Ustawienie sprzętu nagraniowego

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Bearisone
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 09 maja 2017, 00:00

Ustawienie sprzętu nagraniowego

Post autor: Bearisone » wtorek 09 maja 2017, 20:18

Witam wszystkich!

Jestem posiadaczem zestawu nagraniowego, mianowicie;
 mikrofon rode nt1a kit
 interfejs focusrite 2i2
 megaequalizer joemeek threeQ
 monitory krk rokit rp6 G3

Teraz kieruję do państwa pytanie, jak ustawić equalizer aby jakość nagrań była jak najlepsza? Proszę, aby ktoś mi to opisał bardzo dokładnie, ponieważ ustawienie tego jest bardzo uciążliwe. Dziękuję z góry za wszystkie pomocne rady. Piąteczka :)

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 511
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Ustawienie sprzętu nagraniowego

Post autor: PWA » wtorek 09 maja 2017, 21:17

Czy sugerujesz, że chcesz podczas nagrywania wokalu używać korektora? To nie jest najlepszy pomysł . Można delikatnie użyć kompresora w szczytach, żeby mieć lepszą kontrolę nad zakresem dynamiki. Korektor, to raczej faza produkcji, nie nagrywania.

Bearisone
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 09 maja 2017, 00:00

Re: Ustawienie sprzętu nagraniowego

Post autor: Bearisone » środa 10 maja 2017, 00:44

chodzi mi o to jak dokładnie ustawić pokrętła aby dźwięk był jak najlepszy. Jestem zielony w tym, dlatego czekam na porady od ekspertów :)

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 511
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Ustawienie sprzętu nagraniowego

Post autor: PWA » środa 10 maja 2017, 15:36

Nikt Ci nie odpowie na tak postawiony temat... przypomina on pytanie typu "powiedzcie w kilku zdaniach jak skonstruować najszybszy i najwydajniejszy silnik odrzutowy"
Na początek możesz zerknąć np. na ten cykl artykułów:
http://zakamarkiaudio.pl/2010/11/produkcja-wokalu-cz-1-edycja.html
a poza tym szukaj w sieci i praktykuj...

Zbynia
Posty: 7557
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: Ustawienie sprzętu nagraniowego

Post autor: Zbynia » piątek 12 maja 2017, 21:48

nie da się ustawić i zapomnieć

EQ używałem bardzo często i nic w tym zdrożnego nie ma - wstępna obróbka znacznie ułatwia późniejsze osadzenie wokalu w muzyce
ale wszystko z umiarem bo można sobie łatwo zaszkodzić

Bywało że nagrywałem tą sama osobę rano i wieczorem - kompletnie różne brzmienia wokalu

Przy każdej sesji należy ustawić dobre brzmienie podczas rozgrzewki plus korekcja na bieżąco
Nieco łatwiej z kompresorem o ile nie stanowi elementu artystycznego a tylko lekko tnie szczyty...

ps. pytanie zalatuje: kupa sprzętu zero talentu

podstawy, podstawy i podstawy

zasada działania EQ i kompresora żeby wiedzieć po co kręcić gałami, kiedy i jak

nie ma tu automatu ani złotego środka - realizator nie tylko ustawia sprzęt i wciska rec

Awatar użytkownika
gores
Posty: 281
Rejestracja: czwartek 13 kwie 2006, 00:00
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Ustawienie sprzętu nagraniowego

Post autor: gores » poniedziałek 15 maja 2017, 21:35

...Witam wszystkich!

Jestem posiadaczem zestawu nagraniowego, mianowicie;
 mikrofon rode nt1a kit
 interfejs focusrite 2i2
 megaequalizer joemeek threeQ
 monitory krk rokit rp6 G3




Ok, to spróbuję pomóc:  Mikrofon podpinasz bezpośrednio do focusrite, z pominięciem EQ. Uważaj w takim rozwiązaniu na jedną rzecz - aby nie rozkręcać "zielonej" gałeczki zbyt dużo gdyż bedziesz miał przester. W takiej konfiguracji uzyskasz możliwie najlepsze brzmienie. Najlepsze dlatego, że nie skalane brakiem znajomości tematu, nieznajomością Joemeeka czy podstaw nagrywania. Zwróć uwagę  To jedyne wyjście, jak się nauczysz jak korzystać z EQ, wówczas będziesz mógł wpiąć Joemeeka w tor, z pewnością będziesz też wiedział jak to zrobić. Póki co to najczyściej jak się da - mikrofon do interfejsu i ok. Co nagrywasz na tym mikrofonie? Jak głos to postaw pomiędzy zródłem a mikrofonem jakiś popfiltr - tutaj kultowe rozwiązanie z naciągniętej pończochy wystarczy :) Będzie najlepsza możliwa jakość, reszta z czasem.


Awatar użytkownika
DZ1
Posty: 425
Rejestracja: poniedziałek 09 kwie 2007, 00:00

Re: Ustawienie sprzętu nagraniowego

Post autor: DZ1 » wtorek 16 maja 2017, 19:07

......Witam wszystkich! Jestem posiadaczem zestawu nagraniowego, mianowicie;  mikrofon rode nt1a kit  interfejs focusrite 2i2  megaequalizer joemeek threeQ  monitory krk rokit rp6 G3

Na początek mogę polecić Tobie to samo co Kolega gores czyli mikrofon bezpośrednio do interfejsu i nie używaj threeQ <- ten sprzęt może pomóc ale w rekach zupełnie niedoświadczonej osoby może tylko zaszkodzić a to z prostego powodu: jesli coś źle poustawiasz i nagrasz już taki ''zły'' sygnał z mikrofonu to potem ciężko będzie to ''odkręcić''. Pomyśl sam: gdyby istniała cudowna rada jak poustawiać te wszystkie gałeczki to przecież threeQ nie miałby ani jednej tej gałki tylko producent urządzenia wypuściłby to urządzenie bez żadnych gałek a Ty poprostu wpiąłbyś je w tor sygnałowy i cieszył sie dobrym brzmieniem. Dlatego najpierw nagrywaj czysty sygnał, czyli bez użycia threeQ i w miedzy czasie ucz sie, zdobywaj wiedzę i praktykuj. Tutaj również bardzo polecam Tobie na początek cykl artykułów, o których wyżej wspomniał PWA. Czyli możesz nagrywać czysty sygnał a potem eksperymentować z już nagranym syganłem z mikrofonu. Istnieją pluginy, które są odpowiednikami wirtualnymi threeQ (czyli kompresory i korektory) i w tym przypadku mają tą przewagę, że zawsze (później, po nagraniu) możesz coś pozmieniać, cofnąć zmiany itd. czyli możesz eksperymentować do woli bez konsekwencji, bez ''psucia'' czystego nagranego sygnału z mikrofonu. I tę drogę polecam Tobie na początek bo do używania kompresji i korekcji podczas nagrania trzeba mieć już troche doświadczenia.
Pozdr.

ODPOWIEDZ