Akai EIE Pro 24bit?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
bartool

Akai EIE Pro 24bit?

Post autor: bartool » środa 06 lis 2013, 22:30

Jeżęli w jakiś poście jest już odpowiedź na moje pytanie to poprosiłby o link, bo przeszukałem już całe forum i nie znalazłem.

A mianowicie chodzi o...

Jak to jest z tym Akai EIE pro niby ma nagrywać w 24 bitach a w ustawieniach windowsa, w urządzeniach do nagrywania wszystkie opcje sample rate sa tylko na 16 bit. O co chodzi?

Niby w Abletonie wszystko działa, ale tak naprawdę też nie wiadomo bo nie ma w panelu możliwości wyboru i nie ma tam wzmianki o tym w jakiej jakości nagrywa 16 czy 24 bit.

Co do mojego kompa:

DELL VESTRO

windows 7 64bit

procesor i5

4G ramu  

Z góry dzięki za odpowiedź.

bartool

Re: Akai EIE Pro 24bit?

Post autor: bartool » środa 06 lis 2013, 22:52

...Jeżęli w jakiś poście jest już odpowiedź na moje pytanie to poprosiłby o link, bo przeszukałem już całe forum i nie znalazłem.
A mianowicie chodzi o...
Jak to jest z tym Akai EIE pro niby ma nagrywać w 24 bitach a w ustawieniach windowsa, w urządzeniach do nagrywania wszystkie opcje sample rate sa tylko na 16 bit. O co chodzi?
Niby w Abletonie wszystko działa, ale tak naprawdę też nie wiadomo bo nie ma w panelu możliwości wyboru i nie ma tam wzmianki o tym w jakiej jakości nagrywa 16 czy 24 bit.

Co do mojego kompa:
DELL VESTRO
windows 7 64bit
procesor i5
4G ramu  
Z góry dzięki za odpowiedź....

hm, a co najdziwniejsze po zainstalowaniu najnowszych sterowników opcje "zaawansowane" w urządzeniach do nagrywania tej karty w ogóle zniknęły. Czyżby rozwiązaniem problemu miałoby być usunięcie możliwości wyboru? I że niby wszyscy mają uwierzyć, że jest to 24bity.

Może niektórym wydadzą się infantylne moje pytania ale jestem laikiem w tym temacie i chciałbym wiedzieć czy dostałem grahamkę prosząc o kajzerkę czy co?

smirnoff

Post autor: smirnoff » środa 06 lis 2013, 23:58

Instrukcja obsługi? 

W cubase rozdzielczość bitową wybiera się w Project Setup, zmiana w cubase powoduje automatycznie zmiane w moim interfejsie (Mackie Onyx). 

bartool

Post autor: bartool » czwartek 07 lis 2013, 10:01

...Instrukcja obsługi? 
W cubase rozdzielczość bitową wybiera się w Project Setup, zmiana w cubase powoduje automatycznie zmiane w moim interfejsie (Mackie Onyx). ...

Ale w Abletonie możliwość wyboru jakości jest dopiero przy renderowaniu a w opcjach wejścia nie ma możliwości sprawdzenia i wyboru w jakiej jakości sygnał jest nagrywany jest tylko możliwość wyboru sample rate. A co do zniknięcia opcji "zaawansowanych" w opcjach Windowsowych tej karty to trochę mało "professional" jak głosi napis n obudowie.

Jeżeli wypowiedziałby się ktoś kto ma styczność z Abletonem i tą kartą to byłbym wdzięczny.

smirnoff

Post autor: smirnoff » czwartek 07 lis 2013, 11:28

Sądząc po wykazie przedmiotów to zbyt wiele się tam o realizacji dźwięku nie dowiesz, nie wiem jak wygląda zaplecze techniczne szkoły, czy mają pracownie czy to tylko zajecia teoretyczne.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 07 lis 2013, 12:19

Nikogo nie obchodzą opcje windowsa w przypadku "professional" bo w tym wypadku w ogóle się z nich nie korzysta - od tego jest ASIO

EIE Pro obsługuje 24 bity 96kHz

EIE zwykłe obsługuje tylko 16bit 44.1kHz

Co do abletona - przecież jest ustawienie jakości nagrywania dla projektu i tam jest mozliwość ustawienia 24 bitów

ODPOWIEDZ