Taśmowy recorder, jaki?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Loud

Taśmowy recorder, jaki?

Post autor: Loud » poniedziałek 23 lut 2004, 13:55

Witam

Rozglądam się za starym recorderem , który miałby mi służyć jako notatnik pomysłów . Przez pewien czas myślałem o Portastudio Tescama , ale ostatnio zacząłem się interesować nieco starszym sprzętem . Czy takie urządzenie :

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3078899873&category=14999

umożliwi mi swobodne nagrywanie pomysłów , ewentualnie zrobienie bardzo prostego dema ? Czy w tym wypadku nie będą potrzebne przypadkiem np. dodatkowe wzmacniacze mikrofonowe etc. ? Jak natomiast wyglądałaby satuacja przy sprzęcie takim :

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3705187201&category=15199

Na jakie taśmy nagrywają te urządzenia ? Z tego co wiem ( a raczej mi się wydaje ) są to stare amerykańskie taśmy . Mam jeszcze jedno pytanko : czy zna ktoś jakieś dobre ( najlepiej stare ) recordery , które warto polecić ? Nie interesuje mnie cyfra , jedynie taśma .

Dzięki i pozdrawiam !

Awatar użytkownika
shreder

Re: Taśmowy recorder, jaki?

Post autor: shreder » poniedziałek 23 lut 2004, 14:11

Polecam Tascama G24S który mam teraz do sprzedania. Co do ceny się dogadamy )

[Post edytowany przez Admina w dniu 23/02/2004]
Akustyk i oświetleniowiec

Loud

Post autor: Loud » poniedziałek 23 lut 2004, 14:31

sopot jak dla mnie bardzo daleko... rozmawiałem ze znajomym realizatorem i producentem , odradzał mi taki sprzęt , bo jego zdaniem naprawa go jest makabrą . jeśli jest to sprzęt stary , sa podobno problemy z częściami . czy ten recorder jest aktualnie produkowany ( przynajmniej jeszcze niedawno ) , czy także jest to urządzenie sprzed lat ? nie lubię cyfr , ale ten człowiek mi stanowczo odradzał takie rozwiązanie...

Paweł

Post autor: Paweł » poniedziałek 23 lut 2004, 15:49

...Czy takie urządzenie :(...) Jak natomiast wyglądałaby satuacja przy sprzęcie takim :

Daj spokój. To stare rupiecie. Z taśmą miałbyś kolosalny problem, a poza tym mała jest szansa że głowice będą w dobrym stanie, a nowych nie dostaniesz. Poszukaj jakiegoś szpulowca popularnej firmy (Tascam, Akai, Studer). Łatwiej będzie, jakby co znaleźć głowicę na wymianę a i z taśmę gdzieś jeszcze dostaniesz. Nawet 8 śladowiec nie powinien już dużo kosztować.

ODPOWIEDZ