Korekcja monitorów

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
tomsfactory

Korekcja monitorów

Post autor: tomsfactory » niedziela 06 lut 2005, 13:46

Wpadł mi do głowy pewin pomysl byc moze głupi, ale czy mozna poptrawic pewne niedoskonałosci monitorów?

Otoz mam tannoye reveale passivy i wpadlem na tki pomysl aby zmierzyc je posiadanym do pracy live proceosrem Deq Behrinera - szum rozowy i podpiety mikrofon - a potem odwzorowac wskazana korekcje na analogowym korektorze.

Czy to zupełna głupota, a moze tak sie czyni?

Wiem ze powinienem nuczyc sie dobrze monitorów - ale chodzi mi o lekka ingerencje w pasmie, w ktorym one gorzej graja.

Dzieki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
mel

Re: Korekcja monitorów

Post autor: mel » niedziela 06 lut 2005, 18:27

...Wpadł mi do głowy pewin pomysl byc moze głupi, ale czy mozna poptrawic pewne niedoskonałosci monitorów?

Otoz mam tannoye reveale passivy i wpadlem na tki pomysl aby zmierzyc je posiadanym do pracy live proceosrem Deq Behrinera - szum rozowy i podpiety mikrofon - a potem odwzorowac wskazana korekcje na analogowym korektorze.

Wiem ze powinienem nuczyc sie dobrze monitorów - ale chodzi mi o lekka ingerencje w pasmie, w ktorym one gorzej graja.

Dzieki i pozdrawiam...

Jesli w pomieszczeniu wystepuja fale stojace i pewne czestotliwosci bucza, to po korektorze beda... buczec troche ciszej. Adaptacja pomieszczenia to podstawa. Po niej mozesz sprobowac niewielkiej korekcji, tyle ze potrzebowalbys do tego dokladnego (czyt. drogiego)korektora parametrycznego. Z drugiej strony pamietaj, ze korektory lubia wprowadzac znieksztalcenia fazowe. Pozostaja wiec - dobra adaptacja i dobre monitory i zapomnij o korekcji Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
olearnik

Re: Korekcja monitorów

Post autor: olearnik » poniedziałek 07 lut 2005, 03:33

...Wpadł mi do głowy pewin pomysl byc moze głupi, ale czy mozna poptrawic pewne niedoskonałosci monitorów?

Dzieki i pozdrawiam...

Nic nie zastąpi adaptacji akustycznej lub niedoskonałości monitorów, ale jeśli z jakichś przyczyn nie można tego uczynić, warto zrobić pomiar i dokonać odwrócenia wyniku, po czym zaaplikować go do np. korektora vst i zapinać od czasu do czasu na sumę odłuchu. Taki eksperyment daje duzo do myślenia. Wprawdzie dźwięk z korektora (szczególnie przy ostrych ustawieniach) nie za bardzo nadaje się do pracy,( sztuczny bas buczy a nie gra). Ale łatwo przekonasz się, jak katastrofalny skutek może mieć np. pochłanianie przez szafę czestości 80-100 Hz o nawet 8 dB, dla Twoich decyzji podczas nagrań lub miksów.

Przydałby się jeszcze zestaw dźwięków pomiarowych, przestrajane siny o tej samej głośności lub szumy tercjowe . Łatwiej namierzyć wtedy zdudnienia (fale stojące)

Miłych pomiarów Pozdrawiam

ODPOWIEDZ