Rme fireface 800 - dbx 266XL

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mrdeoble
Posty: 5
Rejestracja: sobota 26 cze 2021, 16:52

Rme fireface 800 - dbx 266XL

Post autor: mrdeoble » sobota 26 cze 2021, 22:17

Cześć, pomoże ktoś połączyć dbx 266XL z ff800? Zależy mi aby dbx służył jako kompresor przy miksowaniu, program to logic pro X.

Z góry dzięki

msankowski
Posty: 152
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2018, 15:24

Re: Rme fireface 800 - dbx 266XL

Post autor: msankowski » niedziela 27 cze 2021, 14:04

Powinieneś użyć wejść i wyjść liniowych interfejsu i połączyć je kablami symetrycznymi np trs-trs z dbx266. Dopilnuj żeby poziomy sygnałów w rme i dbx były takie same tzn albo +4dBu albo -10dBV.
Potem w DAW musisz wysłać sygnał na odpowiednie wyjścia i odebrać z odpowiednich wejść. To wszystko.

Interfejs masz dobry ale kompresor słaby. 266 to budżetowa wersja, 166 lepszy.

mrdeoble
Posty: 5
Rejestracja: sobota 26 cze 2021, 16:52

Re: Rme fireface 800 - dbx 266XL

Post autor: mrdeoble » niedziela 27 cze 2021, 15:02

Tak to wszystko wiem póki co próbowałem zrobić tak : z rme wyjście Jack mono do wejścia Jack w dbx i wyjście z dbx Jack mono do wejścia w rme, w daw wybieram I/O ustawiam odpowiednie kanały wyjścia i wejścia, latencję auto, ale nic z tego, może jakoś inaczej, albo kable złe? Hmm

msankowski
Posty: 152
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2018, 15:24

Re: Rme fireface 800 - dbx 266XL

Post autor: msankowski » niedziela 27 cze 2021, 21:00

Kable jack TS mono są niewłaściwe, powinny być TRS czyli "stereo". Jeśli używasz dwóch kanałów kompresora to dwa kable TRS na wejściu i dwa TRS na wyjściu. Chociaż coś powinno działać i przy kablach TS.

Rozumiem że kompresor jest sprawdzony i normalnie działa? Że bramka szumów i limiter nie są ustawione tak żeby blokować sygnał? Czy na ustawieniu bypass też nie działa?

mrdeoble
Posty: 5
Rejestracja: sobota 26 cze 2021, 16:52

Re: Rme fireface 800 - dbx 266XL

Post autor: mrdeoble » poniedziałek 28 cze 2021, 17:51

Tak compressor jest sprawdzony i działa, w takim razie muszą kable być złe, kupię kable stereo i zobaczę na dniach co i jak

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 896
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Rme fireface 800 - dbx 266XL

Post autor: PWA » poniedziałek 28 cze 2021, 20:59

W tym przypadku kable nie mają większego znaczenia. Łącząc kablami TS tracisz tylko symetryczność połączenia, ale sygnał płynie jak płynął.
Problem leży gdzieś w rutingu sygnału na poziomie interfejsu (TotalMix), Logica lub jednego i drugiego. Próbowałeś skonfigurować taki ruting używając tylko firmowego TotalMix'a i jego matrycy rutingu? bez angażowania DAW? Może warto sprawdzić, czy z "czystym" mikserem RME wszystko działa?

mrdeoble
Posty: 5
Rejestracja: sobota 26 cze 2021, 16:52

Re: Rme fireface 800 - dbx 266XL

Post autor: mrdeoble » wtorek 29 cze 2021, 09:29

Będę jutro w studio to spróbuję, chodzi Ci konkretnie o to aby zresetować całego totalmixa do ustawień fabrycznych? I na takim czystym mixerze połączyć i spróbować?

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 896
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Rme fireface 800 - dbx 266XL

Post autor: PWA » wtorek 29 cze 2021, 17:13

Nawet nie tyle reset do ustawień fabrycznych, co spróbować włączyć kompresor w trybie wysyłki i powrotu np.

- do In 1 w interfejsie podłączyć instrument fizyczny -> sygnał wysłać na Out 1 do którego będzie podłączone In z dbx
- z Out dbx wrócić na wej. 2, a to przekierować na wyjście, do którego są podłączone monitory lub na wyjście słuchawkowe.

Sprawdzisz wtedy, czy generalnie wpięcie kompresora w trybie wysyłka/powrót działa. Jeżeli tak, to problem lezy w konfiguracji routingu w Logic Pro. Niestety ja używam Kubusia, więc zupełnie nie mam pojęcia, jak się konfiguruje ruting w tym DAW. Zapewne jest coś w manualu, w jaki sposób skonfigurować całe zamieszanie.
Nie wiem, czy chcesz kompresować jakąś wirtualkę dbx-em, czy po prostu chcesz go wykorzystać jako fizyczny kompresor dla mixu w DAW ścieżek audio. Czy kompresor ma być na ścieżce, czy na sumie lub grupie?

mrdeoble
Posty: 5
Rejestracja: sobota 26 cze 2021, 16:52

Re: Rme fireface 800 - dbx 266XL

Post autor: mrdeoble » środa 30 cze 2021, 00:56

Zależy mi aby używać go do mixu pojedynczych ścieżek audio, wiem że tylko będę mógł używać go do jednego śladu, ale zawsze potem można sobie zrobić mixdown tej ścieżki inl użyć na kolejną, w tym nie widzę problemu

ODPOWIEDZ