Witam,
Panowie, potrzebuje rady poniewaz wszystkich rozumów nie pozjadalem, tymbardziej, że chodzi o ciężko zarobione zlotówki..
Jak w temacie, chodzi o sprzet, wiem, że podobnych wątkow było i jest masa nie tylko na tym forum ALE mamy 2015r. i coraz wiecej nowego sprzetu na rynku, ale po kolei:
Sprzet ma byc dla mnie poprostu.... nie musi spelniac riderow, ani byc uznanych firm - ma grac jak najlepiej za rozsądne pieniadze dla przecietnego zjadacza chleba, chociaz wiem, że nie da sie zejsc ponizej pewnego pólapu cenowego. Nagrywanie traktuje bardziej amatorsko w sensie nie licze na zarobek (w przeciwienstwie do pracy live) co nie oznacza, ze zamierzam nagrywac byle jak i byle co.
1. Karta dźwiękowa:
-wybór padł na tascam us 16x08 - 16 wlotów analog (w tym 8mic) i 8 wyjść - dokladnie tyle potrzebuje (nie tylko do garów ale bede chcial pokucic sie o nagrania na setke), cyfrowe we/wy mnie nie interesują. Wiem, że to nowy sprzet wiec nawet nie pytam o opinie...sam bede testerem ;)
2. Mik do stopy: mam e902 - podoba mi sie najbardziej na tle innych riderowych (chociaz do live przypadl mi bardzo do gustu d112 ale live to troche inna historia przeciez), a tanie t.bone i inne nie gadają jak dla mnie w ogole.
3. ........ i co dalej? na werbel myśle nad sm 57 (byłby tez do nagrywania gitar)...w live bardzo mi pasował...ALE....moze jest cos innego dobrego do nagrywania z tych tanszch np kopia sm57 czyli np t.bone mb75? albo moze jednak werbel bez polsrodkow, czyli poprostu sm57?
4. OverHeady.... mam c2000b 1.szt.....noi i pytanie czy dokupic drugą, czy np 2x at2020 bedą lepsze? a może cos innego? chodzi o kase jak wiadomo i zeby wykozystac to co mam....czy ten c2000b nadaje sie czy isc w innym kierunku?
5. Tomy. Ze wzgledu na ograniczony fundusz przyjalem strategie, ze teraz najwaniejsze mik to stopa, werbel i OH, a sygnały z tomow jako dodatek puki co .... czyli teraz budżetówa i np t,bone cd55; sluchalem nagran na yt tymi cd55 i brzmią zaskakujaco dobrze jak na te pieniądze na moje ucho....ale może macie doswiadczenia z innymi tanimi mic ktore mozecie polecic?
6. Hihat.....tutaj nie mam pomyslu zupełnie.....w live krecilem na tym co akurat było i bylo dobrze, np beta 58 no ale to byl ''sluzbowy'' sptzet a prywatnie nie stac mnie na taka bete58 do hihatu...
7. KABLE, STATYWY - wymagam od nich, zeby poprostu były...w warunkach ''studyjnych'' nie sa narazone na czynniki takie jak na scenie wiec zdecyduje sie prawdopodobnie na najtansze XLRy od thomanna (nawet ekran nie musi byc super bo sygnaly symetryczne). Statywy podobnie; myśle o najtańszych millenium, no chyba, ze macie jakies baaardzo niemile doswiadczenia z nimi nawet w warunkach studyjnych? Może wiec cos innego taniego?
Doradźcie Panowie prosze!