Mam pytanie być może trywialne, ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi.
Testuję kontroler Behringer BCF2000 w połączeniu z Sonarem 7. Udało mi się go skonfigurować i mam przypisane fadery do głośności poszczególnych ścieżek. Wszystko działa bardzo ładnie, poza jednym. Zmiana poziomu głośności myszką w Sonarze nie skutkuje odpowiednim przestawieniem fadera w BCF. Wg dokumentacji kontrolera aby tak się działo, oprogramowanie musi obsługiwać tzw. "parameter feedback" - czyli jak rozumiem zwracać do kontrolera informację o poziomie danego parametru. Najwyraźniej Sonar tego nie robi.
I tu pytanie: czy można w Sonarze to uzyskać? Nie widzę ani w opcjach ani w konfiguracji kontrolera, ani w helpie czegoś, co by się tak lub podobnie nazywało... Albo jestem ślepy...
(Konfiguruję BCF jako ACT MIDI Controller, korzystając albo z dostępnego gotowego presetu do BCF2000, ale zrobiłem też ręcznie własny preset od zera)
BCF2000 + Sonar 7 - parameter feedback?
Re: BCF2000 + Sonar 7 - parameter feedback?
Naprawdę nikt nie umie nic powiedzieć?

Nie wiem nic a propos ACTu (mam Sonara 5).
Z tego co czytałem na forum Cakewalka to lepiej używać Mackie Mode bo ACT jest nie tenteges.
Wówczas jeżeli używasz Mackie mode to z tego co pamiętam ustawia się to w -> Tools / Mackie Control - 1 / "Fader touch selects channel"
Kiedyś bylo tak że trzeba było załączyć BCF wcześniej niż Sonara bo pojawiały jakieś przekłamiania. I tak samo było trzeba zamknąć Sonara wcześniej przed wyłączeniem BCF. Może w nowych wersjach S już nie trzeba, nie wiem.
To tyle co wiem na ten temat.
Z tego co czytałem na forum Cakewalka to lepiej używać Mackie Mode bo ACT jest nie tenteges.

Kiedyś bylo tak że trzeba było załączyć BCF wcześniej niż Sonara bo pojawiały jakieś przekłamiania. I tak samo było trzeba zamknąć Sonara wcześniej przed wyłączeniem BCF. Może w nowych wersjach S już nie trzeba, nie wiem.
...Nie wiem nic a propos ACTu (mam Sonara 5).
Wówczas jeżeli używasz Mackie mode to z tego co pamiętam ustawia się to w -> Tools / Mackie Control - 1 / "Fader touch selects channel"
...
Dzięki. Będę próbował jeszcze powalczyć, idąc tropem Twoich podpowiedzi.

...
Dzięki. Będę próbował jeszcze powalczyć, idąc tropem Twoich podpowiedzi.
a sprawdzales opcje remote control na poszczegolnych volume?
w opcji remote?
aktualnie nawet nie mam nic z automatyka zeby sprawdzic ale wiem ze dzialalo w S6 elegancko i wlasnie nie jakos mackie control tylko przypisane recznie....
w opcji remote?
aktualnie nawet nie mam nic z automatyka zeby sprawdzic ale wiem ze dzialalo w S6 elegancko i wlasnie nie jakos mackie control tylko przypisane recznie....
...a sprawdzales opcje remote control na poszczegolnych volume?
w opcji remote?
aktualnie nawet nie mam nic z automatyka zeby sprawdzic ale wiem ze dzialalo w S6 elegancko i wlasnie nie jakos mackie control tylko przypisane recznie.......
Tak, sprawdzałem opcje Remote Control na poszczególnych suwakach Volume. Ale może coś tam przeoczyłem, popróbuję raz jeszcze dokładnie.
Tak jak pisałem: generalnie kontroler działa poprawnie, jedyne czego nie mogę uzyskać, to ruch suwaka kontrolera w odpowiedzi na zmianę myszką w programie.
Acha, same suwaki są sprawne, jeżeli poustawiam sobie w kontrolerze presety ustawień, to elegancko są one potem zmieniane i suwaki się poruszają.
w opcji remote?
aktualnie nawet nie mam nic z automatyka zeby sprawdzic ale wiem ze dzialalo w S6 elegancko i wlasnie nie jakos mackie control tylko przypisane recznie.......
Tak, sprawdzałem opcje Remote Control na poszczególnych suwakach Volume. Ale może coś tam przeoczyłem, popróbuję raz jeszcze dokładnie.
Tak jak pisałem: generalnie kontroler działa poprawnie, jedyne czego nie mogę uzyskać, to ruch suwaka kontrolera w odpowiedzi na zmianę myszką w programie.
Acha, same suwaki są sprawne, jeżeli poustawiam sobie w kontrolerze presety ustawień, to elegancko są one potem zmieniane i suwaki się poruszają.