BCF2000 + Sonar 7 - parameter feedback?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Pan_Jabu

BCF2000 + Sonar 7 - parameter feedback?

Post autor: Pan_Jabu » sobota 29 gru 2007, 20:27

Mam pytanie być może trywialne, ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi.

Testuję kontroler Behringer BCF2000 w połączeniu z Sonarem 7. Udało mi się go skonfigurować i mam przypisane fadery do głośności poszczególnych ścieżek. Wszystko działa bardzo ładnie, poza jednym. Zmiana poziomu głośności myszką w Sonarze nie skutkuje odpowiednim przestawieniem fadera w BCF. Wg dokumentacji kontrolera aby tak się działo, oprogramowanie musi obsługiwać tzw. "parameter feedback" - czyli jak rozumiem zwracać do kontrolera informację o poziomie danego parametru. Najwyraźniej Sonar tego nie robi.

I tu pytanie: czy można w Sonarze to uzyskać? Nie widzę ani w opcjach ani w konfiguracji kontrolera, ani w helpie czegoś, co by się tak lub podobnie nazywało... Albo jestem ślepy...

(Konfiguruję BCF jako ACT MIDI Controller, korzystając albo z dostępnego gotowego presetu do BCF2000, ale zrobiłem też ręcznie własny preset od zera)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Re: BCF2000 + Sonar 7 - parameter feedback?

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 01 sty 2008, 12:21

Naprawdę nikt nie umie nic powiedzieć?

EMD

Post autor: EMD » środa 02 sty 2008, 09:06

Nie wiem nic a propos ACTu (mam Sonara 5).
Z tego co czytałem na forum Cakewalka to lepiej używać Mackie Mode bo ACT jest nie tenteges. Wówczas jeżeli używasz Mackie mode to z tego co pamiętam ustawia się to w -> Tools / Mackie Control - 1 / "Fader touch selects channel"

Kiedyś bylo tak że trzeba było załączyć BCF wcześniej niż Sonara bo pojawiały jakieś przekłamiania. I tak samo było trzeba zamknąć Sonara wcześniej przed wyłączeniem BCF. Może w nowych wersjach S już nie trzeba, nie wiem.

To tyle co wiem na ten temat.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 03 sty 2008, 09:20

...Nie wiem nic a propos ACTu (mam Sonara 5).
Z tego co czytałem na forum Cakewalka to lepiej używać Mackie Mode bo ACT jest nie tenteges. Wówczas jeżeli używasz Mackie mode to z tego co pamiętam ustawia się to w -> Tools / Mackie Control - 1 / "Fader touch selects channel"

Kiedyś bylo tak że trzeba było załączyć BCF wcześniej niż Sonara bo pojawiały jakieś przekłamiania. I tak samo było trzeba zamknąć Sonara wcześniej przed wyłączeniem BCF. Może w nowych wersjach S już nie trzeba, nie wiem.

To tyle co wiem na ten temat.
...

Dzięki. Będę próbował jeszcze powalczyć, idąc tropem Twoich podpowiedzi.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 03 sty 2008, 11:05

a sprawdzales opcje remote control na poszczegolnych volume?
w opcji remote?

aktualnie nawet nie mam nic z automatyka zeby sprawdzic ale wiem ze dzialalo w S6 elegancko i wlasnie nie jakos mackie control tylko przypisane recznie....

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 03 sty 2008, 19:29

...a sprawdzales opcje remote control na poszczegolnych volume?
w opcji remote?

aktualnie nawet nie mam nic z automatyka zeby sprawdzic ale wiem ze dzialalo w S6 elegancko i wlasnie nie jakos mackie control tylko przypisane recznie.......

Tak, sprawdzałem opcje Remote Control na poszczególnych suwakach Volume. Ale może coś tam przeoczyłem, popróbuję raz jeszcze dokładnie.

Tak jak pisałem: generalnie kontroler działa poprawnie, jedyne czego nie mogę uzyskać, to ruch suwaka kontrolera w odpowiedzi na zmianę myszką w programie.

Acha, same suwaki są sprawne, jeżeli poustawiam sobie w kontrolerze presety ustawień, to elegancko są one potem zmieniane i suwaki się poruszają.

ODPOWIEDZ