Płyta główna

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
BZYK

Płyta główna

Post autor: BZYK » czwartek 06 sty 2005, 00:58

Stoje przed wyborem płyty głównej pod PIV 3,0GHz lub 3,2GHz. Zawsze byłem zwolennikiem ASUS'a. Potrzeba mi czegoś z dwukanałowym RAM'em. Jakie są Wasze przygody z komputerami? Polecacie jakiś konkretny model?

Awatar użytkownika
Elfuello

Re: Płyta główna

Post autor: Elfuello » czwartek 06 sty 2005, 01:56

Wiesz, ja już miałem do czynienia z ABIT'em , ale oni dużo robią....a w sumie g#$ im wychodzi w efekcie.

ASUS owszem, był świetny, ale zeszmacił się teraz.

MSI - tania i fajna płytka, starają sie o klienta w tym gąszczu prof. płyt głównych.

GigaByte - najbardziej polecam. Oprócz dużej ilości materiałów dostarczonych z płytą (kabelki,płytki itp) produkują płyty najwyższej jakości i są szalenie stabilne. Mam teraz GiA-8IP1000 na chipsecie I865 i powiem Ci , że płytka pracuje wyśmienicie! Zero problemów. No może trochę z przerwaniami z kartami Creative się męczy (bo w sumie te karty muzyczne to sa wyjątkowo badziewne pod tym względem), ale da się to ujarzmić:)

Tak więc polecam najbardziej GigaByte! a nie będziesz zawiedziony.

Po prostu włączasz i gra muzyka :D

Pozdrawiam.
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
BZYK

Post autor: BZYK » czwartek 06 sty 2005, 02:26

DzięX, no to dałes mi dużo do myslenia... :/

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » czwartek 06 sty 2005, 10:30

jako osoba mająca styczność z serwisem komputerowym

potrwierdze

asus i abit żeby mnie kołem łamali

msi i gigabyte i tu można by się pospierać jeśli chodzi o osiągi i możliwości to chyba jednak msi

fakt że gigabyte dużo daje ale nic specjannego

pozdrawiam

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » czwartek 06 sty 2005, 11:03

...Stoje przed wyborem płyty głównej pod PIV 3,0GHz lub 3,2GHz. Zawsze byłem zwolennikiem ASUS'a. Potrzeba mi czegoś z dwukanałowym RAM'em. Jakie są Wasze przygody z komputerami? Polecacie jakiś konkretny model?...

A ja Ci mogę z czystym sumieniem polecić model Asus P4C800E Deluxe. Chipset i875P, obsługa HP i dwukanałowej pamięci. Wyposażenie jest bardzo bogate. Nie będziesz musiał chyba nawet dokupywać żadnych taśm do HD czy napędów. Jest ich sporo w pudełku (do SATA także). Płyta jest dość droga, bo w okolicach 600-700zł. Nie wiem jakim cudem, ale ja ją dostałem za niecałe 500zł. Jest bardzo wydajna i ma dużo przydatnych opcji w Biosie. Nawet nie bawiłem się i nie zamierzam w rzadne podkręcanie. W płycie siedzi PIV 3,2 GhHz. Wybrałem akurat ten model i ASUS'a, bo nie trzeba będzie po miesiącu kombinować ze zbyt głośnym wentyl. na chipsecie. A jak sam zdejmiesz to cholerstwo (na innej płycie) i założysz jakiś radiator, to automatycznie znika gwarancja na płytę. Takie jest moje zdanie na ten temat.

Pozdr.

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » czwartek 06 sty 2005, 11:28

......Stoje przed wyborem płyty głównej pod PIV 3,0GHz lub 3,2GHz. Zawsze byłem zwolennikiem ASUS'a. Potrzeba mi czegoś z dwukanałowym RAM'em. Jakie są Wasze przygody z komputerami? Polecacie jakiś konkretny model?...

A ja Ci mogę z czystym sumieniem polecić model Asus P4C800E Deluxe. Chipset i875P, obsługa HP i dwukanałowej pamięci. Wyposażenie jest bardzo bogate. Nie będziesz musiał chyba nawet dokupywać żadnych taśm do HD czy napędów. Jest ich sporo w pudełku (do SATA także). Płyta jest dość droga, bo w okolicach 600-700zł. Nie wiem jakim cudem, ale ja ją dostałem za niecałe 500zł. Jest bardzo wydajna i ma dużo przydatnych opcji w Biosie. Nawet nie bawiłem się i nie zamierzam w rzadne podkręcanie. W płycie siedzi PIV 3,2 GhHz. Wybrałem akurat ten model i ASUS'a, bo nie trzeba będzie po miesiącu kombinować ze zbyt głośnym wentyl. na chipsecie. A jak sam zdejmiesz to cholerstwo (na innej płycie) i założysz jakiś radiator, to automatycznie znika gwarancja na płytę. Takie jest moje zdanie na ten temat.

Pozdr....

asus rok temu to nieten sam asus co teraz

ten starszy faktycznie był rewelacyjny

jeżeli kolega zagłębił by się troszeczke w problematykę hardwearu

to wiedział by że niema najlepszej firmy i to co kiedyś było na szczycie dziś jest na dnie patrz caviar asus abit za pół roku do roku sytuacja znowu się zmieni

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » czwartek 06 sty 2005, 12:10

a co myslicie o oryginalnej plycie Intela D915PGN I915P S775

czy nie bylaby lepsza od gigabayta ? wydaje mi sie ze procesor Intaela najlepiej bedzie wspolpracował z ta plytą , bo jest tego samego producenta.

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » czwartek 06 sty 2005, 12:52

...a co myslicie o oryginalnej plycie Intela D915PGN I915P S775

czy nie bylaby lepsza od gigabayta ? wydaje mi sie ze procesor Intaela najlepiej bedzie wspolpracował z ta plytą , bo jest tego samego producenta....

No właśnie, nikt nie wspomniał do tej pory, pod jaki socket ma być ta płyta.

Socket LGA775 to na rynku juz może nie nowość, ale wydaje mi się, że nadal płyty z socket'em 478 są bardziej "pewne". Mam na myśli to, że rewolucja PCI-Express jakoś nie jest specjalnie widoczna. Chyba tylko producenci kart graficznych popisali się jeśli chodzi o wybór. Czy ktoś słyszał o kartach dźwiękowych pod ten nowy standard ? Jeśli chodzi o samą specyfikację nowych złącz PCI-Express, to biją na głowę stare. Żeby tylko wspomnieć o nie dzieleniu szyny danych pomiędzy wszystkie urządzenia, jak to ma miejsce w PCI.

Co do pamięci, to DDR2 są jak na razie diabelnie drogie w porównaniu do DDR. Dobrze, że można z tymi płytami (na chipsecie i915) używać także zwykłych DDR'ów. Żeby przypadkiem kolega BZYK nie kupił płyty z socket'em LGA775 (pod beznużkowe już procesory) mając procesor pod socket typu 478 i odwrotnie.

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » czwartek 06 sty 2005, 13:34

terz jestem zwolennikiem starej technologii jeśli chodzi o intela osobiście kożystam z 64bit amd

jeśli chodzi o płyty intela to mam mieszane uczucia

wiem że niema żadnej możliwości overclockingu na tych płytach co nasuwea mi taką myśl że poprostu nie są tak wydajne jak konkurencja i liczą właśnie na taką opinię

to tak jak z grafikami ati

jak ati je robił to nie były to najbardziej wydajne i stabilne grafiki

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 06 sty 2005, 19:19

....asus rok temu to nieten sam asus co teraz

ten starszy faktycznie był rewelacyjny

jeżeli kolega zagłębił by się troszeczke w problematykę hardwearu

to wiedział by że niema najlepszej firmy i to co kiedyś było na szczycie dziś jest na dnie patrz caviar asus abit za pół roku do roku sytuacja znowu się zmieni ...

Ciekawe, to co piszesz, ale zupełnie bez sensu. Asus P4C800E Deluxe to rozwinięcie P4C800 Dl, czyli płyty z wiosny 2003. Czyli wtedy była dobra (bo to ponad rok temu), a teraz jest nędzna? Toż to jakaś szarlataneria.

A poza tym dlaczego obecne konstrukcje Asusa według Ciebie są takie nędzne? Moje doświadczenia nie potwierdzają tego w najmniejszym stopniu.

P4C800E Deluxe to dobra płyta i również z czystym sumieniem mogę ją polecić, ale gdybym obecnie składał kompa, wybrałbym ASUS P5GDC Deluxe, albo ASUS P5GD2 jeśli postawisz tylko na DDRII. Dlaczego? Socket 478 to już niestety przeżytek. Teraz liczy się LGA775 (mimo swych niezaprzeczalnych wad). Kupując taką platformę masz szanse na rozwój, zostając przy S478 obecnie złożonego komputera już nie udoskonalisz.

ODPOWIEDZ