Klawisze CASIO – połączenie z komputerem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
bosman

Klawisze CASIO – połączenie z komputerem

Post autor: bosman » poniedziałek 04 lis 2024, 20:57

Proszę kolegów o pomoc w następującym temacie:
Klawisze CASIO CTK 631 ; komputer z systemem Windows XP
Chcę połączyć instrument z portem USB komputera. Instrument posiada wejście i wyjście MIDI jako dwa gniazda 5-pinowe DIN. W sieci pełno kabelków połączeniowych MIDI-USB. Kabelki w różnej cenie i ze skrajnie różnymi opiniami. Nie chcę popełnić błędu w zakupie i – nie ukrywam – na dobrej cenie też mi zależy. Połączenie powinno być obustronne. To znaczy umożliwić odtworzenie na CASIO pliku midi zapisanego w komputerze, lub zapisać dźwięki midi grane na Casio w komputerze. Ta druga opcja jest dla mnie nawet ważniejsza. Odpowiedni program posiadam. Zależy mi na dobrej jakości interfejsu połączeniowego, które prześle wszystkie komunikaty midi z CASIO na PC. Wszystkie, czyli nie tylko informacje o wysokości dźwięku, czasie trwania i rodzaju instrumentu, ale również o dynamice klawiszy i modulacjach dźwięku generowanych w CASIO.

Awatar użytkownika
PWA

Re: Klawisze CASIO – połączenie z komputerem

Post autor: PWA » poniedziałek 04 lis 2024, 23:05

Ja ostatnio tytułem eksperymentu zakupiłem coś takiego na Aliku.

https://pl.aliexpress.com/item/10050069 ... pt=glo2pol

Działa bez problemów ze wszystkimi moimi kontrolerami. Przesył obustronny i kable się nie plączą. Kontrolery są widoczne przez każdy instrument wirtualny, a sprawdziłem z kilkoma dziesiątkami. Podobnie z DAW (sprawdzałem z Cubase, Bitwig i Cakewalk) i hostami (Cantabile i Modalics)...wszystkie widzą kontrolery przez to ustrojstwo, no i kosztuje ono "grosze".

Co do wysyłania/odbierania komunikatów midi, to nie sprawa połączenia, ale tego, jakie komunikaty wysyła i odbiera instrument. Interfejsy MIDI to dość "głupie" urządzenia, a ich "mądrość" w zasadzie ogranicza się do możliwości filtracji komunikatów MIDI, tudzież zaawansowanego ich rutowania. Jednym słowem będziesz miał to, co wysyła/odbiera twój instrument.

ODPOWIEDZ