1 ale mocny rdzen czy 4 slabe

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
szpilazsrr
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 06 paź 2013, 00:00
Kontakt:

1 ale mocny rdzen czy 4 slabe

Post autor: szpilazsrr » czwartek 11 paź 2018, 18:33

witam , mam jedno pytanie odnosnie skladania sprzetu PC pod DAW , czy lepiej dac 1 ale mocny rdzen czy 4 ale troche slabsze, slyszalem ze daw wykorzystuje tylko 1 rdzen , i cala moc obliczeniowa przelatuje tylko przez 1 rdzen , wiec niezaleznie czy sa 4 czy 6 rdzeni , jesli mam tylko odpalonego dav (fl12 64 bit) i skladam kompa tylko i wylacznie aby na dysku miec tylko ten program , to lepiej dac procek z 1 ale kazak rdzeniem czy np , procek z 4 rdzeniami ale sredniej jakosci?
biegac skakac latac plywac

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 635
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: 1 ale mocny rdzen czy 4 slabe

Post autor: PWA » piątek 12 paź 2018, 08:43

Nie ma czegoś takiego, jak słabszy i mocniejszy rdzeń w procesorze. Wszystkie rdzenie są takie same :-)
Twoje pytanie rozumiem, jako: czy procesor z mniejszą ilością rdzeni np. 4, ale za to wysoko taktowany, czy też niżej taktowany, ale np. 12 rdzeniowy. Wszystko zależy od tego, jak napisana jest aplikacja. Dobrze napisana na wielordzeniowe procki będzie równomiernie obciążała każdy rdzeń i wątek, zaś ta kiepska będzie faktycznie obciążała głównie rdzeń/wątek 1, a jak nie daje rady to zrzuca zadania na inne rdzenie/wątki. Kiedyś faktycznie programiści mieli pewien problem z pisaniem aplikacji wykorzystujących wydajnie wszystkie wątki/rdzenie, ale teraz nie powinno być z tym problemów. Oczywiście wszystko zależy od tego, czy rzetelnie się do tego przyłożyli :-)
Ja używam Cubase od 8.5 do 9.5 i podglądając obciążenie procesora przez Kubusia, widzę, że wszystkie wątki (a co za tym idzie rdzenie) są obciążane w miarę równomiernie. Składałem ostatnio nowy PC pod muzykę i wybrałem i7-8700, czyli 6 rdzeniowy i 12 wątkowy procesor taktowany nominalnie 3.2 GHz. Wszystkie rdzenie mam ustawione na pracę z nominalną częstotliwością i nie stosuję trybu turbo. Wybrałem ten procek ze względu na korzystny stosunek price/performance.

Awatar użytkownika
szpilazsrr
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 06 paź 2013, 00:00
Kontakt:

Re: 1 ale mocny rdzen czy 4 slabe

Post autor: szpilazsrr » sobota 13 paź 2018, 13:16

zadam pytanie mam Procesor Intel Core i7-3630QM i dzialam na fl12 64 bit, i gdy zużycie procesora w daw siega 100% i projekt zaczyna sie ciac , to zurzycie procka w systemie wynosi tylko 30% , myslalem ze to dlatego ze daw wykorzystuje tylko 1 rdzen , czemu tak sie dzieje ze projekt juz sie tnie a faktyczne yzycie procka w systemie to tylko 30%?
biegac skakac latac plywac

Zbynia
Posty: 7612
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: 1 ale mocny rdzen czy 4 slabe

Post autor: Zbynia » sobota 13 paź 2018, 18:32

Obecnie wszystkie daw korzystają z wielu wątków więc naturalnym jest wybranie procesora wielordzeniowego
Zresztą od lat nie robi się innych
Wpływ na obciążenie w DAW mogą mieć efekty czy instrumenty korzystające ze specyficznych obliczeń - jak wiadomo każdy procesor ma różne moduły do różnego typu obliczeń (tak zwane jednostki specjalizowane)
DAW może pokazywać 100% obciążenia i wcale nie musi to oznaczać 100% CPU w systemie
Jednak te różnice nie będą tak duże jak u ciebie

Jeśli projekt się tnie to winna może być zbyt niska latencja albo zbyt wysokie wartości interpolacji w FLStudio

ODPOWIEDZ