Zanikający wokal w przedwzmacniaczu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
esuowaty
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 14 lut 2021, 18:43

Zanikający wokal w przedwzmacniaczu

Post autor: esuowaty » niedziela 14 lut 2021, 19:15

Witam, posiadam BEHRINGER TUBE ULTRAGAIN MIC200 + Interface audio Behringer um2. Do Mic200 mam podpięty mikrofon pojemnościowy, mic 200 jest podpięty pod interface um2 kablem XLR. Na MIC 200 mam ustawiony preamp mode na "VOCAL"
Podczas nagrywania często zdarza Mi się że wokal po prostu znika albo robi się strasznie cichy i trzeszczy i wtedy muszę przekręcic pokrętło "Preamp mode" na prawo i lewo i wtedy znowu działa jak powinno (na innych preamp mode np. neutral czy limiter dziala normalnie) zauważyłem też że jak zanika ten wokal to jak krzyknę do mikrofonu to włącza się spowrotem na kilka sekund. Wiem że to słaby sprzęt ale narazie nie dam rady kupić nowego. pozdro

msankowski
Posty: 152
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2018, 15:24

Re: Zanikający wokal w przedwzmacniaczu

Post autor: msankowski » niedziela 14 lut 2021, 19:44

W dokumentacji słabo napisali. Wydaje mi się, że z liniowego wyjścia xlr lub trs w mic100 powinno się wejść na trs w gnieździe combo w um2. Xlr w um2 jest chyba tylko mikrofonowe.

Czyli zamiast kabla XLR-XLR użyłbym TRS-TRS. Na pewno przełącznik 48V w um2 powinien być wyłączony.

Swoją drogą niepokojąca jest niestabilność o której piszesz. Mic100 pewnie używany, czy lampa była wymieniana?

esuowaty
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 14 lut 2021, 18:43

Re: Zanikający wokal w przedwzmacniaczu

Post autor: esuowaty » niedziela 14 lut 2021, 19:56

Okej, spróbuje te TRS podłaczyć i zobaczymy, mic200 miałem od nowości tylko nie ukrywam trochę już lat ma, może lampa już na wykończeniu

msankowski
Posty: 152
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2018, 15:24

Re: Zanikający wokal w przedwzmacniaczu

Post autor: msankowski » niedziela 14 lut 2021, 20:02

Na początek warto otworzyć mic100 wyjąć lampę i włożyć. Może coś nie kontaktuje prawidłowo.

marcinek2
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek 08 paź 2012, 00:00

Re: Zanikający wokal w przedwzmacniaczu

Post autor: marcinek2 » środa 24 lut 2021, 13:32

Miałem identyko problem w tl audio 5060 wymiana lampy załatwiła sprawę
Motu 828 mk3,avantone cv 12,aps classic,uad 2 solo,Duo,tc helicon,rnc fmr 1773........????

ODPOWIEDZ