Problem z odpowiednim podłączeniem mixera

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
HulkHogan
Posty: 3
Rejestracja: sobota 14 paź 2017, 00:00

Problem z odpowiednim podłączeniem mixera

Post autor: HulkHogan » sobota 14 paź 2017, 23:15

Witam,


Posiadam mixer Phonic mm 502.


Chodzi o nagrywanie wokalu z mikrofonu studyjnego na komputer z programem Acid 7.0 przez mixer phonic mm 502 gdzie stosujemy połączenie mikrofon pojemnościowy do mixera a mixer do laptopa do wejścia liniowego (karta dzwiękowa zintegrowana), słuchawki dla wokalistyi realizatora idą z mixera. Chcemy uzyskać efekt gdzie realizator i wokalista słyszą wokal w czasie rzeczywistym bez słyszalnego opóźnienia i podkład muzyczny jest puszczony z komputera  któryi również nagrywa ścieżkę z mikrofonu i  realizator i wokalista słyszą wokal w czasie rzeczywistym ale nie wiemy jak to podłączyć do tego mixera i czy jest to możliwe. Laptop posiada wejśćie mikrofonowe (z opocją połączenia liniowego) oraz wyjście dzwięku. 


Próbowaliśmy również opcję gdzie słuchawki do odsłuchu nie są podłączone do mixera tylko do laptopa do wyjścia dzwięku ale wtedy słyszalne jest znaczne opóznienie dzwięku po przesłaniu z mikrofonu i nie jesteśmy w stanie go zniwelować dlatego myślimy o opcji przedtsawionej na początku.


 


Moje pytanie jest takie:


Czy na tym mixerze da się to podłączyć , jeżeli tak to w jaki sposób a jeżeli nie to co trzeba kupić?


Czy np inny mixer pozwoli na uzyskanie oczekiwanego efektu?


 


Dziękuję


Pozdrawiam


 


Awatar użytkownika
DZ1
Posty: 423
Rejestracja: poniedziałek 09 kwie 2007, 00:00

Re: Problem z odpowiednim podłączeniem mixera

Post autor: DZ1 » niedziela 15 paź 2017, 03:46

Czy na tym mixerze da się to podłączyć , jeżeli tak to w jaki sposób a jeżeli nie to co trzeba kupić?
...

Trzeba kupić interfejs audio i nie bawić sie ze zintegrowaną kartą dźwiękową (tzn. dało by sie ale nie na tak małym mikserze). Interfejsów audio ''wszystkomających''jest teraz na rynku od groma, do wyboru do koloru.

Uprzedzając kolejne pytanie: jaki nie kupisz każdy bedzie lepszy od zintegrowanej karty dźwiekowej + mały mikser. Każdy bedzie dobry z tych podstawowych. Różnią sie tylko napisem na obudowie i kolorem wiec wybierz na podstawie gustu kolorystycznego.
Pozdr,

Awatar użytkownika
janos
Posty: 387
Rejestracja: środa 12 mar 2003, 00:00

Re: Problem z odpowiednim podłączeniem mixera

Post autor: janos » niedziela 15 paź 2017, 07:33

...
Czy na tym mixerze da się to podłączyć , jeżeli tak to w jaki sposób a jeżeli nie to co trzeba kupić?


Dziękuję

Pozdrawiam

 ...
 


Spróbuj tak:


 - Mikrofon chyba wiesz jak podłączyć ;)


 - z Main Out, lub 2T rec do komputera line in


 - z komputera line out -> 2T rtn


W mikserze masz jeszcze 2 przyciski 2T RTN:


 - "to L/R" wyłączony


 - "to phones" włączony


Sluchawki do miksera. Wtedy w słuchawkach jest i podkład i mikrofon, natomiast na wyjsciach tylko mikrofon.


W jakim programie nagrywacie?


Awatar użytkownika
HulkHogan
Posty: 3
Rejestracja: sobota 14 paź 2017, 00:00

Re: Problem z odpowiednim podłączeniem mixera

Post autor: HulkHogan » niedziela 15 paź 2017, 12:35

...Czy na tym mixerze da się to podłączyć , jeżeli tak to w jaki sposób a jeżeli nie to co trzeba kupić?
...

Trzeba kupić interfejs audio i nie bawić sie ze zintegrowaną kartą dźwiękową (tzn. dało by sie ale nie na tak małym mikserze). Interfejsów audio ''wszystkomających''jest teraz na rynku od groma, do wyboru do koloru.

Uprzedzając kolejne pytanie: jaki nie kupisz każdy bedzie lepszy od zintegrowanej karty dźwiekowej + mały mikser. Każdy bedzie dobry z tych podstawowych. Różnią sie tylko napisem na obudowie i kolorem wiec wybierz na podstawie gustu kolorystycznego.
Pozdr,...
 




Witam,


Posiadamy również większe mixery Phonic MM 1002s oraz Beringer (nie pamiętam modelu), czy to jest w stanie pomóc w osiągnięciu oczekiwanego efektu czy jedyna opcja to zewnętrzny interfejs audio ?


Słyszałem też o konsolecie mixerskiej , czy w moim przypadku jest sens kupować ? np taka: http://allegro.pl/rcf-l-pad6-konsoleta-mikserska-6-kanalowa-fv-i5702815064.html


 


Dziękuję


Pozdrawiam


Awatar użytkownika
HulkHogan
Posty: 3
Rejestracja: sobota 14 paź 2017, 00:00

Re: Problem z odpowiednim podłączeniem mixera

Post autor: HulkHogan » niedziela 15 paź 2017, 12:38

...
...
Czy na tym mixerze da się to podłączyć , jeżeli tak to w jaki sposób a jeżeli nie to co trzeba kupić?


Dziękuję

Pozdrawiam

 ...
 

Spróbuj tak:


 - Mikrofon chyba wiesz jak podłączyć ;)

 - z Main Out, lub 2T rec do komputera line in

 - z komputera line out -> 2T rtn


W mikserze masz jeszcze 2 przyciski 2T RTN:

 - "to L/R" wyłączony

 - "to phones" włączony

Sluchawki do miksera. Wtedy w słuchawkach jest i podkład i mikrofon, natomiast na wyjsciach tylko mikrofon.

W jakim programie nagrywacie?...
 




Witam,




Nagrywamy w Sony Acid 7.0 .




A czy możliwe jest uzyskanie na obu słuchawkach identycznego efektu czyli z kompa podkład i bez opóżniej wokal? Np żeby w którymś miejscu zastosować rozdzielać na 2 słcuhawki? (kostka)




Dziękuję


Pozdrawiam


Awatar użytkownika
janos
Posty: 387
Rejestracja: środa 12 mar 2003, 00:00

Re: Problem z odpowiednim podłączeniem mixera

Post autor: janos » poniedziałek 16 paź 2017, 11:02

...

A czy możliwe jest uzyskanie na obu słuchawkach identycznego efektu czyli z kompa podkład i bez opóżniej wokal? Np żeby w którymś miejscu zastosować rozdzielać na 2 słcuhawki? (kostka)


Dziękuję

Pozdrawiam...
 


Jeżeli użyjesz rozdzielacza, to przeciez oczywiste, że na obu słuchawkach będzie to samo.


ODPOWIEDZ