Yamaha 02r connect

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
kamgla0876
Posty: 4
Rejestracja: piątek 05 kwie 2019, 18:31

Yamaha 02r connect

Post autor: kamgla0876 » piątek 05 kwie 2019, 18:36

Witam czy ktoś może mi w jakiś sposób pomóc posiadam yamaha 02R WERSJA 2 chciał bym połączyć się z cubase LE9 lub fl studio 12 zastanawiam się czy jest to możliwe przed kabel midi w midi setting znajduje tylko podłączone midi 20 jakieś pomysły z góry dziękuje za odpowiedz

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 683
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Yamaha 02r connect

Post autor: PWA » piątek 05 kwie 2019, 22:12

kamgla0876 pisze:
piątek 05 kwie 2019, 18:36
Witam czy ktoś może mi w jakiś sposób pomóc posiadam yamaha 02R WERSJA 2 chciał bym połączyć się z cubase LE9 lub fl studio 12 zastanawiam się czy jest to możliwe przed kabel midi w midi setting znajduje tylko podłączone midi 20 jakieś pomysły z góry dziękuje za odpowiedz
Czy to jest Yamaha 02R96 V2? Jaki efekt chcesz osiągnąć? Sterować mikserem w DAW, czy rejestrować muzykę z użyciem miksera w DAW?

kamgla0876
Posty: 4
Rejestracja: piątek 05 kwie 2019, 18:31

Re: Yamaha 02r connect

Post autor: kamgla0876 » piątek 05 kwie 2019, 22:56

nie to yamacha 02r wersja 2 nie 96 chciał bym sterować mikserem w dawie za pomocą faderów

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 683
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Yamaha 02r connect

Post autor: PWA » sobota 06 kwie 2019, 08:31

Z tego, co widzę, to ten mikser umożliwia współpracę jedynie z Pro Tools. Wersja 02r96 potrafi już współpracować z innymi DAW. Na forach widziałem, że inni próbowali drogą eksperymentów "zmusić" ten mikser do sterowania innymi DAW, ale chyba niekoniecznie im się to udało. Wrzuć w przeglądarkę "yamaha 02r v2 as control surface" i przejrzyj sobie dyskusje na ten temat.

kamgla0876
Posty: 4
Rejestracja: piątek 05 kwie 2019, 18:31

Re: Yamaha 02r connect

Post autor: kamgla0876 » niedziela 07 kwie 2019, 03:26

dzięki za odpowiedz przeszukałem już chyba cały internet i Niby komuś tam się udało mi do tej pory nie czy może mógł bym się połączyć w jakiś sposób przez np adat? https://www.musiker-board.de/threads/ya ... te.626768/ tutaj się chyba komuś udało np jak w fl studio ustawiam na midi i klikam link to controler to suwak z miksera się zeruje i nie mogę go dać do góry to samo z panoramą liknk to controler i z automatu leci w lewo i nie mogę ruszyć


P.S możne ktoś pomoże mi to rozkodować ?
https://churchtecharts.org/home/2008/8/ ... nager.html

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 683
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Yamaha 02r connect

Post autor: PWA » niedziela 07 kwie 2019, 12:29

Jeżeli chodzi o Cubase, to zajrzyj do instrukcji, do sekcji Remote Controlling Cubase -> Generic Remote. Jest tam opisane, w jaki sposób w zasadzie dowolny kontroler sprzętowy wysyłający i odbierający komunikaty MIDI można sparować z Cubase w celu sterowania nim z poziomu kontrolera. Może Ci się uda coś wycisnąć z 02R :-). Poniżej jeszcze link do tutoriala:
https://www.youtube.com/watch?v=7Ed3HFtZ1tg

kamgla0876
Posty: 4
Rejestracja: piątek 05 kwie 2019, 18:31

Re: Yamaha 02r connect

Post autor: kamgla0876 » niedziela 07 kwie 2019, 23:05

niestety nie da się udało to się chyba tylko nielicznym zostanie opcja nagrywanie może ktoś wie w jak najbardziej sensowny rejestrować sygnał z tego cudenka?

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 683
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Yamaha 02r connect

Post autor: PWA » poniedziałek 08 kwie 2019, 08:06

Teoretycznie możesz wyjść z miksera przez opcjonalne karty ADAT, które podłączysz do interfejsu audio wyposażonego w tego typu wejścia np. Focusrite 18i20, Presonus Studio 1810 itp. Powinno to zadziałać, ale nie wiem jak to wygląda w praktyce. Z opisu wynika, że karty te zostały zaprojektowane do połączenia z wielośladami Alesis (jak cały protokół ADAT), ale jeżeli standardy są utrzymane, to powinno hulać. Gwarancji jednak nie ma i trzeba by sprawdzić taki wariant.

ODPOWIEDZ