jakoś pod USB? Chociaż wygląda on na prosty kontroler (bo JEST prosty) i żadna konfiguracja nie powinna wchodzić w grę...

Pamiętaj - cudów nie ma, coś musi być nie tak. Jeśli instrument jest nowy, a Ty ustalisz, że uszkodzenie leży po stronie instrumentu - oddaj na gwarancję (zawczasu upewnij się dwa razy, najlepiej przetestuj sustain na innym sprzęcie lub w sklepie muzycznym - każdy klawisz w taki czy inny sposób będzie na niego reagował).

kietoy

Post autor: kietoy » niedziela 17 lut 2013, 22:13

Sustain jest napewno sprawny bo działa na innym sprzęcie bez zarzutu. Skoro nie ma jakichs dodatkowych kofiguracji to pozostaje tylko cos zrąbane w klawiszu, który kupiłem używany i widac ze ktos cos tam juz dłubał być może wymieniał gniazdo sustain, choc miernik w obwodzie pokazuje ze wszystko gra trudno powiedziec.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 17 lut 2013, 22:28

No to lipa - trzeba rozkręcić i sprawdzić czy nikt nie grzebał, jak mechanicznie - lutownica w garść, jak skopana jest elektronika - cest la vie. Niestety instrument nie ma MIDI IN żebyś mógł do niego podłączyć coś zewnętrznego, a USB podejrzewam raczej tylko o MIDI OUT - toteż czapa. Jeśli korzystasz z komputera - musisz coś wymyśleć, żeby CC# 64 generować w jakikolwiek inny sposób, analogicznie będzie z modułami (sustaina na MIDI/USB nie ma - z racji prostego I/O tego parametru - tak więc tylko wtyk BNC 6,3mm czyli tzw. duży jack).

ODPOWIEDZ