Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kruk
Posty: 9
Rejestracja: sobota 14 maja 2022, 00:03

Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: Kruk » sobota 14 maja 2022, 00:53

Witam.
Mam skarlet 18i20 i dostęp do Focusrite 10I.
Czy moge połączyc te dwa interfejsy ze sobą SPDiF i czy to będzie działać.

msankowski
Posty: 190
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2018, 15:24

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: msankowski » sobota 14 maja 2022, 09:33

O ile masz możliwość podłączyć Saffire 10 przez Firewire i skonfigurować, to tak. Ale łączem S/PDIF prześlesz tylko 2 kanały.

Kruk
Posty: 9
Rejestracja: sobota 14 maja 2022, 00:03

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: Kruk » sobota 14 maja 2022, 11:38

Witam.
Jestem kompletnym laikiem w temacie SPDIF.
Myślałem że skoro Skarlet ma 18 wejśc 8 analogowych 10 cyfrowych to ze z 10I prześle 8 i to będzie dzialać.

msankowski
Posty: 190
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2018, 15:24

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: msankowski » sobota 14 maja 2022, 12:26

SPDIF są wśród tych wejść i wyjść - 2 kanały cyfrowe wejściowe i wyjściowe.
Natomiast dostęp do nich jest przez Firewire, którym można je wprowadzić do albo wyprowadzić z komputera.

W nowszych rozwiązaniach jak np Scarlett 18i20 albo Motu 828, gdzie interfejs z komputerem jest przez USB, są też porty ADAT które można skonfigurować tak, żeby wprowadzić albo wyprowadzić do 8-miu kanałów.

Zasadniczo Firewire to już staroć i taki sprzęt jest masowo wyprzedawany.

Kruk
Posty: 9
Rejestracja: sobota 14 maja 2022, 00:03

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: Kruk » sobota 14 maja 2022, 14:19

Wlasnie zmieniłem komputer i interface, niemam w nim Firewire. Czyli z tego co rozumiem to skarlet posiada 8 wejsc analogowych 2 SPDIF i 8 Adat i to daje 18 wejść. Myślałem że SPDIF i Adat działa na tej samej zasadzie szkoda ze SPDIF ma tylko 2 wejśćia. Ale bardzo dziekuje za pomoc w tej sprawie. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko zakupić octopre i wtedy korzystać z tych dodatkowych kanałow.

msankowski
Posty: 190
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2018, 15:24

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: msankowski » sobota 14 maja 2022, 14:46

S/PDIF Coaxial i TOSLINK działa tak samo. TOSLINK i ADAT wykorzystuje takie same światłowody oraz nadajniki i odbiorniki, ale to inne protokoły.

Czy potrzebujesz dodatkowych kanałów mikrofonowych czy liniowych?

Kruk
Posty: 9
Rejestracja: sobota 14 maja 2022, 00:03

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: Kruk » sobota 14 maja 2022, 15:25

Wejść mikrofonowych potrzebuje.

msankowski
Posty: 190
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2018, 15:24

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: msankowski » sobota 14 maja 2022, 15:30

To faktycznie Octopre będzie dobry.

Kruk
Posty: 9
Rejestracja: sobota 14 maja 2022, 00:03

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: Kruk » sobota 14 maja 2022, 19:15

W takim razie ostatnie pytanko. Jakie octopre wybrać, tak by się łaczyło ze scarlet i bylo w pełni kompatybilne.

msankowski
Posty: 190
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2018, 15:24

Re: Focusrite 10I , Scarlet 18i20

Post autor: msankowski » sobota 14 maja 2022, 21:12

Są chyba trzy rodzaje. Wszystkie się tak samo dobrze zintegrują. Łączysz je ADAT i (jeśli ma być najlepiej jak można) dodatkowo Wordclock tak, żeby Octopre był masterem, bo Scarlett ma tylko wejście Wordclock.

Wybór raczej na podstawie jakości preampów.

ODPOWIEDZ